09 Nisan 2014 21:16

Gazeteci Erdoğan'ın tutukluluğu Avrupa'da görüşülecek

Hollanda Parlamentosu Milletvekili Pieter Omtzigt (CDA) ve Af Örgütü Temsilcisi Sebastian Rietz öncülüğünde bir heyet ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan gazeteci Füsun Erdoğan ve diğer tutuklu gazetecilerin durumunu Avrupa Konseyi üyeleriyle görüşmek üzere Strasbourg’a gitti.

Gazeteci Erdoğan\'ın tutukluluğu Avrupa\'da görüşülecek
Paylaş

Hollanda Parlamentosu Milletvekili Pieter Omtzigt (CDA) ve Af Örgütü Temsilcisi Sebastian Rietz öncülüğünde bir heyet ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan gazeteci Füsun Erdoğan ve diğer tutuklu gazetecilerin durumunu Avrupa Konseyi üyeleriyle görüşmek üzere Strasbourg’a gitti. Heyette Erdoğan’ın kardeşi Sengül Tanrıverdi, oğlu Aktaş Erdoğan ve Avukatı Duygu Sarısoy ile CHP Milletvekilleri Melda Onur ve Hüseyin Aygün, BDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Eski Başkanı Ercan İpekçi de bulunuyor.

Görüşmelerin ilk gününde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde (AKPM) BDP tarafından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Füsun Erdoğan’ın avukatı Duygu Sarısoy müvekkiline polis tarafından komplo kurulduğunu söyledi. Savcı ve hakimlerin dosyaya konan sahte delilleri soruşturmadıklarını anlatan Sarısoy, Füsun Erdoğan’ın sosyalist ve muhalif bir gazeteci olmasından dolayı illegal örgüt yöneticisiymiş gibi müebbet hapse mahkum edildiğini belirtti. Tutukluluk üst sınırınI beş yıla indiren yasal düzenelemeye rağmen, Erdoğan’ın yürürlükten kalkan maddeye atıfla 7 yıl 6 aydır yargısız bir şekilde tutuklu bulunduğunu ifade eden Sarısoy, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin eşitlik ilkesinin ihlali olduğunu kaydetti.

Füsun Erdoğan’ın kardeşi Sengül Tanrıverdi de, Terörle Mücadele Kanununun Kürtleri KCK’den, sosyalistleri ise yasa dışı örgüt üyesi olmaktan tutuklamanın bir yolu olduğunu söyledi. Şüphelilerin siyasi görüşüne ve etnik kimliğine göre iddianame yazıldığını belirten Tanrıverdi, lehteki delillerin göz önünde bulundurulmadığını, polis tarafından üretilen deliller ve gizli tanıklarla sürecin işletildiğini belirtti. Toplantıda söz alan CHP Milletvekili Melda Onur ise, “Türkiye’de iktidara muhalif olan gazeteciler bir yol ve yöntem bularak, ceza gerektiren kulplar takılarak tutuklanıyor ve ağır cezalara mahkum ediliyorlar” dedi. Onur,  Uluslararası kamuoyunun tepkileri üzerine tutuklu gazetecilerin bir bölümünün serbest bırakıldığını da hatırlattı. Toplantıda konuşan BDP Milletvekili Nazmi Gür de, Türkiye’de iktidardan farklı düşünen binlerce insanın hukuksuz yöntemlerle cezaevinde tutulduğunu belirterek, BDP ve AKPM sol grubu olarak üzerlerine düşen bütün çabaları göstereceklerini söyledi.


#FREETHEPRESS

Füsun Erdoğan ve diğer tutuklu gazetecilerin durumuna uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek için düzenlenen kampanyalara bu hafta bir yenisi daha eklendi: Dünya Gazeteciler ve Yayıncılar Birliği 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne dek sürecek 30 günlük bir kampanya başlattı. Kampanyanın ilk günü olan 4 Nisan’da Türkiye’den Füsun Erdoğan’ın yargı süreci hakkında bilgi verilirken, kampanya süresi boyunca hergün farklı bir ülkeden tutuklu veya hükümlü bir gazetecinin durumuna dikkat çekilecek.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Van polisinden tanıdık yöntem

SONRAKİ HABER

Füruzan’ın ‘Kırk yedi’liler’i 40 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa