11 Nisan 2014 17:12

Kağıt işçilerine uluslararası destek

DİSK'e bağlı Tümka-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Sca-Yıldız Kağıt ve Kişisel Bakım Fabrikası işçilerine yurt dışından destek geldi.

Kağıt işçilerine uluslararası destek
Paylaş

DİSK'e bağlı Tümka-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Sca-Yıldız Kağıt ve Kişisel Bakım Fabrikası işçilerine yurt dışından destek geldi. Gebze’de kurulu olan fabrikada işten atılan 15 işçinin Kocaeli İş Mahkemesinde görülen işe iade davasının duruşmasına İsvet Kağıt İşçileri Sendikası ve IndustriALL Küresel Sanayi İşçileri Sendikası temsilcileri ve Tümka-İş Genel Başkanı Ergun Tavşanoğlu da katıldı.

Duruşmasının ardından Lastik-İş Gebze Şubesi’nde işçilerle bir araya gelen İsveç Kağıt İşçileri Sendikası Temsilcisi Mikeal Sterback, İsveç’teki kağıt işçilerinin selamını getirdiğini söyleyerek, işçilerin yaşadığı sıkıntıları ve işçilerin taleplerini dinlemek için Türkiye’ye geldiklerini belirtti. “Gebze’deki fabrika yüzde 100 Sca’ya ait olsaydı sorunu çözmemiz kolay olabilirdi ama buradaki fabrika Yıldız Holding ile ortak bir girişim” diyen Sterback yine de Sca’nın sorumluluktan kaçamayacağını ve işçilerin haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

‘SORUNU ÇÖZMEK İÇİN GELDİK’

Geçtiğimiz yıl İsveç Kağıt İşçileri Sendikası ile Sca  arasında sözleşme imzalandığını ve dolasıyısıyla hem sendikanın hem de şirketin bu sözleşmeye uymak zorunda olduğunu hatırlatan  IndustrıALL Küresel Sanayi İşçileri Sendikası Temsilcisi Anatoly Surın, “Biz bu sözleşmeye uyuyoruz ve şirketin de uyup uymadığını kontrol ediyoruz. Duruşmada gözlemlediğim kadarıyla dava lehimize ilerliyor. Kazanırsak bu bizim için olumlu kazanamazsak IndustrıALL olarak İsveç Kağıt İşçileri Sendikası ve dünyadaki diğer kağıt işçileri sendikaları ile uluslararası düzeyde bir kampanya başlatacağız. Sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

SENDİKAL FAALİYET NEDENİYLE ATILDIK

2007 yılında işe girdiğini söyleyen Sedat Şener, sendikal faaliyetleri nedeniyle hem kendisine hem de arkadaşlarına çeşitli suçlamalarda bulunulduğunu ve mazaret gösterilmeden işten atıldıklarını anlattı. Tazminatı ve işsizlik ödeneği verilmeden işiten çıkarıldığını belirten Şener  “Patron, sendikadan vazgeçersem tekrar işe dönebileceğimi söyledi. Ama ben hakkımı arayacağımı söyledim ve  kabul etmedim. İşe iade talebinde bulundum ve mahkeme sonucunu bekliyorum. Bu kişisel bir sorun değil” dedi. İşten atılan işçilerden Emre Demir, işten atılmalarının asıl sebebinin sendikal faaliyet olduğuna vurgu yaptı. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yol ve yemek ücretleri kesilen işçiler iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Eski AKP\'li vekil zorla THY uçağından indirildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...