16 Nisan 2014 21:01

Binlerce Rojavalı ‘hendek’lere karşı yürüdü

Rojava’nın Cizîre Kantonu’nda yer elan kentlerden Federal Kürdistan Bölgesi ile sınırı olan Dêrik’e doğru dün sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi yola çıktı.

Binlerce Rojavalı ‘hendek’lere karşı yürüdü
Paylaş

Rojava’nın Cizîre Kantonu’nda yer elan kentlerden Federal Kürdistan Bölgesi ile sınırı olan Dêrik’e doğru dün sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi yola çıktı.

Önceki gün Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki Sêmalka Sınır Kapısı’nı gece saatlerinde geçmek isteyen bir Rojavalı, peşmergelerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından dün sabah saatlerinde, Rojavalılar Sêmalka Sınır Kapısı’nda toplanmaya başladı. Cizîre Kantonu’nda yer alan kentlerden yola çıkan binlerce kişi hendeklerin kazıldığı sınır hattında buluştu.

ANF’nin haberine göre yakında bulunanlar yürüyerek, uzaktakiler konvoy halinde eylem  alanına doğru yol aldı.

Alandaki ANF muhabiri, Rojavalıların ellerinde küreklerle geldiğini bildirdi. Yanlarında çadır da getiren Cizîre sakinlerinin alanda kamp kurmayı ve hendeği küreklerle sembolik olarak doldurmayı planladığı öğrenildi.  

Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi KDP, 9 Nisan günü Rojava ile olan sınırdaki Sêmalka Kapısı’nda bulunan bölge bayrağını da kaldırarak, yerine parti bayrağını koymuş ve köprüyü kaldırmıştı. Rojava sınırına da iş makineleriyle hendekler kazılmaya başlanmıştı. Buna tepki gösteren Rojava tarafındaki Sêmalka Kapısı çalışanları, iş durdurmuştu.

Nisan ayı başlarından bu yana Dêrik’in Sihêla köyü sınırında KDP tarafından hendek kazılıyor. 9 Nisan günü yüzlerce genç hendeği protesto ederken, peşmergelerin açtığı ateş sonucu 18 yaşındaki bir genç ayağına isabet eden iki kurşunla yaralanmıştı. 10 Nisan günü de binlerce kişi aynı yerde protesto gösterisinde bulunarak, sınırların kaldırılmasını istedi. KDP hendeğine paralel olarak Türkiye de Rojava sınırına hendek kazıyor.

ANF’nin verdiği bilgiye göre ayrıca 15 Nisan sabahı Rojava’da Türkiye’ye geçmek isteyen 10 Rojavalı da, Türk askerleri tarafından silah dipçikleriyle feci halde dövüldüler. Rojavalıların vücudunun değişik yerlerinde kırıklar oluştu.

Irak Kürdistanı Bölgesi’nin bazı yetkilileri, hendeklerin KDP değil hükümet kararı olduğunu söylerken bazıları da böyle bir kararın olmadığını ya da bundan haberdar olmadıklarını söylüyor. Irak hükümetinin de hendek kazılmasına ilişkin bir kararının bulunmadığı bildiriliyor.

Geçtiğimiz gün (14 Nisan) Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, PYD’yi rejimle iş birliği içerisinde Batı Kürdistan’a silah zoruyla el koymakla suçlamıştı. Barzani, “Kürtlerin sadece bir örgütü rejimle iş birliği içerisinde ve silah zoruyla bölgeye el koymuş” demişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Kamuda 17 Aralık depremi devam ediyor

SONRAKİ HABER

NSU cinayetleri tesadüfler zinciri olabilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...