14 Nisan 2014 09:09

Öcalan, Nobel Barış Ödülü'ne aday

Goran Hareketi Parlamenteri Heval Kwêstanî, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı 2014 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi.

Öcalan, Nobel Barış Ödülü\'ne aday
Paylaş

Goran Hareketi Parlamenteri Heval Kwêstanî, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı 2014 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi.

ANF'nin haberine göre  Kwêstanî, başvuru metninde Öcalan'ın PKK'yi kurma ve siyasi çalışmalarını da anlattığını söyledi. Kwêstanî, 18 Temmuz 2013 tarihinde Öcalan'ın 2014 Nobel barış ödülü adaylığı için Norveç'teki Nöbel Komitesine başvurdu. Kwêstanî, birkaç gün önce Nobel Ödülleri Komitesi tarafından başvurunun kabul edildiğine dahir yanıt aldığını söyledi. Kwêstanî, Öcalan'ın 2014 Nobel barış ödülü için en güçlü aday olduğuna inandığını ifade etti.

Öcalan ile Mandela arasındaki benzerliğe dikka çeken Kwêstani, "Nelson Mandela'nın Güney Afrika'daki sorunun çözümünde oynadığı rol gibi, Öcalan da Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesinde benzer bir rol oynuyor" dedi.

Kwêstanî, Nobel Barış Ödülünün Öcalan'a verilmesinin, bögedeki barış ve demokrasinin gelişmesinde önemli bir etki yaratacağını söyledi.

1901-2013 yılları arasında 94 kez verilen ödüle, bugüne kadar 100 kişi ve 25 örgüt layık görüldü. Ödüllerden 28'i iki kazanan arasında paylaştırıldı. 2013 yılı Nobel Barış Ödülünü Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü almıştı.

NOBEL ENSTİTÜSÜ: ÖCALAN'IN ADAYLIĞI İÇİN TEK KELİME SÖYLEMEYİZ

Merkezi Norveç'te bulunan Nobel Enstitüsü'nden DHA'ya yapılan açıklamada “"İstanbul'dan birisi bize telefon edip, Abdullah Öcalan'ın neden aday gösterildiğini sordu. Söz konusu şahsa da bizim böyle bir konuda bilgi vermemizin mümkün olmadığını söyledik. Yani bize herkes başvuruda bulunabilir ve birisini aday gösterebilir ama gerek başvuruda bulunan, kişi veya kuruluşa, gerekse aday gösterilen kişiye aday listesine alındığına dair bilgi verilmez. Böyle bir şey sadece tarihi bir araştırma yapılması durumunda mümkün olur. Abdullah Öcalan'ın aday gösterildiği veya listeye alındığı konusunda tek bir kelime bile söyleyemeyiz. Aday gösterilen ve aday listesine kabul edilen kişilerle ilgili bilgiler en erken 50 yıl sonra açıklanır. Bunlar arasında sadece kazananların bilgileri kazandıkları açıklandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılır. Birileri Abdullah Öcalan'ın adaylığı kabul edildi diye haber yaptı ise kesin uydurmadır çünkü bu konuda bir yerden bilgi alması mümkün değil" denildi.

REKOR ADAY

Yapılan açıklamada, 2014 yılı için rekor sayıda aday gösterildiği yine rekor düzeyde aday kabul edildiği belirtildi. Açıklamaya göre 2013 yılında aday listesine 213 kişi ve kuruluş kabul edilirken, 2014 yılı için 278 aday kabul edildi. 278 adaydan 47'sinin kuruluş olduğu bildirildi. Açıklamada "Adaylarla ilgili bilgiler kamuoyu ile paylaşılmaz. Bilgiler, komite tarafından sadece adaylar arasında seçim yapmak için kullanılır" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Esad: Dönüm noktasındayız ve üstünüz

SONRAKİ HABER

96’lara en güzel hediye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa