09 Nisan 2014 17:16

YSK, CHP'nin Ankara seçimleri ile ilgili yaptığı itirazı reddetti

YSK, CHP'nin Ankara seçimleri ile ilgili yaptığı itirazı reddetti. CHP, Ankara’daki seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yaptığı itirazda, her iki sandıktan birinde usulsüzlük ve hatalı işlem tespit edildiğini iddia etmişti.

YSK, CHP\'nin Ankara seçimleri ile ilgili yaptığı itirazı reddetti
Paylaş

YSK, CHP'nin Ankara seçimleri ile ilgili yaptığı itirazı reddetti.

CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından İl Seçim Kuruluna oyların yeniden sayılması, iptal edilen oyların yeniden değerlendirilmesi ve birleştirme tutanaklarına ilişkin itirazda bulunmuş, itirazlar, İl Seçim Kurulunca reddedilmişti.
     
Bunun üzerine CHP, itirazları YSK'ya taşıdı. CHP ayrıca, seçimin "tam kanunsuzluk" nedeniyle seçimin iptal edilmesini istedi. YSK, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin itirazlarını yerinde bulmayarak oybirliğiyle reddetti. Yeniden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Melih Gökçek, hafta sonu mazbatasını almıştı.

CHP, Ankara’daki seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yaptığı itirazda, her iki sandıktan birinde usulsüzlük ve hatalı işlem tespit edildiğini iddia etmişti.

YAVAŞ: KARARI HAYRETLE KARŞILADIM

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, YSK'nın, CHP'nin Ankara seçimleri ile ilgili yaptığı itirazı reddetmesine ilişkin, "Bir hukukçu olarak YSK'nın aldığı kararı hayretle karşıladım. Hak ve adalet arayışımız sonuna kadar devam edecek. Yarın konuya ilişkin ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyeceğim. Tüm destekçilerimizi ve gönüllülerimizi itidal ve sükunete çağırıyorum" dedi.

CHP’NİN İPTAL TALEBİNE GEREKÇE OLAN İDDİALAR NELERDİ?

* Büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde 12334 sandıktan 6240 sandıkta hatalı işlem veya usulsüzlük tespit edildi. Yani toplam sandık sayısının yüzde 50’sinden fazlası.
* Keçiören’de 971 adet, Mamak 968 adet, Çankaya 761 adet, Yenimahalle 563 adet, Etimesgut 523 adet, Sincan 522 adet usulsüzlük ve hata tespit edildi.
* 2 bin 908 adet mühürsüz tutanak var. 713 bin 556 oy bu mühürsüz tutanaklar yoluyla YSK’ye iletildi. Yani toplam kullanılan oyların yüzde 22’si.

CHP’nin bir iddiası da geçersiz sayılan oylar arttıkça sonuçların AKP lehine evirildiği yönünde:
* YSK verilerinde 124 bin 54 adet geçersiz oyun 100 bine yakını muhtarlık pusulasının aynı zarfa konması nedeniyle geçersiz sayıldı. Bu rakam seçim sonucunu doğrudan değiştirebilecek nitelikte.
Aynı şekilde kullanılan ve geçersiz sayılması gereken oyların büyük bir kısmı birçok sandık kurulu tarafından geçerli sayıldı.
* 3608 tutanakta geçersiz sayılan oyların geçersizlik nedenleri yazılmıyor. 

CHP AYM'YE GİDEBİLİR Mİ?

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, YSK'nın seçimlerin yenilenmesi başvurusuna olumsuz yanıt vermesi halinde, hukuksal mücadelesini sürdüreceğini açıklamıştı.

Hürriyet'in haberine göre Anayasa Mahkemesi, oradan da beklediği yanıtı alamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini açıklayan Yavaş, "Her bir oyun peşindeyiz, YSK'nın talebimizi reddetmesi halinde Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" ifadesini kullanmıştı.

CHP'li hukukçular, YSK kararları konusunda Anayasa Mahkemesi'ne "bireysel başvuru hakkının mümkün olabileceğini" savunurken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, böyle bir sürecin hukuksal olarak mümkün olmadığını söyledi. Bozdağ, "YSK kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi'ne gidilemez. AYM'nin bu konuda takdir hakkı yoktur. Yasa açık kapı bırakmıyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Greif’te işçiye sormadan protokol imzalandı

SONRAKİ HABER

Adliye emekçilerine soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa