08 Nisan 2014 06:00

‘Sandıkların yarısında usulsüzlük var’

CHP, Ankara’daki seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yaptığı itirazda, her iki sandıktan birinde usulsüzlük ve hatalı işlem tespit edildiğini iddia etti. Usulsüzlük iddiasının AKP’nin kalesi Keçiören’de yoğunlaştığı dikkat çekerken, 713 bin 556 oyun mühürsüz tutanaklar yoluyla YSK’ya iletildiği belirtiliyor.

‘Sandıkların yarısında usulsüzlük var’
Paylaş

CHP, Ankara’daki seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yaptığı itirazda, her iki sandıktan birinde usulsüzlük ve hatalı işlem tespit edildiğini iddia etti. Usulsüzlük iddiasının AKP’nin kalesi Keçiören’de yoğunlaştığı dikkat çekerken, 713 bin 556 oyun mühürsüz tutanaklar yoluyla YSK’ya iletildiği belirtiliyor.

Ankara’da seçime ilişkin tartışmalar kolay sonlanacağa benzemiyor. Seçim gecesi uzun süre AKP’li mevcut büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek’ten yana olan sonuçlar, CHP’nin kalesi Çankaya sandıklarının açılmasıyla CHP’nin adayı Mansur Yavaş lehine dönmüştü. İlerleyen saatlerde her iki aday da kazananın kendileri olduğu iddia etmiş, hatta kaç oy farkla kazandıklarını açıklamışlardı. Daha sonra rakamlar tekrar Gökçek’i önde gösterince ilçelerde oyların toplandığı merkezlerde gerilim arttı. CHP Genel Merkezinde toplanan yüzlerce kişi iki gece boyunca tutanakları inceledi. Bu sırada YSK önünde toplananlara polis saldırdı.

Sonuçta mazbatayı Melih Gökçek alırken, CHP itirazlarında yasal prosedürü izledi. İlçe Seçim Kurulu bazı itirazları dikkate alsa da CHP’nin istediği sonuç çıkmadı. Ardından İl Seçim Kuruluna oyların yeniden sayımı talebi iletildi. Ancak bu talepte kabul edilmeyince CHP, YSK’ye seçimlerin iptali yönünde talepte bulundu. İşte rakamlarla CHP’nin iptal talebine gerekçe olan iddialar:

5 OYDAN BİRİ MÜHÜRSÜZ

* Büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde 12334 sandıktan 6240 sandıkta hatalı işlem veya usulsüzlük tespit edildi. Yani toplam sandık sayısının yüzde 50’sinden fazlası.
* Keçiören’de 971 adet, Mamak 968 adet, Çankaya 761 adet, Yenimahalle 563 adet, Etimesgut 523 adet, Sincan 522 adet usulsüzlük ve hata tespit edildi.
* 2 bin 908 adet mühürsüz tutanak var. 713 bin 556 oy bu mühürsüz tutanaklar yoluyla YSK’ye iletildi. Yani toplam kullanılan oyların yüzde 22’si.

GEÇERSİZ OYLAR AKP’NİN ORANINI ARTIRDI

CHP’nin bir iddiası da geçersiz sayılan oylar arttıkça sonuçların AKP lehine evirildiği yönünde:
* YSK verilerinde 124 bin 54 adet geçersiz oyun 100 bine yakını muhtarlık pusulasının aynı zarfa konması nedeniyle geçersiz sayıldı. Bu rakam seçim sonucunu doğrudan değiştirebilecek nitelikte.
Aynı şekilde kullanılan ve geçersiz sayılması gereken oyların büyük bir kısmı birçok sandık kurulu tarafından geçerli sayıldı.
* 3608 tutanakta geçersiz sayılan oyların geçersizlik nedenleri yazılmıyor. 


MUHARREM İNCE’DEN ADLİYE ÖNÜNDE MAZBATA NÖBETİ

CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, kritik Yalova seçiminin ardından kazanan CHP’li Vefa Salman’ın başkanlık mazbatasının geç verilişini protesto etti. CHP’li İnce, Twitter hesabından “O mazbata buraya gelecek” diye yazdı ardından da Yalova Adliyesinde mazbata nöbeti tuttu. İnce, Adliye nöbetinin ardından dün de mazbatanın geldiğini yine Twitter üzerinden takipçilerine duyurarak, “O mazbata geldi. @VefaSalman bugün 12.00’de Yalova Belediye Başkanlığı koltuğuna oturacak” dedi.

ANKARA’DA HANGİ PARTİLERİN OYLARI İPTAL EDİLDİ?

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, Ankara’da iptal edilen oyları sordu. Çıray, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Ankara’da iptal edilen oyların partilere göre dağılımını ve en çok hangi partinin oyunun iptal edildiğini öğrenmek istedi. Çıray, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, “İptal edilen geçersiz oyların partilere göre dağılımı nedir? En çok hangi partinin oyu iptal edilmiştir” sorularını yöneltti.

YSK: BAŞVURULARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIZ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 30 Mart yerel seçimleriyle ilgili yapılan başvurularla ilgili açıklama yapılmayacağını söyledi. YSK Başkanı Güven, kuruma gelişinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Güven, “Seçimlerden sonra şu anda yapılan iş yargı görevidir. Yüksek yargı bakmış olduğu davalarla ilgili açıklama yapmaz. Basın bizden başvurularla ilgili açıklama bekliyorsa şu aşamada beklemesin. Her dosyanın bir tarafı var, onlardan öğrenebilirler” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçinin borçları faizsiz ertelenmeli

SONRAKİ HABER

Eğitime iki yılda dört dörtlük darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...