20 Haziran 2011 03:20

Dicle’ye yargı kıskacı

Genel seçimlerde 85 bini aşkın oy alan ve seçimden 3 gün önce Yargıtay’ın yargılandığı bir davadan aldığı 1 yıl 8 aylık cezasını onayladığı Hatip Dicle’ye bir ceza da Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi. Mahkemenin Dicle hakkında verilen 2 yıllık hapis cezasında ‘hükmün açıklanmasının geri bırakı

Dicle’ye yargı kıskacı
Paylaş

Önceki gün avukatlarının mazbatasını aldığı ve bugüne kadar hapis yattığı sürenin aldığı cezadan düşülmesine karar verilen Hatip Dicle’ye ilişkin ardı ardına gelen yargı kararları ‘Hatip Dicle’nin cezaevinden çıkarak milletvekili olmasını engellemek için her yol deneniyor’ yorumuna neden oluyor.

Seçim öncesinde YSK tarafından adaylığı veto edilen 7 Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayından biri olan Hatip Dicle YSK kararının iptalinden sonra da yargının ardı ardına çıkardığı engellerle uğraşıyor. Avukatları alınan mahkeme kararlarının Hatip Dicle’nin vekil olmasına engel olmadığını, bundan sonra kararın ancak TBMM tarafından alınacağını belirterek, Dicle’nin mazbatasını almış olsalar da uzun süre açılan davaların ardı ardına ve hızla karara bağlanarak Dicle’ye ceza yağdırılması ‘kötü niyetli bir çaba’ olarak yorumlanıyor.

CEZA ÜSTÜNE CEZA

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin 31 Mart 2008’de Dicle hakkında ‘Örgütünün propagandasını yapmak’ iddiasıyla açtığı ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de 18 Şubat 2009’da Dicle’ye 1 yıl 8 ay hapis cezası verdiği dava seçimden sadece 3 gün önce Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı. Seçimden yüksek bir oy alarak vekil seçilen Dicle’nin vekilliğinin tehlikeye girdiği yönlü haberler Bölge’de tedirginlik yaratmıştı. Dicle’nin vekilliğinin engellenmesinin halkta tıpkı YSK’nın veto kararının ardından olduğu gibi büyük bir infiale yol açabileceğinin işaretlerinin ortaya çıktığı günlerde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Dicle’nin, ‘KCK’ adı altında yürütülen davadan  tutuklu kaldığı 453 günlük sürenin, aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezasından ‘mahsup edilmesine’ karar vermiş ve bu karar da YSK’ya iletilmişti. Hatip Dicle hakkında YSK’dan bugün bir karar çıkması beklenirken şimdi de Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘KCK’ adı altında sürdürülen davada tutuklu bulunan Dicle’ye ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla 2 yıl hapis cezası verdi. Öte yandan tüm bu tartışma sürerken geçtiğimiz günlerde de ‘Yargılananlar yargılıyor’ adlı kitabı nedeniyle Hatip Dicle hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 yıl hapis cezası talep edilmişti.

DİCLE’YE 2 YIL HAPİS DAHA

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır milletvekili Hatip Dicle hakkında Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde 23 Mart 2009’da düzenlenen Newroz kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla açılan davanın duruşmasına Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Talimatla ifadesi alınan Dicle, “Yaptığım konuşma objektif olarak değerlendirildiğinde Kürt sorununun barışçıl çözümüne hizmet eden bir niteliğe sahipti. Her kesim özgürce siyaset yapmalıdır” dedi. Mahkeme heyeti, Dicle’ye ‘örgüt propagandasını yapmak’ suçunu düzenleyen ‘Terörle Mücadele Yasası’nın 7/2. maddesi uyarınca 2 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme Dicle hakkında verilen 2 yıllık hapis cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve veya ertelenmesine yer olmadığı yönünde karar verdi. (DİYARBAKIR)


HALK SEÇİYOR DEVLET YARGILIYOR

KÜRT siyasetçilere her dönem uygulanan yargı kıskacı bu yasama yılında da sürecek gibi gözüküyor. Hatip Dicle’ye ilişkin başlayan tartışma bunu açık şekilde gösterirken, Seçimlerin hemen ardından Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk hakkında verilen ceza ve istenen cezalar neredeyse söyledikleri herşey ‘suç’ kapsamında değerlendirilen Kürt siyasetçilere yönelik ‘yargı kıskacı uygulamasının’ bir bastırma yöntemi olarak bu dönem de kullanacağını gösteriyor. Öyle ki Mardin’de 60 binden fazla vatandaşın oyunu alarak yeniden milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Ahmet Türk’e 2006 ve 2009 yılları arasında katıldığı etkinliklerde sarf ettiği sözler nedeniyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada geçtiğimiz günlerde mütalaa veren savcı, Türk’ün 40 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. 2007 yılında Siirt’te katıldığı Newroz kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna’ya da geçtiğimiz günlerde 10 ay hapis cezası verildi.


BUGÜN TAHLİYE EDİLEBİLİRLER

12 Haziran’da rekor oylarla seçilen, tutuklu Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekillerinin tamamının mazbatalarının İl Seçim Kurulları’ndan alınmasının ardından bugün tahliye edilmeleri bekleniyor. Tutuklu vekillerin tahliyeleri iiçin gerekli başvurular yapıldı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde bulunan Şırnak Milletvekili Selam Irmak, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, aynı cezaevinde tutulan Van Milletvekili Kemal Aktaş, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Faysal Sarıyıldız ve Gülser Yıldırım tahliye edilmeleri halinde cezaevleri önünde binlerce kişi tarafından karşılanacak.

ÖNCEKİ HABER

Yabancı sermaye girişi 6 milyar doları geçti

SONRAKİ HABER

Ercişliler, AKP’li vekili konuşturmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...