14 Nisan 2014 06:00

İşten çıkarma... Polis şiddeti... Sansür...

DİSK’e bağlı Basın-İş Sendikası basın yayın organlarında çalışanların yaşadıklarını anlatmak için bir rapor hazırladı raporda yer alan bilgiler Türkiye’deki basın özgürlüğü ve çalışma koşullarının içler acısı halde olduğunu gösteriyor

İşten çıkarma... Polis şiddeti... Sansür...
Paylaş

DİSK’e bağlı Basın-İş Sendikası basın yayın organlarında çalışanların yaşadıklarını anlatmak için bir rapor hazırladı raporda yer alan bilgiler Türkiye’deki basın özgürlüğü ve çalışma koşullarının içler acısı halde olduğunu gösteriyor

Basın- İş’in hazırladığı rapordan bir kaç başlık şöyle:

1 MART:
Penguen dergisinde 3 kişi işten çıkartıldı

3 MART:
YSK, Cem TV’de Celal Toprak ve Hüsniye Kaya’nın her sabah sunduğu “Uyan Türkiye” programına 4 gün  ve Pınar Işık Ardor’un sunduğu Cem TV Ana Haber bültenine 5 gün olmak üzere toplamda 9 gün yayın durdurma cezası verdi.

6 MART :
Hürriyet Web TV’nin kurucu müdürü ve aynı zamanda Hürriyet gazetesinde spor yazıları kaleme alan Orhan Can’ın görevine son verildi.

7 MART :
2011 yılından Vatan gazetesinin Demirören grubuna devri sırasında işten çıkartılan Muhabir Hayati Kılıç, hakkında yerel mahkemenin verdiği ‘işe iade ‘ kararı Yargıtay tarafından onandı.
Günlük Evrensel gazetesi yazarı ve İnternet Sitesi editörü Mithat Fabian Sözmen, İstanbul Samatya’daki evinin önünde yüzü maskeli bir kişinin saldırısına uğradı


10 MART:
Erzurum Palandöken’de geçen ay yaşanan telesiyej arızasını haberleştiren İHA ekibinden Haber Müdürü Ahmet Akbuğa, Kameraman Mehmet Yılmaz ve Muhabir Özge Bozo, toplantıyı izlemek için geldikleri Polat Renaissance Oteli’nde özel güvenlikçilerin saldırısına uğradı.

11 MART:
Gezi Parkı eylemleri sırasında belgesel yayını yapan NTV’ye Başbakanın müdahalesi ile ilgili ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından NTV Maslak binası önünde de bir kişi önünde ekmekle oturma eylemi başlattı.

Ankara’da düzenlenen gösterileri izleyen Vatan Gazetesi Muhabiri Çınar Livane Özer’in kafasına polis kalkanla vurdu ve küfür etti ANKA Haber Ajansı Muhabiri Meltem Aslan Ankara’da polis tarafından darp edildi. Birgün Gazetesi Muhabiri Recep Yılmaz fotoğraf çektiği sırada sık sık polisin hakaretlerine maruz kaldı.

12 MART :
Best FM’de 21 yıldır program yapan Arzu Çağlan, radyo programı sırasında Berkin Elvan için ağlaması nedeniyle işine son verildiğini açıkladı. Çağlan ayrılıkla ilgili Twitter hesabına “5 Şubat’ta 21. yılını dolduran programım yayınlarım nedeniyle yayından kaldırıldı. Gururluyum” yazdı.

 13 MART:
Dokuz Eylül Üniversitesi Dokuzçeşmeler Kampüsünde öğrencilere sert bir şekilde müdahale eden polis, Evrensel Gazetesi Muhabiri Metehan Ud’u, yakasında basın kartı olmasına rağmen dövdü Özel güvenlik görevlileri de Ud’a saldırıda bulundu. Özel güvenliğin tekmeli saldırısı sonucunda Ud’un dudağı patlarken, gözlüğü kırıldı. Ud’a saldıran özel güvenlik memuru kamerasını da alarak olay yerinden uzaklaştı. Ardından kameranın parçaları bulundu. Polis haber takibi yapan DİHA İzmir Büro Muhabiri Ezgi Gündüz’ü de gözaltına almak istedi
Tuzluçayır’da yapılan eylemi takip eden DİHA muhabiri Zuhal Atlan ile Kanal D Muhabiri Özgen Bingöl ve Kameraman Hüseyin Çözen’e TOMA’dan tazyikli su sıkıldı.

 15 MART:
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Samanyolu HaberTelevizyonu’nun 7 programına 20 yayın durdurma cezası verdi.

 17 MART :
TRT Haber’de çalışan tecrübeli Muhabir Elif Akkuş , iddiaya göre attığı tweet’ler nedeniyle görevinden alınarak teknik serviste görevlendirildi.

18 MART:
Habertürk’ün gece haberlerini sunan Firdevs Çavuşoğlu, Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyünün Çeli Mezrasında, 3 yaşındaki Muharrem’in ihmal nedeniyle öldüğü haberini sunarken ağlamasının ardından gece haberlerinden alınarak sabah haberlerine verildi. Ardından muhabirlik yapması istenen Firdevs Çavuşoğlu istifa etti.

20 MART:
Sosyal paylaşım sitesi twitter mahkeme kararı ile kapatıldı

 25 MART:
AİHM, PKK’nin açıklamalarına yer verdiği için “Terör örgütü açıklamalarına yer vermek”ten sekiz dosyada adli para cezalarına mahkum edilen Ülkede Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Bayar’ın başvurusunda Türkiye’yi 6 bin 133 avro manevi, 10 bin 400 avro da maddi tazminat ödeyemeye mahkum etti.

 26 MART :
 Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Gündem, Bolu Olay ve Bolu Havadis gazetelerini ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kapatmak istedi. Tepki üzerine kararı seçim sonrasına erteledi

 27 MART :
Twitter’ın ardından Youtube’a erişim de TİB kararı ile durduruldu

28 MART:
TGRT HABER Reklam Grup Başkanlığı’na getirilen deneyimli yönetici Mine Akdağ ödenmeyen maaşlar nedeniyle yönetime istifasını sundu.

29 MART :
TRT Haber’de Günlük programını sunan Mustafa Alcan, MHP için ‘yavru muhalefet’ terimini kullanması nedeniyle görevden alındı

30 MART:
Van’da bir okul girişinde silahlarıyla bekleyen korucuları görüntüleyen muhabirler Kayser Tekin (DİHA) ve Hicret Çiftçi (JİNHA)gözaltına alndı.
AKP’nin Sarıyer’de düzenlediği mitingde Başbakan Danışmanı Mustafa Varank, fotoğrafını çeken Zaman Başbakanlık Muhabiri Derviş Genç hakkında şikayette bulundu. Bunun üzerine Genç, polis tarafından gözaltına alınarak İstinye Polis Merkezine götürüldü.  

Üzerinde siyasi baskılar olduğunu dile getiren Habertük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı görevinden istifa ettiğini, yazarlığa devam edeceğini açıkladı. Dünya gazetesi yönetimi, çalışanlarına esnek çalışmayı ve maaş indirimini kabul edeceklerine ilişkin yeni bir sözleşme imzalamaları gerektiğini tebliğ etti. İmzalamayanların işten çıkartılacağı tehdidinde bulundu (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

E-Bilet’le hedef rant ve fişleme

SONRAKİ HABER

‘Her ilişki biçimi sınıfsaldır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...