08 Nisan 2014 10:33

Çevre Platformundan imar planı tepkisi

Dersim Çevre Platformu, imar planları olmadığı halde faaliyetlerine devam eden baraj ve HES’leri protesto etti.

Çevre Platformundan imar planı tepkisi
Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim Çevre Platformu, imar planları olmadığı halde faaliyetlerine devam eden baraj ve HES’leri protesto etti.

Dersim Çevre Platformu üyeleri, imar planları olmadığı halde faaliyetlerine devam eden baraj ve HES’lere ilişkin herhangi bir işlem tesis etmeyen Tunceli İl Özel İdaresi’nin bu tutumunu protesto etmek amacıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sanat Sokağı’nda protesto nedeniyle bir araya gelen yüzlerce kişi buradan alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Meydanda düzenlenen açıklamada konuşan Platform Sözcüsü Barış Yıldırım, Bakanlığın Tunceli İl Özel İdaresi’ne imar planı bulunmayan baraj ve HES’leri mühürlemesi talimatına rağmen bunun gerçekleştirilmediğini belirterek, “Burada hukukun; devletin hukukun değil LİMAK ve sermayenin hukukunun kanıtı işte burada. Bakanlık bir yandan bize diyor ki mülkiyeti kamuya veya özel veya tüzel kişilere ait alanlarda planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 59. Maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan öncelikle imar planlarının yapılıp onaylanması lazım. Tatar Barajı ve tesislerinin inşa edildiği alana ilişkin imar planı bulunmuyorsa ilgili kanun uyarınca mühürlenmesi gerekmektedir. Görüş yazısı 24 Ocak’ta tebliğ edildi. Aradan haftalar, aylar geçti. Tunceli İl Özel İdaresi işlem tesis etmiyor. Bizler işte bu hukuksuzluğa dur demek için buradayız” dedi.

Baraj ve HES projeleri dışında da doğa tahribatları yaşandığını ifade eden Yıldırım, “Dersim Dağları’nda maden şirketlerine peşkeş çekilmeyen nokta kalmamış durumda. Dağlarımız mayınlı. Özellikle madencilik projeleri açısından dikkatinizi Cevizlidere’ye çekmek istiyorum. Devasa bir madencilik şirketi ÇED gerekli değildir kararı alıyor. Yasa ÇED süreci gereklidir demesine rağmen” diye konuştu.

Tunceli İl Özel İdaresi’ne derhal imar planı bulunmayan baraj ve HES’lere müdahale etme çağrısında bulunan Platform Üyesi Barış Yıldırım, “Aksi durumda insanların demokratik olarak ortaya koyacağı tepkilerden rahatsız olmayın” dedi.

Baraj ve HES projeleri ile madencilik faaliyetlerinin protesto edildiği açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Pembelik HES inşaatında iş cinayeti

SONRAKİ HABER

Polis panzerinin çarptığı A.O\'nun hayati tehlikesi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...