13 Nisan 2014 15:32

Halk, tasfiye planını boşa çıkardı

KCK Diyarbakır ana davasında tutuklu yargılanan ve dün tahliye edilen 48 kişi bugün düzenledikleri basın toplantısında, AKP hükümetinin KCK operasyonlarıyla Kürt hareketini tasfiye etmeyi amaçladığını, ancak halkın direnişinin bu hesabı boşa çıkardığını söyledi.

Halk, tasfiye planını boşa çıkardı
Paylaş

KCK Diyarbakır ana davasında tutuklu yargılanan ve dün tahliye edilen 48 kişi bugün düzenledikleri basın toplantısında, AKP hükümetinin KCK operasyonlarıyla Kürt hareketini tasfiye etmeyi amaçladığını, ancak halkın direnişinin bu hesabı boşa çıkardığını söyledi.

BDP Diyarbakır il binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına tahliye edilenler, çok sayıda BDP’li siyasetçi ile yüzlerce Diyarbakırlı katıldı.

Arkadaşlarına sarılarak hasret gideren siyasetçiler adına basın açıklamasını okuyan Gülcihan Şimşek, “KCK operasyonları adı altında binlerce Kürt siyasetçi adeta siyasi bir soykırımla rehin alındı. Bu rehin alma politikasıyla Kürt siyaseti tasfiye edilmeye çalışılmışsa da halkımızın direnişi devlet politikalarını boşa çıkardı” dedi. Beş yıllık yargılama sürecinin her aşamasında Kürtlere düşman hukuku uygulandığını gördüklerini söyleyen Şimşek, “Ana dilimizde savunma yapmamız engellendi, hukuki hiçbir talebimize olumlu karşılık bulamadık. Duruşmalarımız bir tiyatro oyununun ötesine geçmedi. En somut örneği de beş yıldır tutuklu olup hâlâ ifade veremeyen arkadaşlarımızın varlığıdır” şeklinde konuştu.

KÜRT KADIN HAREKETİ HEDEF ALINDI

KCK operasyonunun bir diğer amacının da Demokratik Özgür Kadın Hareketini tasfiye etmek olduğunu söyleyen Şimşek, “Siyasi soykırım Kürt kadınını öncelikli hedef olarak görmüştür.  Ancak kadınlar bu operasyonlarla özgür kadın hareketini kitlesel olduğu kadar niteliksel olarak da büyütmeye devam etmiştir. Bunun en çarpıcı örneği 2014 seçimlerinde BDP’nin uyguladığı eş başkanlık sistemidir” dedi.

MÜCADELE KARARLILIĞIMIZ PEKİŞTİ

Çözüm sürecine de değinen Şimşek, sürecin tek taraflı ilerlediğini belirterek, “AKP iktidarı oyalama politikalarında ısrar etmektedir. Hükümet süreci yasal çerçeveye kavuşturmadığı gibi 2014 yerel seçimlerinde BDP’nin kazandığı birçok yerde çeşitli oyunlarla Kürt halkının iradesini yok saymaya çalıştı” dedi. Çözüm sürecinin Türkiye için önemli bir demokrasi ve barış teminatı olma özelliği taşıdığını dile getiren Şimşek, “Devletin mevcut politikası Roboskî Katliamına insanlık dışı uygulamalara ve Gezi direnişinde polis şiddetiyle gençlerin katledilmesine neden olu” dedi. Hükümetin politikalarına karşı Kürt halkının çözümden yana tavrını koruduğunu söyleyen Şimşek, Hükümetin bir an önce bir demokratikleşme hamlesini hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

KCK operasyonları karşısında direniş gösteren halka teşekkür eden Şimşek, “14 Nisan 2009’dan bu yana her koşulda yanımızda olan avukatlarımıza da sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Başta İmralı Cezaevinde olan Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan olmak üzere hasta ve yirmi yılı aşkındır cezaevinde olan siyasi tutsaklar özgürleşmeden demokratikleşmeden ve barıştan bahsedilemeyeceğini de vurgulamak istiyoruz” dedi. Şimşek, tutuklu kaldıkları beş yılın demokrasi mücadelesi için kararlılıklarını pekiştirdiğini de söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


KCK OPERASYONLARININ 5. YILI

Türkiye’nin en önemli siyasi olaylarından kabul edilen KCK operasyonlarının ilki bundan tam 5 yıl önce, KCK’nin 13 Nisan 2009 yılında ilan ettiği ateşkesten bir gün sonra, 14 Nisan 2009’da başlamıştı. Bu 5 yıllık süreçte yüzlerce Kürt siyasetçi, akademisyen, yazar, gazeteci, insan hakları savunucusu gözaltına alınıp tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 14 Nisan 2009’da 15 ilde çok sayıda adrese düzenlenen baskınlarda gözaltına alınanların 51’i tutuklandı. Bunun ardından operasyonlar dalga dalga yayıldı. Aynı ay içinde 225, Mayıs ayında 116, Haziran’da 73 kişi tutuklandı. 24 Aralık 2011’de Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay’ın da aralarında bulunduğu 80 Kürt siyasetçi daha gözaltına alındı, 24’ü tutuklandı. ‘Siyasi soykırım’ olarak nitelenen operasyonlar daha sonra da aralıklarla devam etti. Binleri aşan sayıda kişi tutuklanarak cezaevlerine kondu. (HABER MERKEZİ)


TAHLİYELER SABAHA KADAR SÜRDÜ

Bundan tam 5 yıl önce, 14 Nisan 2009’da başlayan ve Kürt siyasetçi, belediye başkanı, akademisyen, avukat ve gazetecinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin cezaevlerine konduğu KCK operasyonlarında tutuklananların tahliyeleri sürüyor. Dün KCK Diyarbakır ana davasında tutuklu yargılanan 48 kişi tahliye edildi. Şimdi gözler aralarında DEP Eski Milletvekili Hatip Dicle’nin de bulunduğu diğer tutuklulara çevrildi.
Avukatların, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesine yaptıkları tahliye başvurusu sonucunda mahkemenin tahliye kararı vermesi üzerine dün yüzlerce kişi Diyarbakır E ve D Tipi Kapalı cezaevlerinin önünde bir araya geldi. İlerleyen saatlerde tahliye edilenler cezaevinden çıkmaya başlayınca bekleyişin yerini sevinç aldı. Dışarıda bekleyen BDP yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve aileler tahliye edilenlerle uzun süre hasret giderdi. Tahliye işlemleri sabah saatlerine kadar sürerken, Diyarbakır D ve E Tipi Kapalı Cezaevlerinin önünde bekleyen yüzlerce kişi gece boyu yaktıkları ateşler etrafında sohbet edip, şarkılar söyledi. Tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından özgürlüklerine kavuşan siyasetçiler sevinç gösterileri arasında evlerine uğurlandı. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Festivalde 13 Nisan

SONRAKİ HABER

Ö.Y Davası\'na çağrı; \'Aklamak için her yolu deniyorlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...