14 Nisan 2014 06:00

Kentsel dönüşüm o kentte AKP’yi yıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 30 Mart seçimlerinde Burdur Belediye Başkanlığının AKP’den CHP’ye geçmesinin gerekçesi olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Kentsel dönüşümün vatandaşa rağmen yapılmasını sağlayacaklarını söyleyen Bakan Güllüce, “Burdur, o yüzden mi CHP’nin oldu” sorusuna, “Bana göre öyledir. Burdur’un o yüzden CHP’nin olduğuna inanıyorum” yanıtını verdi.

Kentsel dönüşüm o kentte AKP’yi yıktı
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Burdur


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 30 Mart seçimlerinde Burdur Belediye Başkanlığının AKP’den CHP’ye geçmesinin gerekçesi olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Kentsel dönüşümün vatandaşa rağmen yapılmasını sağlayacaklarını söyleyen Bakan Güllüce, “Burdur, o yüzden mi CHP’nin oldu” sorusuna, “Bana göre öyledir. Burdur’un o yüzden CHP’nin olduğuna inanıyorum” yanıtını verdi. Burdur Sivil Toplum Platformu yoksul halkı yerleşim alanlarından sökülüp atılmasını amaçlayan kentsel dönüşümün rant amaçlı bir talan projesi olduğunu belirterek üç mahalle de halka bilgilendirme çalışması yürütüyor. Burdur Sivil Toplum Platformu Başkanı Kemal Arslan ise “Bakan Güllüce’nin itiraflarının tüm siyasilere ders olmasını dilediklerini açıkladı.

SEÇİM SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İlbank Sosyal ve Eğitim Tesislerinde basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi. Pahalı dairelerde oturanların çoğunluğunun CHP’ye oy verdiğini öne sürerek tartışılacak değerlendirmelerde bulundu.

‘SEÇİMLERDE KENTSEL DÖNÜŞÜM KARŞIMIZA ÇIKTI’

Altyapı çalışması gerçekleştirmeden kentsel dönüşüm yapmanın doğru olmadığını kaydeden Güllüce, yerel seçimlerde kentsel dönüşümü karşılarına farklı şekilde çıkardıklarını belirterek, “CHP, Burdur’da ‘Evinizi başınıza yıkıp sizi Isparta’ya gönderecekler’ diye siyasi çalışma yapıyor. Bana onlarca vatandaş ‘Niye yıkacaksınız, bizi Isparta’ya niye göndereceksiniz’ diye soruyor” diye konuştu. “Burdur, o yüzden mi CHP’nin oldu?​” sorusuna, “Bana göre öyledir. Burdur’un o yüzden CHP’nin olduğuna inanıyorum” yanıtını veren Bakan Güllüce şöyle konuştu: “Bakan olarak vatandaşa tapulu malına kimsenin el süremeyeceğini anlatıyorsunuz ancak o yalan, öyle bir korku salınarak anlatılmış ki size hâlâ inanmıyor. O yalana inananlar içinde katiyen CHP’ye oy vermeyecek ve güvenmeyecek olanlar da var. Varı yoğu, bütün serveti bir evi olan adama ‘AK Parti evini elinden alacak’ dendiğinde inanmak istemez ama ‘ya olursa’ korkusu onu dengesiz hareket ettirebilir. Ben ona yoruyorum.”

'MAHELLELİYLE VERİLEN MÜCADELENİN SONUCU'

Burdur’da üç ayrı mahallede başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına karşı halka yönelik bilgilendirme çalışması yürüten Burdur Sivil Toplum Platformu Başkanı Kemal Aslan, Bakan Güllüce’nin değerlendirmelerinin ardından açıklama yaptı. Aslan, Burdur’da AKP’nin seçim kaybetmesinde kentsel dönüşüm uygulamasının etkin rolü olduğunu belirterek, Burdur’da seçimi kaybeden AKP’li Belediye Başkanı Sayın Sebahattin Akkaya’nın haberi olmadan AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile 3 mahallede uygulanmak üzere proje hazırladığını söyledi.

Burdur Sivil Toplum Platformu olarak kentsel dönüşümün, kentin en iyi yerleşim alanı olan bölgeden yoksul halkın sökülüp atılmasını ve rantsal dönüşümü amaçlayan bir talan projesi olduğunu halka iyi anlattıklarına dikkat çeken Arslan şöyle dedi: “Bu sonuç, mahalle halkıyla birlikte Cumhuriyet Meydanında 12 gün süren imza standında bilgilendirilen  13 bin yurttaşımızın verdiği imzaların bir yansımasıdır. Burdur Sivil Toplum Platformunun örgütlediği 3 mahalle halkıyla verilen mücadeleyi kırmak amacıyla getirilen genel müdürün cevap veremeyip, perişan olduğu toplantının  sonucudur.”

‘GÜLLÜCE’NİN İTİRAFLARI SİYASİLERE DERS OLSUN’

Bu yönde verdikleri savaşımın henüz kazanılmadığının altını çizen Arslan şu ifadeleri kullandı: “Rantsal dönüşüm tamamen durdurulmuş değildir. Çevre Şehircilik Bakanı Sayın Güllüce’nin Burdur’da dediği gibi, Burdur Belediyesine verilen kentsel dönüşüm taşeronluğu alınıp TOKİ’ye verilerek kentsel dönüşüm talanı sürdürülmek istenecektir. Bu talanı durdurmak da halkımızla birlikte vereceğimiz mücadele ile mümkün olacaktır. Burdur’da tüm toplumsal dinamikleri ve CHP’li Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’i gelinen noktayı iyi değerlendirip, oynanan oyunu  bozmak yolunda vereceğimiz mücadeleye destek olmaya çağırıyor, Bakan Güllüce’nin itiraflarının, tüm siyasilerimize ders olması dileğiyle  saygılar sunuyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Hükümet savaşa emekçileri yollayacak

SONRAKİ HABER

Direniş coşkusuyla 1 Mayıs’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...