13 Nisan 2014 15:20

Sakın şaşırma; Orhan Veli 100 yaşında!

Orhan Veli bugün 100. yaşına eriyor. Şairin doğum günü anısına pek çok etkinlik, söyleşi ve özel dosyalar hazırlandı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ise ‘Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında’ adlı bir sergi açtı.

Sakın şaşırma; Orhan Veli 100 yaşında!
Paylaş

Orhan Veli bugün 100. yaşına eriyor. Şairin doğum günü anısına pek çok etkinlik, söyleşi ve özel dosyalar hazırlandı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ise ‘Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında’ adlı bir sergi açtı. Şairin el yazmalarından, mektuplarından, eserlerinden oluşan sergi için bir de katalog kitabı yayımlandı. Adını serginin adı olan ‘Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında' kitabında Orhan Veli’nin yaşamına ve sergide yer alan bilgiler var.

Kitapta yer alan notlarla bir Orhan Veli hikayesi şöyle başlıyor:
Orhan Veli 13 Nisan 1914’te Beykoz Yalıköy’de İshak Ağa Yokuşu’ndaki 9 numaralı konakta doğar. 1925’e kadar İstanbul’da yaşar. Galatasaray Lisesi’nde ilkokul dörtten beşe geçtiğinde Ankara’ya taşınırlar. Lise yıllarında Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile tanışır. Beraber ‘Sesimiz’ dergisini çıkararak Türk şiir tarihini etkileyecek ortak çalışmayı başlatırlar. 1932’de Ankara Lisesi’nden (Taş Mektep) mezun olur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girer ama bitirmez. 1936’da yeniden Ankara’ya döner. PTT Umum Müdürlüğü, Telgraf İşleri Reisliği Milletler Arası Nizamlar Bürosu’nda çalışmaya  başlar. Askere gidene dek özel izinler, doktor raporları, uyarılar, soruşturmalar ve maaş kesintileriyle geçer memurluk hayatı.
Bu arada Halkevleri’nde sergilenen iki oyunda önemli roller alır. O sırada Orhan Veli’nin babası Mehmet Veli Kanık Radyo Müdürü’dür. 1936’da Varlık dergisinde ilk kez dört şiiri yayımlanır. Ancak sonradan genç bir araştırmacı ilk yayımlanmış şiirinin İnkılap dergisinde 1933 yılında yayımlanan ‘Bir günüm daha geçti sevdiğimi görmeden’ diye başlayan şiiri olduğunu keşfeder.
7 Mayıs 1941’te askere gider. 31 Mart 1944’de kadar Gelibolu’nun Kavak Köyü’nde teğmen olarak askerliğini yapar. “Gelibolu’da askerlik yaparken arada talimi asar, Salim’in meyhanesine gider. Giderken de ‘Herkes gider talime, Orhan gider Salim’e yazar çadırın kapısına iliştirir”.
Askerlik sonrası MEB’in Tercüme Bürosu’nda bir yıl çalışır, sonra bakanın baskıcı tutumu nedeniyle istifa eder. 14 Kasım 1950’de beyin kanaması geçirerek yaşama veda eder. “Urumeli Hisarı’na oturmuşum, Oturmuş da bir türkü tutturmuşum” diyen Orhan Veli’yi arkadaşları Rumelihisarı Mezarlığı’ndan başka bir yere gömmeyi düşünmezler. Mezar taşına sadece “Orhan Veli 1914-1950’ yazılır. Sunay Akın’ın yazdığı gibi “Şiirde kovduğu ayağın, dönüp dolaşıp, sonunda mezar taşına konması ne garip”...

‘Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında’ sergisi Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde 1 Mayıs’a dek görülebilir.
 

ÖNCEKİ HABER

6 yaşında çocuk iş cinayeti kurbanı; Kreş yok, çocuk katili var

SONRAKİ HABER

Oğuz Tansel Ödülü Yılmaz’ın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...