12 Nisan 2014 22:44

Ana dilde eğitim hak

Diyarbakır’da SAMER ve KURD-DER’in organize ettiği “Anadilde Eğitim Modeller, Kısıtlamalar ve İmkanlar” ana başlıklı sempozyum Cigerwxun Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Ana dilde eğitim hak
Paylaş

Prof. Dr. Fatma Gök, ana dilinde eğitim hakkının olduğunu belirterek, “Artık Türkiye halkları ana dilde eğitimin temel bir hak olduğunu kabul etmiştir” dedi.

Diyarbakır’da SAMER ve KURD-DER’in organize ettiği “Anadilde Eğitim Modeller, Kısıtlamalar ve İmkanlar” ana başlıklı sempozyum Cigerwxun Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.  

Sempozyumun açılış konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak yaptı. Kürt halkının ana dili hakkı konusunda uzun bir mücadele geçmişine sahip olduğunu belirten Kışanak, 90 yıldan bu yana bu mücadelenin verildiğine işaret etti.  KURD-DER Başkanı Mustafa Karaman ise, mevcut Anayasa’nın Türklük üzerine kurulduğunu belirterek, eğitimin sadece bir dilde yani Türkçe olarak verildiğini ancak, Türkiye ve bölgede 34 dilin konuşulduğuna işaret etti.

Sempozyum’da “Kavramsal Açıdan Anadil ve Anadilde Eğitim” konu başlığı ile yapılan ilk oturumun moderatörlüğünü Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım yaptı.

AYRIMCILIĞA SON VERİLSİN

“Kimlik Gelişiminde Anadil, Anadilinde Eğitimin Önemi ve Çok Dillilik” başlıklı konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök katılımcıları Kürtçe selamladı. Türkiye’de “Kürtçe eğitim verilmeli mi?​” noktasının aşıldığını ve bunun ise Kürt özgürlük mücadelesi sonucu oluştuğunu söyleyen Gök, “Yasal zeminin hâlâ yaratılmamış olması çok büyük bir yanlış. Milli Eğitim’de hâlâ ‘kolonicilik’ zihniyeti var. Eğitimi genel olarak hak kavramı ile tanımlıyorum” dedi. Pedagojik olarak “hak” kavramının toplumsal bir sorumluluk getirdiğine de işaret eden Gök, hiçbir çocuğa ayrımcılık uygulanmadan eğitim olanaklarının oluşturulması gerektiğini söyledi. Türkiye halkları açısından ana dilinde eğitimin verilmesi ile ilgili bir sorun bulunmadığını ifade eden Gök, “Türkiye halkları ana dilin temel bir hak olduğunu kabul etmiştir” diye konuştu. Türkiye’de yaşayan herkesin Kürtçe öğrenebilmesi gerektiğine işaret eden Gök, bu durumun özellikle çocuklara birçok şeyi kazandıracağını vurguladı. Toplumsal kaygılardan arınılıp, eğitim demokratikleştirilmesinin altını çizen Gök, toplumsal gerekliliğin bunlar olduğunu söyledi.  (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Otoriterliği örgütlü toplum yıkabilir

SONRAKİ HABER

Bolu’ya adalet uğramıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...