14 Nisan 2014 17:33

Adana'da tutuklanan polisler serbest bırakıldı

Adana'da 'yasadışı dinleme' iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında tutuklanan 6 polis, bir üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.

Adana\'da tutuklanan polisler serbest bırakıldı
Paylaş

Adana’da dinleme iddialarıyla ilgili tutuklanan iki eski istihbarat şube müdürü ile biri komiser 4 polis memuru üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Emniyet müdürleri İsmail Bilgin ile Ertuğrul Yetkin’in avukatı İsa Ayanoğlu, "Yaptığımız itiraz sonuç vermiş ve nöbetçi mahkemece yapmış olduğumuz tutuklamaya itiraz gerekçeleri yerinde bulunarak müvekkiller tahliye edilmiştir. Türk adaleti belki topaldır ama kör değildir. Mutlaka er ya da geç doğruyu görecektir." dedi.

Adana Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Savcılığı’nca sürdürülen yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili 8 Nisan Salı günü, eski istihbarat şube müdürü İsmail Bilgin, Ertuğrul Yetkin ile komiser Fevzi Mert, polis memurları Hasan Serçe, Ahmet Şenal ile Abdullah Karaca, R.K. ile M.A.’yı gözaltına aldı. Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadelerin ardından adli mercilere sevk edilen 2’si emniyet müdürü 1’i komiser, 8 polis memurundan R.K. ile M.A, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken nöbetçi mahkemeye sevk edilen Kemal Serhatlı Polis Meslek Yüksek Okulu'na Öğretmen Müdür Yardımcısı eski Emniyet Müdürü Yardımcısı İsmail Bilgin, Evrak Arşiv Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin, 100'üncü Yıl Polis Merkez Amirliği'nde Grup Amiri Komiser Fevzi Mert ile İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Hasan Serçe, Ahmet Şenal ile söz konusu şubede görev yaparken emekli olan Abdullah Karaca tutuklanarak Kürkçüler Cezaevi’ne gönderildi. Aynı soruşturma kapsamında Adana'ya gelerek hakim karşısına çıkan Emniyet müdürü A.A., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

"DOSYADA HİÇBİR ÖRGÜT SORUSU YOK"


Tutuklanan polislerin avukatlarının yaptığı itirazı bugün değerlendiren 8. Asliye Ceza Mahkemesi, bu kişilerin tutuksuz yargılanmalarına karar verdi. Emniyet müdürleri İsmail Bilgin ile Ertuğrul Yetkin’in avukatı İsa Ayanoğlu, yaptığı açıklamada, dosyada hiçbir örgüt sorusu, örgüte ilişkin bir soru olmadığı halde “Paralel yapıya operasyon, vs.” benzeri şekilde sanki bir örgüt suçlaması varmış gibi yorum ve haber yapılmasını esefle ve üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi. Ayanoğlu, "Perşembe günü yaptığımız itiraz bugün itibarı ile sonuç vermiş ve nöbetçi mahkemece yapmış olduğumuz tutuklamaya itiraz gerekçeleri yerinde bulunarak müvekkiller tahliye edilmiştir. Şu an dosya içerisindeki deliller normal seyrinde devam edecek ve toplanacaktır. Buna ilişkin dava açılacak ya da açılmayacak savcılık karar verecektir." diye konuştu.

Ayanoğlu, şunları kaydetti: "Açıkçası dosya içerisindeki hukuki hususların, delillerin tartışılmasından çok siyasi yönünün tartışılmasından biz oldukça rahatsızdık. Dosyanın içerisinde hiçbir suçlama, hiçbir örgüt suçlamaması olmamasına rağmen sanki bir örgüt operasyonu varmış gibi çokça servis edilmeye çalışıldı. Hatta bazı yayın organlarında ki biz bunlardan davacı olacağız. Müvekkillerin sanki bir örgütün üyesiymiş gibi o örgüte ilişkin olarak görevdeyken yaptıkları dinlemeleri bir yerlere kaydedip Amerika’ya kaçırdı şeklinde haberler çıkmıştı. Bunları biz esefle ve hayretle karşıladık. Bunlara ilişkin de yasal yollara başvuracağız. Müvekkillerim gerçekten de görevleri ile ilgili olarak suçlandıkları, görevde kaldıkları dönemle ilgili olarak görevleriyle ilgili olarak görev suçu ile ilgili basit suçlardan suçlandıkları soruşturmada bize göre hukuka aykırı olarak tutuklanmışlardı. İtirazın bu nedenle kabul edilmesi en azından yüreklerimize su serpti. Soruşturma izni alınma şartına bağlı suçlardan, resmi belgede sahtecilik suçundan dahi tutuklama kararı verilmiş olması bize göre çok önemli bir hukuk hatasıydı. Nitekim nöbetçi mahkemenin vermiş olduğu tahliye kararı ile bize göre bir anlamda bunun önüne geçilmiş oldu. Ancak benzeri tartışmaların benzeri mağduriyetlerin ortaya çıkmaması için de dosyaların hukuk dairesinde değerlendirilmesi gerektiğini siyasi mecralara çekilmemesi gerektiğini önemli vurguluyorum." (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Meskan Dağı\'ndaki kalekol protestosuna müdahale

SONRAKİ HABER

Tüzel, Dumanlı\'daki kanseri sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...