17 Nisan 2014 06:00

İşçinin boğazından sağlığa kaynak!

Sağlık Bakanlığından gerekli maddi desteği alamayan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri işçinin boğazına sarıldı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde çalışan taşeron işçiler ‘üniversiteye kaynak’ adı altında kendilerinden kesilen ücretler, yol ve yemek paraları için başlattıkları direnişin 8 gününü geride bıraktı.

İşçinin boğazından sağlığa kaynak!
Paylaş

Metin AKARSU
İstanbul


İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde çalışan taşeron işçiler ‘üniversiteye kaynak’ adı altında kendilerinden kesilen ücretler, yol ve yemek paraları için başlattıkları direnişin 8 gününü geride bıraktı. İşçiler, Üniversite yönetiminin bütün baskılarına karşı kazanana kadar mücadele etmekte kararlı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetimi 2012 Ağustos ayında ‘üniversiteye kaynak yaratma’ adı altında taşeron işçilerin ücretinden yüzde 5 oranında kesintiye gitti. Sadece 3 ay süreceği söylenen bu uygulama, üniversite yönetimi için oldukça “iyi bir kaynak” olmuş olmalı ki neredeyse iki yıldır devam ediyor.

İşçilerin şikayeti üzerine Çalışma Bakanlığının görevlendirdiği iş müfettişleri üniversite yönetiminin taşeron işçilerden yaptığı kesintileri haksız buldu. Döner sermaye kurulunun geçmişe dönük kesintileri ödemesi gerektiğine hükmettti. Fakat üniversite yönetimi müfettişlerin raporlarını uygulamamakta ısrar ediyor.

Söz konusu uygulamanın üzerine bir de yol ve yemek ücretleri kesilen işçiler 8 gündür adeta isyan ediyor. İş bırakarak eylemler gerçekleştiriyor.
Yapılan iş bırakmalar üzerine birçok ameliyathanede ameliyatlar durmuş durumda.

SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE!

Saniye Aydın. 10 yıldan beri Çapa Tıp Fakültesi’nde temizlik işçisi olarak çalışıyor. 2007 senesinde sendikalaşma mücadelesi verdiği için işten atılan Aydın 2009 yılında mahkemenin verdiği işe iade kararıyla işine geri dönmüş. Eskiden haftada bir gün olan izinlerinde bile çağırılıp angarya işlerde çalıştırıldıklarını anlatan Saniye Aydın, sendikalaştıktan sonra kısmi de olsa haklarını almaya başladıklarını belirtiyor.

Aydın bugün neden direndiklerini şu sözlerle aktarıyor: “Fakat çalışma koşullarının ağırlığı devam ediyor ve hiçbir iş güvenliği önlemi yok. İğne atıkları olduğu gibi açıkta duruyor. Kaç kere işçilere enfeksiyondan çıkan iğne uçları battı. Kimse önlemini almıyor. Tüm bunlara dur demek için eylemdeyiz. Yönetimin eylemlerin bitmesi için baskı yapıyor, imza föylerini ortadan kaldırıp tutanak tutuyor. Ama ne olursa olsun haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

ZERRE FAZLA PARA İSTEMİYORUZ


Bir diğer taşeron işçisi Kadir Ağsu kimseden zerre fazla para istemediklerini, tek taleplerinin kesilen ücretleri, verilmeyen yol ve yemek paraları olduğunu belirtiyor. Bu isteklerinin iş müfettişleri raporlarında da haklı bulunduğunu hatırlatan Ağsu, “raporlar ‘bu paraları işçilerden kesemezsin’ diyor. Paraların ödenmesi gerekli diyor. Fakat yöneticilerimiz bunu kabul etmiyorlar” diyerek üniversite yönetimine de tepki gösterdi.

Ağsu, yaptıkları eylemlerle kendilerini tanımayan idarecilere seslerini duyuracaklarını belirtti.

3 KİŞİNİN İŞİNİ 1 KİŞİ YAPIYOR

Nükleer Tıp bölümünde kayıt elemanı olarak çalışan Elif Ergün taşeron işçiler üzerinde ağır bir baskı olduğunu belirtiyor. 3 işçinin yapacağı işi 1 işçinin yaptığını vurgulayan Ergün, kendisinin hem kayıt elemanı olduğunu hem arşiv görevlisinin işini yaptığını hem de doktorlara özel olarak verilen şifreler ile işlem yaptığını belirtiyor.
İtiraz ettiklerinde kendilerinden savunma hazırlanması istendiğini ve şirketlerinden savunma hazırlamanın işten çıkarma ile aynı anlama geldiğini belirtiyor. Ücret kesintileri yüzünden yüzde 50 maaş kaybı olduğunu aktaran Ergün taşeronu kabul etmeyeceklerini belirtiyor.


SAĞLIK BİR EKİP İŞİ

İşçiler, eylem kararlarını kurdukları 5 kişilik komite ile birlikte alıyorlar. Ücret, yemek ve yol kesintisine karşı mücadele eden işçilerin taleplerinden biri de kadrolu işçi olarak çalışmak.
Taşeron işçilerinin direnişi ve hastane içinde yaptıkları yürüyüşler hem SES üyelerinden hem de Asistan Hekimlerden de destek görüyor.

SES Aksaray Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Ersoy Adıgüzel, mücadelenin en başından beri içinde olduklarını belirtiyor. Bu direnişe destek vermekten ziyade bu direnişi kendilerinin bir direnişi olarak gördüklerini belirten Adıgüzel, eğer yönetim işçilerin taleplerini kabul etmezse eylemlerin Cerrahpaşa ve Haseki’ye de yayılacağını belirtti.

Sağlık işinin bir ekip işi olduğunu, hastalara tanı sürecinden tedavi sürecine kadar ekip işi ile sağlık hizmeti verildiğini belirten Asistan Hekimlerden Çoşkun Canıvar “Bu ekibin herhangi bir yerinde yaşanan aksama bütün sağlık hizmetini etkiler. Bu yüzden hekimi ya da hemşireyi öne çıkaran bir anlayış doğru değil” dedi.

Taşeron işçilerin hem moral anlamında hem de özlük hakları anlamında birçok kayıp yaşadığını belirten Canıvar, bunun sağlık hizmetini ve kendilerini de ilgilendirdiğini o yüzden bu direnişin destekçisi değil bir parçası olduklarını aktardı.


SÖZLEŞME FESHEDİLDİ

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan taşeron işçiler, yol ve yemek ücretlerinin kesilmesini protesto etmek için hastane içerisinde yürüyüş düzenledi.
Cerrahi monoblok binasının önünde toplanan işçiler slogan ve alkışlarla rektörlük binasına yürüdü.
Yönetimle görüştüklerini söyleyen işçiler taşeron firma şirketinin yaptığı anlaşmanın iptal edildiğini öğrendiklerini söylediler. İşçiler, “Bu bize biraz umut verdi. Yeni yapılacak anlaşmada yol ve maaş ücretlerimizin de sözleşmeye yansımasını istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz” dedi.
Yürüyüşün ardından TAŞ-İŞ DER (Taşeron İşçiler Derneği) Başkanı Cemal Bilgin, “Bugün öğrendik ki taşeron ihalesi iptal olmuş bu bizim açımızdan gerçekten umut verici bizim bu mücadelemiz devam ettikçe iptal edemeyeceğimiz sözleşme yok” diye konuştu.
İlk etapta yapılması gerek şeyin yeni bir sözleşmenin imzalanması olduğunu söyleyen taşeron işçi Mecnun Çınar, “Yeni sözleşme de taleplerimizi dikkate almazsa mücadele o zaman da sürer” dedi.   


BUGÜN YİNE YÜRÜYÜŞ VAR

SES (Sağlık Emekçileri Sendikası) Aksaray Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ersoy Adıgüzel, sözleşmenin iptal edilmesinin önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, mücadelesinin karşısında hiç bir güç ve kişinin duramayacağını ifade etti. Açıklamaların ardından Taşeron İşçiler Derneği Başkanı Cemal Bilgin, yarın (bugün) aynı saatte daha kalabalık bir şekilde yürüyüş yapacaklarını duyurdu.


CERRAHPAŞA İŞÇİLERİ YARIN DA İŞ BIRAKACAK

CERRAHPAŞA Tıp Fakültesinde çalışan taşeron sağlık emekçileri de, servis hakkı ve kesilen yol ücretleri için hastane bahçesinde yürüyüş yaptı. “Yol paralarını ve servis hakkımızı almak için yürüyoruz” pankartı arkasında kortej oluşturan sağlık emekçileri, sık sık “Susma haykır taşerona başkaldır”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüyüz güçlüyüz” sloganları attı. Taşeron çalışanlarının her gün yeni bir hak gasbına uğradığını söyleyen işçiler yarın (cuma) talepleri için bir saatlik iş bırakacaklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bebeklerimle hapse girmeme 1 ay kaldı

SONRAKİ HABER

İnsanlık deneyi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...