15 Nisan 2014 14:49

İnci kefali göçü ve av yasağı başladı

Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska’daki Somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefali için av yasağı bugün başladı.

İnci kefali göçü ve av yasağı başladı
Paylaş

Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska’daki Somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefali için av yasağı bugün başladı. Balıkçılar 90 gün boyunca Van Gölü'nde inci kefali avlayamayacak.

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefalinin üreme dönemi nedeniyle 15 Nisan- 15 Temmuz arası uygulanan av yasağı başladı. Balıkçılar son kez ağlarını gölden çekerken, yaklaşık 2 milyar balık üremeleri öncesi adaptasyon için akarsu ağızlarına gitmeye başladı. İnci Kefalinin neslinin korunması amacıyla 1997 yılından beri çalışma yapan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, av yasağı ile ilgili gerekli önlemlerin alındığını söyledi. İnci kefalinin önemli bir değer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarı, 90 günlük süre içinde kaçak avcılığın önüne geçilmesi için çalışma yürüttüklerini, bu yasağı ihlal edenlerin bin lira, eğer 2 yıl içinde aynı cezayı işlemiş olursa da 2 kat ceza ödeyeceklerini söyledi.

İLK KEZ TARIM BAKANLIĞI PARA GÖNDERDİ

Prof. Dr. Sarı, bu yıl bir ilkin yaşandığını belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda bu araç kiralamalar valilik tarafından yapılıyordu. Bu yıl ilk defa Tarım Bakanlığı araç kiralanması için para gönderdi. Bu bir ilktir” diye konuştu. (Van/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Defineciler tarihi köprüyü tahrip etti

SONRAKİ HABER

Kuş cenneti Seyfe Gölü kurudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...