19 Haziran 2011 12:12

Göç mağdurları kendi topraklarına dönmek istiyor

GÖÇ-DER üyeleri, 14 Haziran 1934 yılında çıkarılan 2510 sayılı Mecburi İskân Yasası ile birlikte baskı ve tehdit ile halklara dayatılan sürgünlere Göç Haftası’nda tepki gösterdi.Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER), 14 Haziran 1934 yılında çıkarılan

Göç mağdurları kendi  topraklarına dönmek istiyor
Paylaş

GÖÇ-DER üyeleri, 14 Haziran 1934 yılında çıkarılan 2510 sayılı Mecburi İskân Yasası ile birlikte baskı ve tehdit ile halklara dayatılan sürgünlere Göç Haftası’nda tepki gösterdi.
Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER), 14 Haziran 1934 yılında çıkarılan Mecburi İskân Yasası’nı bu yıl da protesto etti.Önceki gün Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen zorunlu göç mağdurları, basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi. ‘Savaşı durdurun’, ‘Kürt sorununa demokratik çözüm’, ‘Koruculuk kaldırılsın’, ‘Operasyonları durdurun’, ve ‘Zararlarımız tazmin edilsin’ dövizleri açan grup adına basın açıklamasını GÖÇ-DER Başkanı Sami Özgen yaptı. Mecburi İskân Kanunu birçok yasaklamayı da beraberinde getirdiğini belirten Özgen, bu yasaklar ile Kürt coğrafyasından birçok Kürt aile ve aşiretinin bu kanununa tabi tutularak Anadolu’nun değişik yerlerine sürüldüğünü söyledi. Mecburi İskan’ın Türkiye de yaşayan değişik etnik gruplardan insanlara da uygulandığını vurgulayan Özgen, “Ermeniler, Asuriler, Süryaniler Mecburi iskan ile 6-7 Eylül olayları ise Rumlar ve azınlıklara yönelik katliamlar, mallarına el koyma ve yerinden yurdundan edilip kaçmak zorunda bırakıldılar” dedi. 1980’li yıllara gelindiğinde sıkıyönetim ve OHAL kanunu ile birlikte baskının dozunun artırıldığının altını çizen Özgen, “1980 ve 1998 yılları arasında Kürtlerin yaşadığı coğrafyada 4 bin yerleşim yeri zorla boşatıldı, milyonlarca insan göçe zorlandı. Göç etme sırasında, nereye gittiğini bilememem endişesi ve gidilen yerdeki ayrımcı uygulamalar psikolojik travmalara neden oldu” diye konuştu. Yeni seçilmiş milletvekillerine seslenen Özgen, Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorunun derhal çözülmesi için anayasa yapım sürecinin hızla başlatılmasını ve oluşturulacak anayasanın demokratik ve kapsayıcı bir anayasa olmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Ercişliler, AKP’li vekili konuşturmadı

SONRAKİ HABER

MHP’de sancı bitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...