14 Nisan 2014 18:32

Ukrayna’da iç savaş alarmı

Ukrayna’da iç savaş alarmı
Paylaş

Ukrayna’nın doğusunda, Kiev’in silah bırakması için Rus yanlısı gruplara verdiği süre 09.00’da doldu. Reuters bu grupların çağrıya uymadığını duyurdu.
Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov yaptığı açıklamada Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyinin aldığı kararla bölgede operasyonda ordu birliklerinin kullanılacağını kaydetti. Turçinov yöneticilerin Kırım senaryosunun doğu bölgelerinde tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Bölgedeki Reuters Muhabiri Slaviansk’ta geçen haftadan beri işgal altında tutulan bir polis karakolunun üzerinde hâlâ Rus bayrağının dalgalandığını söyledi.Ajans karakolun önündeki barikatların da güçlendirildiğini duyurdu.
Ukrayna’nın geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov de, Rusya yanlısı gruplara işgal ettikleri binalardan çekilmeleri ve silahlarını bırakmaları için 09.00’a kadar süre tanımıştı. Turçinov bu süre zarfında silah bırakanların yargılanmayacağını söylemişti. Turçinov ayrıca ülkenin doğusundaki bölgelere daha fazla özerklik hakları vermeye hazır olduklarını vurgulamıştı. Kiev, süreye uyulmaması halinde ise “Geniş çaplı terörle mücadele” operasyonu başlatacağı tehdidinde bulunmuştu.
Bölgede gerginlik sürerken, Slaviansk’ta ise okullar kapalı.

UKRAYNA’DA YENİ İŞGAL
Slaviansk kasabasında Ukrayna güvenlik güçlerinin Rusya yanlısı işgalcilere yönelik operasyonu beklenirken, bir diğer kasaba Horlivka’dan işgal haberi geldi.
Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayanarak, Donetsk’in Horlivka kasabasında 100 kadar Rusya yanlısının, emniyet merkezini işgal ettiğini duyurdu. Horlikov, Slavians’a 80 kilometre mesafede, 330 bin nüfuslu bir kent.

RUSYA, GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ GÖREVE ÇAĞIRDI
Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) Ukrayna’nın güneydoğusunda yaşanan gelişmeleri değerlendirmeye alması için acil çağrıda bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın meşru Cumhurbaşkanını devirerek iktidara gelen “Maydan” eylemcilerinin kendi halkına karşı savaşı acilen durdurmalarını ve 21 Şubat’ta imzalanan anlaşmaya uymalarını talep etti.
21 Şubat’ta Ukrayna devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve muhalif liderler arasında erken seçim ve gösterilerin sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Ancak sonrasında devam eden eylemlerle Yanukoviç görevi bırakmak zorunda kalmış, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kırım da Rusya’ya bağlanmıştı.
“Maydan” protestocularının arkasında bulunmakla suçladığı Batı ve ABD’ye seslenen Rusya Dışişleri Bakanlığı, kontrolden çıkan grupları dizginlemeye çağırdı ve onların aşırılıkçı ve neoNazi yapılardan uzaklaşmaları için katkı yapmaya davet etti.
Kendi halkına karşı silah kullanılmasının durdurulmasını ve gerçek bir ulusal diyalog sürecinin başlatılmasını talep eden Moskova, temel bir anayasal değişim için tüm bölgelerin eşit haklara sahip olması gerektiğini hatırlattı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Şimdi sivil bir savaştan kaçınabilme ihtimali Batılı ülkelerin elinde bulunuyor…” uyarısı yaptı.

BATI, RUSYA’YA TEPKİLİ
ABD Ukrayna’da yaşananlarla ilgili Rusya’ya tepkili. ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power “Bunun arkasında kimin olduğunu biliyoruz” dedi.
Power, Cenevre’de perşembe yapılması planlanan kriz görüşmelerine katılmaktan vazgeçmediklerini söyledi ancak Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırına yığdığı 40 bin askeri açıklaması gerektiğini vurguladı.
AB dışişleri bakanları Lüksemburg’da krizi görüşecek.

YANUKOVİÇ: UKRAYNA İFLASA GİDİYOR
UKRAYNA’nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya’nın Rostov kentinde düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın iflasa doğru gittiğini, aşırı milliyetçi grupların diktatörlüğündeki bir ülkeye Ukrayna halkının asla izin vermeyeceğini belirtti.
Yanukoviç, Ukrayna ordusundan “suçlu yönetimin” emirlerine uymamasını istedi ve Ukrayna’da yaşananlardan sorumluların yargılanacağı uyarısında bulundu. Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ABD’nin doğrudan müdahil olduğunu savunan Yanukoviç, “Onlar ülkede bir iç savaşın başlamasının sorumluluğunu taşır” suçlamasında bulundu. Yanukoviç, CIA Direktörünün Kiev’i ziyaret ettiğini, geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, İçişleri Bakanı ve diğer güvenlik görevlileri ile de görüştüğünü iddia etti.

KİEV GERİ ADIM ATTI
Ukrayna'da iki gündür süren gergin bekleyişin ardından Ukrayna Geçici Cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov "göstericilerin taleplerinin dikkate alınacağı" ve "yönetimin Ukrayna'da referanduma açık olduğu" açıklaması ile gerginliği yumuşattı. Turçinov, referandumun 25 Mayıs olarak belirlenen genel seçim tarihinde yapılabileceğini de söyledi. Göstericiler taleplerinin dikkate alınmasını memnuniyetle karşılarken, yine ülkenin doğusunda bulunan Horlikov'dan yeni işgal haberi geldi. Reuters'in haberine göre, 330 bin nüfuslu kentin emniyet binasının yaklaşık 100 Rusya yanlısı silahlı kişi tarafından işgal edildi.

Horlikov'da bulunan polis merkezi binası önünde kamuflaj giysili, silahlı, kar maskeli 12 Kazağın beklediği bilgisini veren Reuters muhabiri, ellerinde Rusya bayrakları bulunan bu kişilerin Ukrayna, Rusya ve Belarus arasındaki sınırın suni bir sınır olduğunu ve bu suni sınırı ortadan kaldırmak üzere geldiklerini söylediğini bildirdi. Yeni işgalin yanında diğer binaları yaklaşık bir haftadır işgal etmiş olan Rusya yanlılarının da erzak stoku yaptığı, olası bir Ukrayna saldırısına karşı binaların çevresindeki barikatları güçlendirdikleri de gelen haberler arasında.

Ukrayna'nın geçici Cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov, Rusya yanlısı gruplara işgal ettikleri binalardan çekilmeleri ve silahlarını bırakmaları için 09.00'a kadar süre tanımış ancak gruplar uyarıyı dikkate almamıştı.

UKRAYNAZ ORDUSU ÖZGÜVENİNİ YİTİRDİ
Ukrayna'nın alaşağı edilen eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e yakınlığı nedeni ile itibar kaybeden İçişleri Bakanlığı'na bağlı birliklerden oluşan 30 0bin kişilik orduda güven sarsıntısı yaşandığı belirtilirken, müdahalenin olmamasının gerekçelerinden birisi olarak da bu güven eksikliği öne sürülüyor. Ukrayna yönetiminin tanıdığı sürenin dolmasına birkaç saat kala da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna gündemiyle toplanmış, toplantı, tarafların BM büyükelçilerinin karşılıklı uyarılarına sahne olmuştu. Şimdi sırada AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Lüksemburg'da yapacakları Ukrayna gündemli toplantı var.

YENİ YÖNETİM RUSÇAYI YASAKLADI

Bilindiği gibi Batı ve Kiev, işgalleri gerçekleştiren güçlerin Kremlin tarafından teşvik edildiğini, Kremlin'in kimi zaman fiili destek vermekten de çekinmediğini iddia etmiş ve Rusya'nın asıl niyetinin de Ukrayna'yı işgal etmek, yeni bir Kırım hareketi oluşturmak olduğunu öne sürmüştü. Ukrayna yönetiminin değişmesine yol açan gösteriler için Rusya da benzer iddialar öne sürmüştü.

Rusya, ABD'nin ve Batı'nın, Ukrayna yönetiminin AB'ye karşı kararından memnun olmadıkları için fiili olarak Ukrayna'ya müdahale ettiklerini, faşistlerin gösteri adı altında ülkede estirdikleri teröre göz yumduklarını ve yeni yönetimin meşru olmadığını söylemişti. Genel çerçevede bu iddialar halen taraflarca savunulmaya devam ederken, Rusya taraftarları bulundukları bölgelerde doğrudan söz sahibi olmak için fiili hareketleri güçlendirdi. Ukrayna Geçici Yönetimi ise iş başına gelir gelmez yolsuzluktan tutuklu eski Cumhurbaşkanı Yulia Timoşenko'yu özel bir uygulama ile hapishaneden çıkarırken, bölgede resmi olarak tanınan Rusçanın resmiyetini kaldırarak, Rusya yanlılarını kızdırmıştı. (DIŞ HABERLER/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ernesto Laclau yaşamını kaybetti

SONRAKİ HABER

Vali Yenikapı, sendikalar Taksim dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...