18 Haziran 2011 10:16

Kışlada intihara sürüklemeye tazminat cezası verildi

Isparta’da intihar ettiği ileri sürülen Er Osman Telli ile ilgili karar ver veren Askeri Mahkeme, Telli’nin intihara sürüklendiğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığının aileye 44 bin 950 TL tazminat ödemesine hükmetti.Urfa nüfusuna kayıtlı Osman Telli, 25 Ağustos 2006’da askerlik görevine İstanbul’da başladıktan

Kışlada intihara sürüklemeye tazminat cezası verildi
Paylaş

Urfa nüfusuna kayıtlı Osman Telli, 25 Ağustos 2006’da askerlik görevine İstanbul’da başladıktan sonra, 11 Kasım 2006’da Isparta Piyade Eğitim Alayı 2. Tabur ve 5. Bölük Komutanlığında askerliğine devam etti. Telli için usta olarak başladığı Isparta’daki askerliği hayatına mal olacak bir işkenceye dönüştü. Telli üstlerinden gördüğü hakaret ve işkencelere dayanamayarak 10 Mart 2007’de nöbet esnasında çenesine tüfeğini dayayarak intihar ettiği iddia edildi. İntihar iddiasının peşine düşen Telli ailesi, olayın hemen ertesinde sorumluların cezalandırılması amacı ile suç duyurusunda bulundu. Konuyu araştıran Isparta Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Askeri Savcılığı tutanaklarında, Ocak 2007’de Bölük Astsubayı Kıdemli Başçavuş Yusuf Ünlü’nün, Telli’nin yüzüne tokat attığı kayıtlara geçiyor. Tutanakta Telli’nin Kürtçe komedi içerikli CD’yi izlediği için Bölük Komutanı Üsteğmen Tolga Genç tarafından dövüldüğü, azarlandığı ve çeşitli cezalara çarpıtıldığı da yer aldı.

MEKTUBU DA YAKTI

Telli’nin gördüğü işkence ve cezalandırmaların ardından asker arkadaşlarına yaşadığı zorluktan söz ettiğini ve sonra bir mektup yazarak mektubu asker arkadaşı Harun Uzun’a vererek “Bana bir şey olursa gereken yerlere ver” dediği de savcılık tutanağında yer aldı. Uzun’un mektubu bir süre sakladığı, Telli’nin eşyalarının içine konulan mektubun bölük komutanı Tolga Genç tarafından yerinden alınarak imha edildiği belirtildi.

Ailenin çocuklarının 10 Mart 2007’de nöbet esnasında çenesine tüfeğini dayayarak intihar ettiği iddiası üzerine askeri savcılığın yürüttüğü soruşturmanın neticesinde 11 Temmuz 2007’de “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı ile son buldu. Bu karar üzerine anne Zeliha, baba Mehmet, kardeşler Salih, Hüseyin, Fatma, Meryem, Sedat, Vedat Telli ve Hatice Demir, 2007’de Askeri Yüksek İdare Mahkemesine (AYİM) başvurdu. AYİM İkinci Daire Başkanlığı, verdiği kararda, eğitimde dövülen ve psikolojisi bozulan askerin nöbete gönderilmesinin kusurlu olduğunu belirterek, Milli Savunma Bakanlığını aileye toplam 44 bin 950 TL manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Baba ve anne davanın kendileri için bitmediğini, amaçlarının para olmadığını ve çocuklarının ölümünden sorumlu olanların cezalandırılıncaya kadar davalarını sürdüreceklerini de ifade etti. (URFA)

SONRAKİ HABER

AKP’nin mitingi serbest Blokun şöleni bile yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...