12 Nisan 2014 13:51

Kışanak: Yereldeki tüm zenginliklerden yerelin pay alması lazım

Gültan Kışanak, "parlamento toplantısı" diye tabir ettiği ilk meclis toplantılarını gerçekleştirdiklerini ve önlerindeki politik perspektifin demokratik özerklik olduğunu belirterek, "Yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım" dedi.

Kışanak: Yereldeki tüm zenginliklerden yerelin pay alması lazım
Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, "parlamento toplantısı" diye tabir ettiği ilk meclis toplantılarını gerçekleştirdiklerini ve önlerindeki politik perspektifin demokratik özerklik olduğunu belirterek, "Yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım" dedi.

Al Jazeera'ya konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, seçimlerin ardından yetki, sorumluluk ve görevlerini arttıran bir çalışma içerisinde olacaklarını belirtti. Perşembe günü toplanan Belediye Meclisi için "Parlamento toplantısı" diyen Kışanak, demokratik özerklik çalışmalarının ilk adımının bu toplantı olduğunu söyledi. Kışanak, "Parlamento toplantısı ilk adımdı. Belediye Meclisi'nin bir parlamento niteliğinde çalışmalarını yürütmesi ve güçlendirilmesi konusunda herkes hem fikir. Bunun için gayret edeceğiz. O anlamda bunu ilk adım olarak kabul edebiliriz. Tabii ilerleyen günlerde bunun artık nasıl şekil alacağı, komisyonların nasıl kurulacağı, komisyonların nasıl çalışacağı şekillenmiş olacak" dedi.

'ÖNÜMÜZDEKİ POLİTİK PERSPEKTİF DEMOKRATİK ÖZERKLİK PROJESİDİR'

KCK'nin büyükşehirlerde kanton sistemine geçilebileceği konusundaki önerilerinin hatırlatılması üzerine Kışanak, şunları söyledi: "BDP olarak 2007'den beri bölgesel yönetimler üzerine kurulu demokratik özerklik projemiz var. Bu aslında kanton projesine yakındır. Rojava bugün kanton tarzı bir örgütlenme esas aldı ve bunu duyurdu. Biz 2007'de zaten benzer bir projeyi kamuoyuna sunmuş ve bunun politikasını yapmış, siyasi iradesini ortaya koymuştuk. Bugün de bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütmenin zamanıdır. Yeni bir isim değişikliğine ihtiyaç varsa partinin ilgili kurulları belirler. Bizim önümüzdeki politik perspektif, 2007'deki genel kurulda kabul edilen demokratik özerklik projesidir."

Kışanak, ilk etapta Ankara'dan bekledikleri beklentilerini de "Özellikle merkezi hükümetin yerel yönetimlerin, belediyemizin anadil konusunda, anadilde eğitim ve kamusal hizmet konusunda yapacağı çalışmalara katkı sunmasını ve ön açıcı olmasını buradan ifade etmek istiyorum. Böyle bir tutum alırlarsa biz de elimizden gelen gayreti sarf ederek bu işi yerelde çözeriz. Anadilde eğitim konusunu ve anadilin kamusal alanda kullanılması konusunu yerelde çözebilmek son derece önemlidir ve bu Kürt sorunun çözümüne son derece önemli katkılar sağlar. Engel olmasınlar biz fiiliyatta yaparız" şeklinde belirtti.

'ENERJİ BATIYA YATIRIM BİZE İCRA OLARAK GELDİ'

Bölgede üretilen enerjiden pay alınması konusunda bir proje hazırlığı olup olmadığı sorusuna ise Kışanak, "Bunun fizibilitesini yapıyor, dosyasını hazırlıyoruz. Barajlar yapıldı. Sulama kısmı geri plana bırakıldı. Asıl enerji üretimi için çalıştırıldı ve enerji batıya yatırım ve sanayileşme olarak gitti. Bize de icra olarak geldi. Biz elektrik ürettiğimiz için suçlu hale geldik. Bütün köyler elektrik borcunu ödeyemedi diye icralık. Biz elektriği ürettik. Batıya götürüp sanayileşme ve kalkınma yaptılar. Doğuya ceza olarak geri döndü. Burada barajlar yapıp, elektriği batıya götürüp, buraya ceza olarak dönmesi ciddi bir sorun. Artık doğrudan belediyeyi de ilgilendiriyor çünkü köylerdeki içme suyuyla ilgili bütün yapı borçlarıyla birlikte bize devredilecek. Buna köklü bir çözüm bulunması gerekir" yanıtını verdi.

Diyarbakır Belediyesi'nin petrol meselesi konusunda da bir çalışması olduğunu kaydeden Kışanak, şunları söyledi: "Arkadaşlar dosya hazırlığı yapıyorlar. Diyarbakır'da kaç petrol kuyusu var, ne kadar üretim yapılıyor, nereye gidiyor, geçmişte ağır çevre faturası vardı, onun durumunu araştırıyoruz. İçme kuyularını kirlettiği yönünde çok ciddi iddialar vardı. Petrol ekonominin ana dinamosudur ama oraya enerji gidiyor, bize kirliliği kalıyor. Elektrik gidiyor borç kalıyor, petrol gidiyor sularımız kirleniyor. Bunu ne Allah kabul eder, ne kul kabul eder, ne demokrasi kabul eder. Kaynaklarını ver ben götüreyim, ne kadar ağır faturası varsa kalsın, bunu kimse kabul etmez."

'PETROLDEN PAY İSTİYORUZ'

Bu açıklamaları üzerine kendisine yöneltilen "Bundan, 'Petrolden pay istiyoruz' sonucu çıkarabilir miyiz?" sorusuna da Kışanak, "Tabii ki kesinlikle pay istiyoruz. Yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım" sözleriyle karşılı verdi.

Kışanak, kendisinin de yıllarca tutulduğu ve insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığı Diyarbakır Cezaevi'ne ilişkin planları konusunda da bilgi verdi. En kısa zamanda ilgili herkesle tartışmalarını tüketip, Diyarbakır Cezaevi'nin müze olmasına yönelik projelerini hükümetin önüne koyacaklarını paylaşan Kışanak, "Orayı yerel yönetime, belediyeye devretmelerini, orayı bir müzeye dönüştürme çalışmalarını hayata geçirme konusundaki ısrarımızı ortaya koyacağız. En kısa zamanda, bir iki yıl içerisinde, Diyarbakır Cezaevi'ni müzeye dönüştüren bir çalışmanın startını verip sonuçlarını almış oluruz. İlgili birimlerimiz bununla ilgili projelendirme çalışmalarına başladılar. Ortak çalışma yapıp, herkesin ortak projesi olarak hükümetin önüne getireceğiz. Hükümetin zaten yıkılma aşamasına gelmiş cezaevini derhal boşaltıp belediyeye devretmesi gerekiyor" dedi. 

BAKAN YILDIZ'DAN KIŞANAK'A 'MÜMKÜN DEĞİL' YANITI

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan El Cezire'ye (Al Jazeera) konuşan ve "Diyarbakır'da çıkan petrolden pay istiyoruz" diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak'a yanıt geldi. Kayseri'de bir törene katılan Yıldız, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın açıklamasına ilişkin şunları aktardı: "İster TPAO olsun isterse özel sektörde olsun bir devlet hakkı alıyoruz. O devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa bu mülkün değil. Böyle bir şey gündemimizde de yok. Ancak çıkartıldığı yerle alakalı ister köy, ister diğer yerleşim birimlerinde herhangi bir ihtiyaç olması halinde köy yolları, park bahçeler gibi bunu zaten gerek kamu, gerekse özel şirketler olarak yapıyoruz. Orada yıllık 1 milyar TL civarında yatırım yapıyoruz. Petrol ve doğalgaz sektöründe yüzde 80-85'ini Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapıyoruz."

Bakan Yıldız, hükümet olarak Edirne'den Kars'a, Hatay'dan Sinop'a kadar hiçbir bölgeyi birbirinden ayrı tutmadıklarını ileri sürerek, buralarda yaptıkları yatırımlarla yılda 3 bin kişiye istihdam sağladıklarını iddia etti.

Diyarbakır'a OSB için 2 bin 400 dönüm arazi verdiklerini anlatan Yıldız, "Jeotermalde yaptığımız bir uygulama var. İl özel idarelere gönderdiğimiz bir kısım ödenekler var. Dediğim gibi kamyonuydu, TIR'ıydı, belki tahrip olan yollar varsa onları onarmak üzere. Ben sayın Kışanak'ın bu niyetle söylediğini ümit ediyorum. Bu niyetle söylediğini ümit ederim. Başka niyetle söylememiştir diye düşünüyorum" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Asi, saldırı anını anlattı

SONRAKİ HABER

Mert\'in katil zanlısını yanlış kamera görüntüsü yakalattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa