12 Nisan 2014 12:03

Çevre Bakanlığı'na mahkemeden rest: Boğaz'a dokunamazsın

Derbent Mahallesi kentsel dönüşüm projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plan yapma yetkisi olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Çevre Bakanlığı\'na mahkemeden rest: Boğaz\'a dokunamazsın
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Derbent Mahallesi kentsel dönüşüm projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plan yapma yetkisi olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Derbent Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projenin, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

YETKİSİ OLMADIĞI HALDE...

2004 yılından beri yıkım tehdidi ile yaşayan Derbent, Boğaziçi Gerigörünüm ve Etkilenme bölgesi içinde kalıyor. Aynı zamanda, bu bölge korunması gereken sit alanı ilan edilmiş durumda.

Boğaziçi Bölgesi’ni düzenleyen kanun ise, özel nitelikte olan 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu. Bu bölgeyle ilgili düzenlenecek her türlü planın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanarak, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu onayı ile yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ancak Derbent planı, yetkisi olmadığı halde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlandı.

‘DOĞAL DEĞERLER OLUMSUZ ETKİLENECEK’

Derbent Mahalle Kooparatifi de plan yapma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda değil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu, plan ile yüksek yoğunluğun öngörüldüğü, mahallenin sosyal dokusunu bozacağı ve konut hakkını ihlal edeceği gerekçesiyle planın iptal edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı.
Mahkeme de, dava konusunu haklı bularak, Bakanlıkça yapılan planda yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı ve planın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğunu ifade etti.

Mahkeme ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın savunmasına da itibar etmediğini açıkladı.

‘SİT ALANI PLANI DEĞİL, KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANI’

Bakanlık, bölgenin sit alanları sınırlarında kaldığını ve buradan hareketle plan yapma yetkisinin kendisine ait olduğu iddiasına Mahkemenin yanıtı şöyme oldu: “Planda sit alanına dair ilke kararları ve yapılaşma koşulları belirlenmediği gibi, söz konusu plan sit alanına ilişkin bir plan niteliğinde de değildir. Plan tamamiyle gecekondu bölgesinin dönüşümüne yani kentsel dönüşüme ilişkin olup, kentsel dönüşümün yapılması konusunda yine Büyükşehir Başkanlığı’na yetki verilmiş olması karşısında, bakanlığa verilen yetkinin amacı dışında kullanıldığının anlaşılması nedeniyle davalı idare savunmalarına itibar edilmemiştir” dedi.

Davanın avukatı Alp Tekin Ocak, mahkemenin kararının önemli olduğunu ifade ederek, planlar hazırlanırken tarihi ve doğal yapının korunmasının, insanların karar alma süreçlerine müdahil olabilmesinin önemli olduğunu söyledi.”

Ayrıca Derbent'le ilgili açılmış pek çok dava daha bulunuyor.


17 ARALIK’TA ADI GEÇMİŞTİ

Deprem riski açısından en güvenli bölgelerden biri olan Derbent, 24. 01. 2013’te 6306 sayılı Afet Yasası kapsamına alınarak ‘riskli alan’ ilan edildi. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda adı geçen Yorum İnşaat’ın Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştireceğini duyurduğu proje, pek çok yönden tartışmalı. Projeye göre, dışarıdan gelenler için 100 dönüme 924 lüks konut yapılacak, Derbentliler için ise 77 dönüme 1652 sosyal konut yapılacak.
 

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetine karşı eylem yapan 3 öğrenci gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

DEDAŞ\'ta direniş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...