14 Nisan 2014 20:58

Kalekola karşı yürüyen halk, zirveye ulaştı

Meskan Dağı’nın zirvesinde yapımı planlanan kalekola karşı dağın zirvesine doğru yürüyüşe geçen 7’den 70’e çok sayıda yurttaş, askerin sert müdahalesine rağmen direne direne askerleri mevzilerden çıkararak, dağın zirvesine ulaştı. Dağın zirvesine PKK bayrakları diken halk, halay çekti.

Kalekola karşı yürüyen halk, zirveye ulaştı
Paylaş

Hakkari’nin Meskan Dağı’nın zirvesine yaklaşık bir ay önce asker indirilmesi ve kalekol yapım hazırlıklarına başlanmasına karşı BDP Hakkari İl Örgütü ve kentteki sivil toplum örgütlerinin 6 Nisan’da dağın yamacına kurduğu çadır yerinden, binlerce yurttaş dağın zirvesine doğru yürüyüşe geçti. BDP yöneticilerinin ve sivil toplum örgütlerinin kentteki mülki idare amirleri ile konunun çözümü noktasında yapılan görüşme taleplerine yanıt verilmemesi üzerine Hakkari ve çevre ilçelerden Meskan’a akın eden bini aşkın yurttaş, önce çadırların bulunduğu alanda bir araya gelerek, halay çekti ve ardından sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Zirveye doğru yola kurulan 4 barikata ve dağın yamacına mevzilenen özel birliklere rağmen yürüyüşte ısrar eden kitleye, askerler gaz bombası, plastik mermi ve taşlarla müdahale etti. Müdahale üzerine halk araziye dağılarak tüm noktalardan 2 bin 100 rakamlı dağın zirvesine doğru yürüyüşe geçti. Askerlere taş ve havai fişeklerle karşılık veren kitle, askerin mevzileri boşaltmasını sağladı. Geri çekilen askerlerin, yamaçlardan büyük kayaları yuvarlaması ve taş atması dikkat çekti.

BİR ASKER SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ
Saatlerce süren çatışma sonucu dört bir koldan zirveye yaklaşan kitlenin direnci karşısında askerlerin çaresiz kalması gözlenirken, robokop kıyafetli bir askerin sinir krizi geçirmesi, üzerindeki eşyaları atıp “Yeter” diye bağırarak, zirveye doğru koşması üzerine arkadaşları askeri sakinleştirdi. Yine zirvedeki askerlerin onlarca el havaya ateş açması da kitleyi durduramadı. Geriye doğru çekilen askerlerin giysi ve kalkanları gençlerin eline geçerken, askerin kullandığı gaz bombalarının son kullanma tarihinin 2011 olması dikkat çekti. Halkın kararlı direnişi üzerine mühimmatı biten askere helikopterle mühimmat taşındığı görüldü.

‘KENDİ İSTEĞİMİZ İLE BURADA DEĞİLİZ!’
Zirveye varan gençler askerin mevzilerine PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK, KCK ve HPG bayrakları dikti. Halkın zirveye varması üzerine komutanlar, görüşme talebinde bulundu. Kitlenin basın açıklaması yaparak dağılması talebinde bulunan komutana, kitle tepki gösterdi. Alanda ateş yakarak halay çeken kitle, “Çerxa Şoreşe” marşını okudu. Binbaşı rütbeli bir asker de kitlenin içinde oturarak, kendi istekleri ile bölgeye gelmediklerini, valilik talimatı ile gönderildiklerini, kendilerinin de bu durumdan memnun olmadıklarını söylemesi dikkat çekti. Bunu üzerine yurttaşlar, yapılan saldırının demokratik çözüm sürecine karşı samimiyetsizlik olduğunu dile getirdi.

‘BU DAĞLARI SİZE BIRAKMAYACAĞIZ’
Yaşlı bir kadın ise gözyaşları içinde bir askerin yanına giderek, “Biz sizin ve kendi çocuklarımız için bu dağlara çıktık. Bu karakollar savaşın yeniden başlayacağını gösteriyor. Bu dağlar bizim dağlarımızdır. Özgür dağlarımıza giremiyorsak, hayvanlarımız giremiyorsa, yaylalarımıza giremiyorsak, biz bu dağları size bırakmayacağız” dedi.

ÇALLI: HAKKARİ VALİSİ KATLİAMA SEBEP OLACAKTI
Zirvede halka hitaben konuşan BDP Hakkari İl Eş Başkanı Mustafa Miraz Çallı, yaşanan olayların sorumlusunun Hakkari Valisi olduğunu söyledi. Hükümete seslenen Çallı, "Hakkari Valisi paralel yapının mı başka bir yapımının mı denetiminde bilmiyoruz. Bu AKP'nin sorunudur. Bugün arkadaşlarımız, vali ile görüşmek istemiş ama bu talep reddedilmiştir. Bu vali burada büyük provokasyonlara, büyük katliama sebep olacaktı. Her şeye rağmen halkın direnişi ile Meskan'ın tepesine çıktık. Askeri operasyonlara karşı buradayız. Barışçıl bir amaç için buradayız, tek amacımız askeri operasyonları durdurmak ve karakol yapımlarını engellemektir" diye konuştu.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR
Yaklaşık 4 saat süren çatışmalarda, 17’ye yakın yurttaşın ve çok sayıda askerin yaralandığı öğrenildi. Durumu ağır olmayan yaralılar, ambulans ve araçlarla Hakkari Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yine bir kadının başına gaz bombası kapsülünün sıyırması sonucu kadının başörtüsü alev aldı. Yüzlerce gaz bombasının kullanıldığı müdahalede, kadınlar, gençlerin gazdan etkilenmemesi için ateş yakarak duman oluşturdu. Yine gençlere limon, şeker ve heliz otu dağıttı.
Kitlenin askerlerle iç içe durduğu dağın zirvesinde havanın soğuk olması nedeniyle ateşler yakıldı. BDP yöneticileri, dağın yamacında bulunan çadırları zirveye taşıyacaklarını söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir ve Urfa Emniyetinde görev değişikliği

SONRAKİ HABER

Suriye\'de, Lübnanlı 3 gazeteci öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa