19 Haziran 2011 12:06

Şiddetli yağışlar Çukurova’da ürünlere büyük zarar verdi

YAZ mevsimi gelmesine rağmen Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan sağanak yağışlar, özellikle Çukurova’da tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Mevsim normallerinin dışında seyreden yağışlar nedeniyle başta domates olmak üzere karpuz ve kavunda verim yüzde 50 düştü.Şiddetli yağmurun özell

Şiddetli yağışlar Çukurova’da  ürünlere büyük zarar verdi
Paylaş

YAZ mevsimi gelmesine rağmen Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan sağanak yağışlar, özellikle Çukurova’da tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Mevsim normallerinin dışında seyreden yağışlar nedeniyle başta domates olmak üzere karpuz ve kavunda verim yüzde 50 düştü.
Şiddetli yağmurun özellikle domatesin olgunlaşma dönemine denk gelmesi üreticinin büyük zarar etmesine neden oldu. Yağmur sonrasında ‘domates mildiyösü’ hastalığı görülmeye başlandı. Hastalıkla mücadele için tarlaya ilaç atan çiftçi, yağışlar ilacın etkisini götürdüğü için defalarca ilaçlama yapmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıl semt pazarlarında 5 liraya kadar yükselen domates şu anda tarlada 20-30 kuruşa, pazarlarda ise 40-50 kuruşa satılıyor.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yağışlardan dolayı domates, kavun, karpuz ile beraber ekili sebze ve meyvelerin büyük hasar gördüğünü vurguladı.
Süleyman Girmen, “Bunlar aslında belli bir piyasası olmayın her sene umarak ekilen ürünler. Son yıllarda kısıtlı dönemlerde üreticinin yüzünü güldürdü. Bu yol gerek çevre ülkelerdeki karışıklıklar gerek hava şartlarından dolayı ürünlerin yetişme dönemlerinde değişikler olması piyasa fiyatlarını bayağı aşağıya çekti. Son birkaç gündür sebze ve meyvede yaz ucuzluğu erken başladı. Üretici bundan rahatsız” diye konuştu.     
Yağışlardan dolayı hastalık riskinin de arttığını vurgulayan Girmen, yapılması gerekenden daha fazla ilaç atmak zorunda kalındığını, özellikle küllenme hastalığının çok fazla olduğunu aktardı. Girmen, ürünlerde hasat döneminin çok geciktiğine dikkat çekti. (ADANA)


YAĞIŞLAR VERİMİ YÜZDE 50 DÜŞÜRDÜ

Çukurova’da çiftçilik yapan Seyithan Öz, hava durumlarından dolayı domatesin 15-20 gün geç yetiştiğini ifade ederek, bu durumun hem maliyet hem de fiyat açısından büyük zarar etmelerine neden olduğunu kaydetti. Yağışlar nedeniyle tarlayı sürekli ilaçlamak zorunda kaldıklarını ifade eden Öz, “Geçtiğimiz yıl 3 -4 defa ilaç atmıştık. Bu yıl ilaç atıyoruz, arkasından yağmur geliyor. Yağışlar ilacın etkisini götürüyor. Yağışlar nedeniyle hastalık da artıyor. Bu yüzden bir daha ilaçlama yapmak zorunda kalıyoruz. Bir yandan malın zararı bir yandan ilaçların zararı var. Şimdiye kadar 15 bin liralık ilaçlama yaptık” dedi.
Yağışların verimi yüzde 50 düşürdüğünü aktaran Öz, geçen sene dönüme 7-8 ton ürün aldıkları tarladan bu yıl 4 tona razı olduklarını kaydetti. Böyle giderse 60 dönümde 25 bin lira zarar edeceklerini kaydeden Öz, “Sigorta yapmadık. Sebze işi kazandırır da kaybettirir de. Yağışlar tüm çiftçiyi etkiledi, sadece domates değil. Domatesten tutalım, kavuna, kaysıya, sebze meyveleri çok mahvetti. Sadece burası değil. Silifke’ye de gitsen öyledir, Antalya’ya da gitsen öyledir, Erdemli’ye de gitsen öyledir. Gerçekten perişan haldeyiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Çay yatağı değişti tarlalar tehlikeye girdi

SONRAKİ HABER

Direnişteki işçilerin Taksim eylemi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...