10 Nisan 2014 06:00

Berkin'in peşini bırakmıyorlar

Berkin Elvan için eylem yapan ya da cenazesine katılanlara soruşturma açılmaya devam ediyor. Yeni soruşturmalar Kocaeli ve İzmir’den..

Berkin\'in peşini bırakmıyorlar
Paylaş

Berkin Elvan için eylem yapan ya da cenazesine katılanlara soruşturma açılmaya devam ediyor. Yeni soruşturmalar Kocaeli ve İzmir’den.

KOÜ REKORA KOŞUYOR

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Berkin Elvan eylemlerine katılan öğrencilere yönelik bir dizi soruşturma başlattı. 
Gezi direnişi başından biber gazı fişeği ile yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşam mücadelesini kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümünü protesto etmek için ülkenin birçok yerinden eylemler düzenlenmişti. 11 Mart günü Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Umuttepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen eyleme polis müdahale etmiş, birçok öğrenci yaralanırken 5 öğrenci gözaltına alınmıştı. Üniversite yönetiminin Berkin’in ölüm haberini aldıktan sonra yüzlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdiği eylem gerekçesiyle 27 öğrenci hakkında disiplin soruşturması açtığı öğrenildi.
Geçen yıl üniversite içerisinde ülkenin cezaevlerinde yapılan açlık grevlerine destek yürüyüşü sonrası yüzlerce öğrenciye soruşturma açarak 35 öğrenciyi okuldan uzaklaştıran Kocaeli Üniversitesi yönetimi, öğrencilere karşı elindeki soruşturma silahını kullanmaya aralıksız devam ediyor. Bu sene 8 Mart’ta okul içerisinde stant açan ve bu stantta Başbakanın resminin olduğu dart tahtasında dart oynayan 8 kadın öğrenciye soruşturma açarak sezonu açan yönetim, ardından okul içerisinde yapılmayan işlere de soruşturma açmaya başladı. İlk olarak Kocaeli’nin Körfez ilçesinde HDP afişleri yapan iki öğrenciye emniyet eliyle soruşturma açan yönetim, Başbakanın “Sağlam irade” afişlerine “Sağlam hırsız” yazılaması yapan üç öğrenciyi de unutmamıştı! Yine HDP afişi yaparken polisler tarafından ceza kesilen dört ayrı öğrenci de soruşturmaya tabi tutulanlar arasında.

PSİKOLOJİK HARP YÖNTEMLERİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. sınıf öğrencisi olan Sezen Aksu ilk defa soruşturmaya maruz kalmış. Okulda demokratik haklarını kullanamadıklarını ifade eden Aksu, “Böyle şeylerin yaşanmasını yönetim istiyor. Rektörün Berkin eylemlerinden sonra yaptığı açıklamayı da duyduk, ‘Polisi ben çağırıyorum, onlar gelmek istemiyor’ diye konuşabiliyor. Böyle yaparak muhalif olabilecek kişileri sindirmek ve öğrencileri engellemek adına tehdit oluşturuyorlar. En ufak bir eylemde onlarca polis ve TOMA’lar geliyor. Bu biraz ‘psikolojik harp’. Korkutmaya çalışıyorlar. Ama bizim gözümüzü korkutma çabaları boşuna. Biz her yerde sokakta, alanda, üniversitede  her yerde değerlerimizi savunacağız” diye konuştu.
Hüseyin Bozan ise ikinci defadır soruşturma aldığını söylüyor. Bozan, “Soruşturmalar üniversitenin özerk olmadığını, öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri bir ortamda eğitim yaşamını sürdüremediklerini gösteriyor. Bu durumdan her seferinde sol, sosyalist, devrimci, demokrat, muhalif öğrenciler, hakkını aramak isteyen kendini ifade etmek isteyen öğrenciler nasibini alıyor” dedi.

Öte yandan bugün savunmalarını sunacak 27 öğrenci için Sosyal Tesisler önünde 15.00’te bir araya gelerek bir basın açıklaması da planlanıyor.

ÖNCE PARA CEZASI SONRA SORUŞTURMA ŞİMDİ DAVA!

Körfez ilçesinde HDP afişleri yaptıkları için üniversite yönetimi tarafından soruşturmaya tutulan Dilara Çoban ise, şimdi de yaptıkları afiş yüzünden davalık olduklarını söyledi. Körfez Sulh Ceza Mahkemesinden gelen kağıt ile şoke olan Çoban, “Afiş yaptığımız tarih seçim propagandasının yapılabileceği tarihlerdir. Biz en doğal ve yasal haklarımızı kullanarak çalışmasını yürüttüğümüz partinin propagandasını yapıyorduk. Üstelik bu dava, aynı olaydan aldığımız üçüncü yasal yaptırımdır. İlki aldığımız para cezası olan 1000 lira. İkincisi okuldaki çok alakasız soruşturma ve üçüncüsü de bu davadır. Merak ediyorum daha kaç yola başvuracaklar bizi sindirmek için?​” diye konuştu.


EĞİTİMCİYE BERKİN ELVAN SORUŞTURMASI

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube yönetimi, Berkin Elvan’ın ölümünün ardından okullarda öğrencilere ve eğitim emekçilerine yönelik yapılan baskı ve soruşturmalar hakkında bilgi verdi. Buna göre Tire’de 27 eğitim emekçisine Berkin Elvan’ın kokartı taktıkları için soruşturma açıldı.

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan, sadece Tire’de değil, Kiraz, Karabağlar ilçelerindeki okullarda da, Berkin Elvan’ın ölümünün ardından okul bahçesindeki öğrencileri sakinleştirmeye çalışan Eğitim Sen üyesi eğitim emekçilerinin soruşturmaya tabi tutulduğunu aktardı. Akkan açıklamasında, Berkin Elvan’ın hayatını kaybettiği gün İzmir’de yapılan eylemlere katılanların bir bölümüne de trafiği engelleme cezası adı altında bin TL’ye yakın ceza kesildiğini açıkladı.

ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BASKILAR KAPIDA

Eğitimcilerin dışında okul dışındaki eylemlere katılan öğrenciler hakkında da işlemlerin başlatıldığını, yakında öğrencilerin de Berkin Elvan’ı uğurlama eylemlerine katıldıkları için cezalandırılmaya çalışılacağını ifade eden Akkan baskılara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Sadece Berkin Elvan’ın ölümünün ardından yapılan eylemler nedeni ile değil, yandaş sendikaya üye olmadıkları için de üyelerinin okul idaresi ve ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından baskıya maruz kaldığını söyleyen Bahri Akkan, ilçe milli eğitim müdürlerinin okul yöneticilerini arayarak Memur-Sen’e üye olmalarını, olmamaları halinde idareci olarak görevlendirilmeyeceklerinin söylendiğini öne sürdü.

Akkan, açıklamasında tüm bu sorunları görüşmek için İzmir Valisi ve ilçe milli eğitim müdürlerinden randevu istediklerini ancak hiçbir yanıt alamadıklarını belitti. Akkan, “Randevu talebimize bile yanıt vermeyenlerin kapılarına gerekirse eylemlerimizle dayanacağımız bilinmelidir. Saydığımız olaylarla ilgili üyelerimizin her türlü hakkını hukuki, fiili ve meşru mücadele ile arayacağımız herkes tarafından bilinmelidir. Ayrıca bundan sonra yaşanacak olumsuzlukların sorumlusu diyalogdan bile kaçınan yöneticiler olacaktır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HES ve madenlere karşı \'Bin Ceviz Fidanı\'

SONRAKİ HABER

Ceylanpınar\'da hükümete öfke: \'Devlet bize savaş açtı\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...