13 Nisan 2014 06:00

Yunanistan’da grev hazırlıkları

18 ve 25 Mayıs’ta yapılacak AB parlamentosu ve yerel seçimler yaklaşırken talepleri karşılanmayan ve 2015 yılında krizden çıkılacağını söyleyen koalisyon hükümetinin politikalarına karşı emekçiler yeni bir genel grev gerçekleştiriyor.

Yunanistan’da  grev hazırlıkları
Paylaş

18 ve 25 Mayıs’ta yapılacak AB parlamentosu ve yerel seçimler yaklaşırken talepleri karşılanmayan ve 2015 yılında krizden çıkılacağını söyleyen koalisyon hükümetinin politikalarına karşı emekçiler yeni bir genel grev gerçekleştiriyor.  

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Konfederasyonu (ADEDY) tarafından alınan genel greve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) de katılacak. Konfederasyonlar toplu sözleşmelerin imzalanması ve geçtiğimiz günlerde meclisten geçen yasa tasarısı doğrultusunda ücretlerin düşürülmemesi taleplerini ön plana çıkarıyorlar. Ayrıca hükümet önümüzdeki süreçte yunan ekonomisinin rekabetçi bir düzeye çıkarılması adı altında yeni yasa tasarısı hazırlıklarına başlamış bulunuyor. AB ve İMF işten çıkarmaların devam etmesini ve birçok kamu sektörünün (sağlık, eğitim başta olmak üzere) “küçültülmesini” istiyor.

Genel grev dolayısıyla Başkent Atina’da ve bütün illerde gösteriler örgütlendi. Atina’da konfederasyonlar Klatmonos, PAME ise Omonia meydanında toplanıyor. Grevin tüm kamu sektörlerinde ve özel sektörde etkili olacağı söyleniyor. Okulların kapalı kalacağı genel grevde hastanelerde ise sadece acil vakalara bakılacak ve şehir içi taşımada sadece sabah saatlerinde otobüsler çalışacak ve mitingden sonra onlarda kontak kapatacaklar.

Greve ayrıca eczanelerde katılıyor ve tüm eczaneler kapalı kalacak.  Salı günü basın mensuplarının yaptığı grev nedeniyle ise günlük gazeteler çıkmayacak.
Bu arada mücadeleci işçiler cephesi PAME çok sayıda özel kuruluşların önünde gösteriler yaparak tüm emekçileri greve katılmaya çağırdı. PAME dağıttığı bildirilerde hükümete, İMF ve AB politikalarına meydanlarda verilecek mücadeleden başka yol olmadığını açıkladığı bildiride şu görüşleri dile getirdi:

“Hiçbir işçi ,emekçi,ve işsiz bu mücadelenin dışında kalmamalıdır. Bu saldırılara karşı mücadele etmek en meşru hakkımızdır. Sanayiciler, armatörler, bankacılar, büyük tüccarlar  AB ve İMF politikalarıyla açlık ve yoksulluğu dayatmaya devam ediyorlar. Güçlü ve kararlı bir biçimde mücadelemize devam edeceğiz”.
Bu arada Yunanistan Köylü Sendikaları Konfederasyonu ve Yunanistan Kadınlar Federasyonu yaptıkları açıklamada greve güçlü bir biçimde katılacaklarını duyurdular. Birçok üniversitede de öğrenciler dağıttıkları bildirilerle greve ve gösterilere katılım çağrısı yaptılar. (Atina/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da şiddetin çarpıcı rakamları

SONRAKİ HABER

Otoriterliği örgütlü toplum yıkabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...