09 Nisan 2014 17:44

KIRK KAPI KIRK KADIN KIRIK ADALET

Dergimizi takip edenler İstanbul Alibeyköy’deki “Barışa Çığlık” korosunu biliyor. Bu sayıda “kadınların adaletle muhasebesi”ni ele alacağımızı öğrenince bir tartışmadır koptu koroda. Neydi gerçekten “adalet” bizim için? Herkes kendi hayatındaki eksiklikten yola çıkarak tanımladı adaleti. Demek ki “eksiklikle” malul birşeydi adalet. Dedik ki, bir de kapı komşularımıza soralım. Bakalım onlar ne diyecek!

KIRK KAPI KIRK KADIN KIRIK ADALET
Paylaş

Dergimizi takip edenler İstanbul Alibeyköy’deki “Barışa Çığlık” korosunu biliyor. Bu sayıda “kadınların adaletle muhasebesi”ni ele alacağımızı öğrenince bir tartışmadır koptu koroda. Neydi gerçekten “adalet” bizim için? Herkes kendi hayatındaki eksiklikten yola çıkarak tanımladı adaleti. Demek ki “eksiklikle” malul birşeydi adalet. Dedik ki, bir de kapı komşularımıza soralım. Bakalım onlar ne diyecek!
Komik şeyler de olmadı değil; bir arkadaşımıza mesaj attık “Adaleti soracağız kadınlara, sen de sor” diye. Hemen aradı beni, “Adalet kim? Başına bir şey mi gelmiş? Ay biz ne yapsak o kadın için !!!” O kadar uzak ki adalet kavramı kadınların hayatına, olsa olsa başına bir şey gelmiş bir kadın olabilir Adalet!

İşte kadınların “adaleti”:
Özlem Aslan: Onca yıl okuyup bitirdiğim bölümümle ilgili iş bulamadığım için, çocuğumun eğitimi için, eğitimde zengin fakir ayrımının olmaması için, devletin özel yaşamıma karışmaması için adalet istiyorum. Sadece insan olduğumuz için aynı şartlarda yaşam hakkı istiyorum.
Özen Özkan: Özgürlükçü  güzel bir gelecek için demokrasi ve barış için adalet istiyorum
Ayşe Çelikkol: İnsanın insanı katletmemesi, sen ben farkı yaratmaması, özgür onurlu ve kardeşçe yaşamamız için, halkların kardeşliği için adalet istiyorum.
Saime Demir: Adalet yoksa özgürlük yok. Özgürlüğüm için adalet istiyorum.
Hülya Zabun: Suçlu ve suçsuz ayrılsın, özgür yaşam adil düzen özgür eğitim  için adalet istiyorum.
Saniye Coşkun: Eşitlik, özgürlük, barış, kardeşlik için adalet istiyorum
Dicle Demir: Bir ülkede adalet yoksa huzur yoktur, güven yoktur. Huzur ve güven için adalet istiyorum.
Yeşim Uckur: Eşit olmak en büyük haktır. Adalet eşitliği, eşitlik özgürlüğü getirir. İnsan gibi yaşamak en büyük haktır. Adaletli bir sistem, özgür insanlık, her koşulda eşit yaşam en doğal hakkımız.
Sevgi Atmaca: Eşit yaşamak için, yoksulluğun ve çaresizliğin bitmesi için adalet istiyorum. Zengin- fakir ayrımının ortadan kalkması ve ikinci sınıf vatandaş olarak yaşamaktan kurtulmak için, bütün çocukların eşit olması için, hırsızlığın ortadan kalkması için adalet istiyorum.
Güler Çelik: İnsanca yaşayabileceğimiz bir ülke ancak adaletin üstüne kurulur. Kadınlara yapılan baskı, işkence, taciz tecavüzler için,  küçük yaşta gelinler olmaması için, kadınların aşağılanmaması için adalet istiyorum. Bir kadının kaç cocuk doğuracağına kendi karar vermesi için adalet istiyorum.
Sevim Karabulut: Tacizin, tecavüzün, hakaretin olmadığı bir ülke için adalet istiyorum.
Neziha Üzüm: Hasta tutukluların serbest bırakılması ve cumartesi annelerinin biraz olsun yüreğini sızlatan acılarını hafifletmesi ve katillerin yargılanması için adalet istiyorum
Sırma Güney: Yolsuzluğa bulaşan üst kademelerin yargılanması için, ezilenlerin ezileni olan kadınların adalet beklentisi çok.
Kıymet Uğur: Karanlığın bir an önce aydınlanması için adalet istiyorum
Nevra Çelikkol: Kadının bedeninin siyasete alet edilmediği, yargı bağımsızlığının olduğu, kişinin kendini öteki gibi hissetmediği bir hayatı yaşayabilmek için adalet istiyorum.
Aynur Özbaş: Bir Alevi olarak kendimi azınlık hissetmemek için ötekileştirilmemek için adalet istiyorum.
Gülten Yıldırım: Yediğim ekmek, içtiğim su, aldığım nefes kadar önemli adalet. Bu yaşıma geldim yaşadığım bu ülkede adalete tanık olmadım. İngiltere’de bir parkta gece yarısı parktan geçen genç kızı korkutan adama hakim, 7 yıl 7  gün ceza vermiş. Kıza elini bile sürmeyen adama bu kadar ceza verilir mi diye soran gazetecilere hakim, “7 günü kızı korkuttuğu için, 7 yılı da gece yarısı kadınların parkta dolaşma özgürlüğünü kısıtladığı için verdiğini” söyledi. Kadınların kendini güvende hissedebilmesi için adalet istiyorum. Yaşam alanlarımızın talan edilmemesi, doğanın yok edilmesinin bu kadar kolay olmaması için, hizmetlerden eşit faydalanmak için adalet istiyorum.
Devran Demir: Körpe kuzularımın, çocuklarımın geleceği için adalet istiyorum. Çölde bir damla su kadar muhtacız bu ülkede adalete.
Selma Kutlay: Kardeş bir ülke için adalet istiyoruz.
Duygu Uğur: İnsanların yaşamını sürdürebileceği ücretler, yoksulluğa itmeyen emeklilik. Farklı dinsel, etnik, cinsel, sınıfsal geçmişlere ve kimliklere sahip bireylerin farklılıklarına saygı duyulan bir toplumda yaşamak... Herkesin eşit eğitim, mülkiyet, sağlık haklarına sahip olması... Adalet...
Neslihan Börcekli: Kötünün güçlü olmadığı, çocukların ölmediği, annelerin ağlamadığı, adaleti kötülerin sağlamadığı bir dünya için adalet...
Cansu Demir Coşkun: Doğudan batıya, kuzeyden güneye her bireyin hakkının gözetilmesi ve yerine getirilmesi için adalet istiyorum. Haklının haksızdan ayrıldığını görmek için adalet istiyorum .
Tuğçe Kavak: Aldığım her nefeste özgürlüğümün tadını almak isiyorum. Bir kadın olarak her haktan yararlanmak istiyorum. Ben bir anneyim, çocuğuma adaletli özgür ve barış dolu bir hayat bırakmak istiyorum.
Goncagül Dillice: Tacize, tecavüze uğrayan, şiddete maruz kalan, aç kalan, eğitim hakkı elinden alınan, vurulan, dövülen, kaybolan çocuklar ve kadınlar için adalet istiyorum.
Ayşe Kovacı:  Ne düşünüyorsam, ne hissediyorsam rahatça ifade edebildiğim yerde adalet vardır.
Arzu Güven: Tacize, tecavüze uğrayan çocuklar için adalet istiyorum.
Switlana Çölgezen: 10 yıldır bir Türk ile evliyim, 2 çocuğum var, henüz vatandaşlık alamadım ve oy hakkımı kullanamadım. Bu nasıl bir adalet!
Hamide Özkul: Eşitlik için, çocuklarımın geleceği için, özgürlüğüm ve kadınların ölmemesi için adalet istiyorum.






 

ÖNCEKİ HABER

Henüz kazanılamayan adaletin şiiri

SONRAKİ HABER

Elektriğe gizli zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa