10 Nisan 2014 06:00

Ceylanpınar'da hükümete öfke: 'Devlet bize savaş açtı'

Seçim hileleriyle gündeme gelen Ceylanpınar’da sıkıyönetim hali sürüyor. Ablukaya alınan ve BDP’li vekiller ile belediye başkanlarının dahi zorlukla girebildiği ilçede halk hükümete öfkeli.

Ceylanpınar\'da hükümete öfke: \'Devlet bize savaş açtı\'
Paylaş

Cumhur DAŞ
Ceylanpınar


Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 30 Mart seçimlerinden bu yana sıkıyönetim devam ediyor. Buna karşın Rojava sınırında bulunan ilçe halkı geri adım atmıyor. Ceylanpınarlılar, her gün seçimlerde yapılan hileleri protesto ediyor. Seçimlerin iptal edilmesini isteyen halk, hükümetin Suriye politikası nedeniyle Ceylanpınar üzerinde oyunlar oynadığı konusunda hemfikir.

Ceylanpınar’daki eylemlere destek vermek amacıyla bölgede seçilen tüm BDP’li belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve parti yöneticileri, HDP ve BDP milletvekilleri dün Ceylanpınar’daydı. Eylem öncesi ilçe girişlerinde yığınak yapan polis ve asker OHAL günlerini bir kez daha yaşattı. İlçeye girmek isteyen seçilmişleri engelleyen askerler, belediye başkanlarından mazbatalarını göstermesini istedi. Erzurum Hınıs’tan gelen BDP’li Meclis Üyeleri Yunus Demir, Yılmaz Polat, Halit Yılmaz ve Ferit Peker ise polislerce darp edilerek gözaltına alındı. Bazı araçlara da çeşitli bahanelerle el konuldu. Uzun tartışmaların ardından belediye başkanları ve meclis üyeleriyle birlikte biz de ilçe merkezine ulaşabildik. İlçeye ulaşan çok sayıda seçilmiş, Ceylanpınarlılarla birlikte düzenledikleri yürüyüşle hükümeti ve seçim hilelerini protesto etti. Polisin yığınak yaptığı Ceylanpınar merkezinde zırhlı araçlar sık sık tur atarken, sokak başları da polislerce tutulmuş durumda. BDP binasının bulunduğu sokak da polislerce ablukaya alınmış.

ÖNCE OYLARIMIZI YAKTILAR ŞİMDİ SAVAŞ AÇTILAR

İlçede olup biteni konuştuğumuz Ceylanpınarlılar, seçimden bu yana bu sıkıyönetim manzarayı yaşadıklarını belirtiyorlar. “Devlet önce oylarımızı yaktı. Şimdi de bize sıkıyönetim yaşatıyor” diyen Hasan Kurt, “Burada emniyeti, askeri, devletin tüm olanaklarını kullanarak belediye başkanlığını AKP Adayı Menderes Atilla’ya verdiler. Bizim oylarımız çöpe giderken, onlar ölülere ve yurt dışındakilere bile oy kullandırdılar” diyor. Devletin halka karşı savaş açtığını söyleyen Kurt, “Rojava’daki gelişmelerden korkan devlet Ceylanpınar’ı kendisi yönetmek istiyor. Şimdi getirdikleri adam çetecilerin yanındadır. Biz bu adamın hırsızlığından başka bir şey görmedik. Daha önce babası, ağabeyi belediye başkanlığı yaptı. Belediye arazilerini üstlerine geçirdiler. Köy aldılar. Şimdi de Suriye’deki katillere iş birliği yapıyorlar” diyor.

BURAYI EL NUSRA MERKEZİ YAPMAK İSTİYORLAR

Ceylanpınar’ın el Nursa’nın merkezi haline getirilmek istendiğini söyleyen Hasan Özcan ise “Şimdi burada hiç kimsenin huzuru yok. OHAL uygulaması var. Seçimin iptal edilmesini istiyoruz. Yapılan hileler ortada. AKP işine geldiği yerde seçimi iptal ediyor, işine gelmediği yerde ‘Ben kazandım’ diyor. Biz bunu kabul etmiyoruz” diyor.

SEÇİM İPTAL EDİLSİN

Seçimde yakılan oyları kendi gözüyle gördüğünü söyleyen Cemil Alca da “Seçim kuruluna ağzı açık torbalar getirdiler. Tüm hileleri ortada. Ancak seçimi iptal edeceklerine bize ‘sokağa çıkmayın’ diyorlar. Herkes çok huzursuz. Ben eskiden sabah namazına camiye giderdim. Seçimlerden bu yana sabah dışarı bile çıkamıyorum” sözleriyle anlatıyor ilçedeki durumu.

50 BİN NÜFUSLU İLÇEYİ ABLUKAYA ALDILAR

Seçim akşamı AKP Urfa Milletvekili Faruk Çelik’in Ceylanpınar’a gelerek bazı yerleri dolaştığını söyleyen Mehmet Şakir Atay ise, “Devlet buraya ağırlık koydu. Suriye’de yaşlananlara buradan müdahale etmek istiyorlar. Çetelere hareket yeri açıyorlar” dedi. Seçimlerden bu yana OHAL yaşadıklarını ifade eden Atay, “Devletin burada yaptığı suçtur. 50 bin nüfuslu ilçeyi ablukaya aldılar. Elimizde ne silah var ne bıçak. Böyle yapmaları hangi kanunda var? Polisleri üstümüze saldırtan hükümettir. Ceylanpınar’da daha önce sınırın öteki tarafındaki çatışmalardan kaynaklı 32 kişi yaralandı, 5 kişi öldü. Ancak bir bakan görmedik. Telefonla bile başsağlığı dilemediler. Ama seçim olunca burayı boş bırakmıyorlar. Tüm hileler ortada. Bu seçim iptal edilmeli” şeklinde konuştu.

Ceylanpınar’a giden yollarda asker barikatı

Arabalar didik didik aranıyor

Milletvekili Demir Çelik, yoğun önlemlere tepki gösterdi

ÖNCEKİ HABER

Berkin\'in peşini bırakmıyorlar

SONRAKİ HABER

Ya devlet başa mı ya kuzgun leşe mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...