11 Nisan 2014 19:27

Kılıçdaroğlu: Azmettirenleri bulmamız lazım

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Al Jazeera Turk'ten Sibel Demirci Erdem'e konuştu. Kılıçdaroğlu, kendisine mecliste saldıran Övet'e ilişkin "Annesinin bana bir çağrısı var, oğlumdan şikayet etme diye ben o çağrıya uydum. Ama sonuçta kamu davası yürüyecektir. Çocuktan çok azmettirenleri bilmemiz ve öğrenmemiz gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu: Azmettirenleri bulmamız lazım
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Al Jazeera Turk'ten Sibel Demirci Erdem'e konuştu. Kılıçdaroğlu, kendisine mecliste saldıran Orhan Övet'e ilişkin "Annesinin bana bir çağrısı var, oğlumdan şikayet etme diye ben o çağrıya uydum. Ama sonuçta  kamu davası yürüyecektir. Çocuktan çok azmettirenleri bilmemiz ve öğrenmemiz gerekiyor" dedi.

Röportajdan öne çıkanlar şöyle;

MECLİSTEKİ SALDIRI

"Kamu davası üzerinden yürümesini uygun buluyorum, annesinin bana bir çağrısı var, oğlumdan şikayet etme diye ben o çağrıya uydum. Ama sonuçta  kamu davası yürüyecektir. Çocuktan çok azmettirenleri bilmemiz ve öğrenmemiz gerekiyor. Arka  planı öne çıkarmazsanız bu sıradan bir saldırı olarak görülecektir, bunun arka planının olması lazım. İlişki kurduğu, görüştüğü kişiler, telefon konuşmalarının hepsinin araştırılması gerekiyor. Avukatlarımız, milletvekillerimiz yakından izliyor."

ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

"Biz Erdoğan’ın adaylığından çok seçilecek Cumhurbaşkanı nasıl biri olmalıdır, biz ona kilitlenmeliyiz ve biz öyle bakıyoruz. Seçilecek Cumhurbaşkanı’nın toplumun büyük bir kesiminin kabul edeceği temiz, dürüst, dünyayı, dengeleri iyi bilen, yurttaşına sempati gösteren, herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Erdoğan’da bu özellikler var mı, yok mu? Erdoğan’da bu özelliklerin olmadığını ben de biliyorum, kendisi de biliyor. Cumhurbaşkanlığı farklı bir şey, bir partinin genel başkanı seçilmiyor. Ülkeyi yönetecek, kurumlar arasında diyaloğu sağlayacak, ülkeyi hem içerde hem dışarda temsil edebilecek bir insan arıyoruz. 76 milyon yurttaştan herkes 'Bu benim Cumhurbaşkanım' diyebilmeli. Biz böyle bir profil istiyoruz."

ERDOĞAN KÖŞKE ÇIKARSA SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?

"Bir sistem değişikliği olmaz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, yürütme organı üzerindeki etkisini artırır. Eğer anayasadaki yetkilerini kullanmak isterse şu anda o yetkiler var, onları kullanabilir. Örneğin Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmek gibi bir yetkiyi kullanabilir ama bu ne kadar kabul görür? Başbakan konumundaki kişi müdahaleyi ne kadar içine sindirir onu bilmiyoruz. Eğer başbakan Cumhurbaşkanı’nın yürütmenin her işine müdahale ettiği bir süreci içine sindirirse biz ona kukla başbakan deriz. Hayır, ben başbakanım benim hükümet programım vardır ben bunu uygulayacağım derse tabloda bir değişiklik olmaz yani başbakanlık koltuğuna oturacak kişinin kişiliğiyle değerlendirmemiz lazım."

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN CHP KİMİ DÜŞÜNÜYOR?

"Aslında çok sayıda isim var Türkiye’de, bunlardan hangisi halk nezninde kabul görür bilmiyoruz. Bugünden bir iki isimi açıklamak, deklare etmek  doğru değil, onların yıpranmasına yol açabiliriz. Ayrıca onlar gerçekten aday olmak istiyor mu istemiyor mu, onu da bilmiyoruz. Takvim gittikçe sıkışıyor. Şimdi  biz kendi düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı üslubuyla, davranışıyla, bilgisiyle, birikimiyle toplumun her kesimini kucaklaması lazım. Siyasi kimliği çok öne çıkmış birisinin olmasını doğru bulmuyoruz, siyasi kimliği çok öne çıkan birisi olmamalı yani. Bu toplumun her kesimi tarafından kabul görmeli. Böyle bir aday var mı ülkemizde? Çok sayıda adayımız var bu niteliklerde, bunlardan hangisi ben Cumhurbaşkanı adayı olacağım diye öne çıkacak bunu bilmiyorum."

CHP, BÖLGE'DE NEDEN OY ALAMIYOR?

"Doğu ve Güneydoğu’da bizim düşük oranda oy aldığımız bir gerçek, bu konuda  yorum yapan arkadaşların iki gerçeği gözardı ettiklerine inanıyorum. Bunlardan birincisi şu, CHP’nin 80 öncesi Doğu ve Güneydoğu tabanı nerede? Onu görmeden yorum yapmayı doğru bulmuyorum, o dönemde bizim tabanımızın büyük bir kısmı belediye başkanlığını da alıyordu, milletvekilliğini de alıyordu. Ama bugün bu taban başka bir partinin içinde. Dolayısıyla orada bir zorluğumuz var. İkincisi  Doğu ve Güneydoğu'da din temelli siyaseti tercih eden bir kitle de var, onlar da AKP’nin içinde. Biz sosyal demokrat bir partiyiz, hem inanca hem etnik kimliğe saygı duyuyoruz. İnançları da etnik kimlikleri de siyaset malzemesi yapmıyoruz, yapmadığımız için de o bölgede girmeye zorlanıyoruz. Ama bu o bölgede hiç çalışmayacağımız anlamında değil. Elbette çalışacağız, yüzde 1 bile olsa bunu çok değerli buluyoruz. Eskiden şöyle bir eleştiri yapılırdı siz Sivas’ın ötesine bile geçemiyorsunuz diye. Bugün  öyle bir eleştiri yok, biz her tarafa gidiyoruz dolasıyla attığımız adım maya tutacak mı? Elbette tutacak bize biraz zaman verilmesi lazım, siyasetin aşırı kutuplaştığı bir bölgede üçüncü bir parti olarak gidip taban tutmak istiyoruz, dolayısıyla zorluklarımız var."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE KÜRT OYLARI

"Kürt kökenli yurttaşlarımızın oyları önemli tabii. Hatta bazı yorumcular , BDP oylarının anahtar rolü üstlendiği şeklinde düşünce aktardılar. Tabii sonuçta  sonuçta her yurttaşın vereceği oy önemli. Ülkede huzurun ve barışın gelmesine elbette Cumhurbaşkanları da  anamuhalefette katkı yapmak durumundadır. Cumhurbaşkanı’nın geçmişteki davranış ve hareketleriyle tarafsızlığını yitirmiş bir kişinin olması, toplumda beklediğimiz huzuru ve barışı yeterince sağlamayabilir. Böyle bir endişemiz var."

YSK'NİN ANKARA KARARI

"Biz bütün yargı kararlarına saygı duyarız. Saygı duymak ayrı eleştirmek ayrı. Mahkeme karar vermiştir, gereği yapılacaktır zaten. Beğenmiyorsak, eleştiririz, bu sadece bizim ülkemize özgü değil. Bütün dünyada mahkeme kararları verildiğinde insanlar kararın gereğini yapar, beğenir beğenmez ama eleştirir. Eleştiriyi yaparken de dikkatli bir uslubun kullanılması gerekir, önce yargıçların gerçek anlamda tarafsız bağımsız olmaları gerekiyor, duygularını dışarı yansıtmamaları gerekiyor örneğin Adana’da bir  yargıç Ben Tayyip Erdoğan’ı çok seviyorum demesi doğru değildir. O’nun verdiği kararlara gölge düşürür. Önce bunu yargıcın düşünmesi gerekir, yargıç elbette bir siyasi görüşü vardır, gidip  oy kullanıyor. Yargı  gözetiminde bir seçimin olmasını hep istedik ama hükümet gözeteminde bir seçime de hep karşı çıktık. Son seçim büyük şaibelere gebe olan bir seçimdir. Ankara’da 100 binin üstünde oy iptal edildi, YSK’nın gönderdiği dört mesaj var, muhtarlıkla büyükşehir oy pusulaları aynı zarfın içine konmasın diye ama konuldu. 100 bini nüzerinde iptal var ve seçim sonucunu değiştiriyor, dolasıyla iptali için herşey vardı ama iptal etmedi. Amu hukuk yolu tükendi mi ? Hayır, Anayasaya Mahkemesi’ne başvurulacak, AİHM’e kadar taşınacak, hukukun gereği neyse yapacağız."

SARIGÜL RAKİP Mİ?

"Yoo, hayır niye olsun? CHP’de herkes genel başkan adayı olabilir. Sonuçta hukuk dediğimiz bir kavram var. Bizim bir  tüzüğümüz var. Kim, nasıl genel başkanlığa aday olur, belli. Kurultaya  gideriz biri seçilir, biri kaybeder ama kaybedenenin seçilenin elini kaldırmasını isterim. Biz demokratik ülkede olması gereken kuralları, hukuku işleteceğiz, yoksa birisi geldi aday oldu biz onu engelleyelim, böyle bir düşünce yok, eski hastalıklardan partiyi kurtaracağız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmen servisi devrildi: 15 yaralı

SONRAKİ HABER

DEDAŞ işçisinden patronun pişkin çağrısına yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...