07 Nisan 2014 22:18

Seymour Hersh, Democracy Now'ın sorularını yanıtladı

Suriye’nin başkenti Şam’ın Guta bölgesinde 21 Ağustos 2013’te düzenlenen ve yüzlerce insanın ölümüne sebep olan sarin gazı saldırısının arkasında AKP hükümetinin olduğunu öne süren Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh, Democracy Now’da Amy Goodman’ın sorularını yanıtladı.

Seymour Hersh, Democracy Now\'ın sorularını yanıtladı
Paylaş

Suriye’nin başkenti Şam’ın Guta bölgesinde 21 Ağustos 2013’te  düzenlenen ve yüzlerce insanın ölümüne sebep olan sarin gazı saldırısının arkasında AKP hükümetinin olduğunu öne süren Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh, Democracy Now’da Amy Goodman’ın sorularını yanıtladı.

Hersh'ün iddialarına ilişkin en önemli karşı çıkışlardan biri olay esnasında bölgeye yönelik yapılan füzeli saldırıya dairdi. Hersh'ün iddialarını yalanlayanlar, ABD'li gazetecinin, füzelere ilişkin dile getirilen iddiaları tatminkar bir şekilde yanıtlayamadığını öne sürüyordu.

FÜZE TARTIŞMASI DEVAM EDİYOR

Hersh ilk olarak Aralık 2013’te London Review of Books’ta yayımlanan “Kimin Sarin’i” yazısında ABD’li bir üst düzey yetkiliye dayanarak ABD Başkanı Barack Obama’nın açıkladığının aksine saldırıda kullanılan sarin gazının Suriye ordusunun envanterinde bulunan sarin gazından farklı bir tipte olduğunun bilindiğini iddia etmişti.

Hersh’ün bu yazısına yanıt olarak Eliott Higgins(Brown Moses adıyla yazan bir blogger) ve Joanna Paraszczuk&Scott Lucas(eaworldview) makaleler kaleme almış ve saldırı anında Guta’ya 7 ila 12 ayrı bölgeden aynı anda saldırıldığı, saldırıda karadan-karaya füze sistemlerinin kullanıldığı ve böylesi bir menzilden gerçekleşen saldırıyı ancak Suriye ordusunun yapabileceği öne sürülmüştü. Higgins, saldırıda kullanılan ve ‘Volkan Füzesi’ denilen nispeten daha küçük silahın da Suriye ordusu tarafından Kasım 2012’den bu yana kullanıldığını iddia etmişti.

'FÜZELER EN FAZLA 2 KİLOMETREDEN ATEŞLENDİ'

Hersh, Democracy Now’daki söyleşisinde bu iddialara da yanıt verdi. Hersh, bu tartışmayı makalenin yayımlanması sonrası New York Times’ta çıkan haberler sonrası da yaptıklarını, New York Times’ta saldırıda kullanılan torpido başlıklarının 9 kilometre (6 mil) uzaklıktaki bir Suriye askeri üssünden ateşlendiğinin iddia edildiğini hatırlattı. Hersh bu iddialara ilişkin ABD’de bulunan dünyaca ünlü MIT’de çalışma yürüten ve Ted Postol’un öncülük ettiği bir grup bağımsız uzmanla konuştuğunu ve söz konusu füzelerin en fazla 1 ya da 2 kilometre uzaklıktan(Muhaliflerin hakimiyetindeki bölge) ateşlendiğini belirtmişti. Hersh, Ake Sellstrom’un hazırladığı Birleşmiş Milletler raporunda da aynı sonuca varıldığını hatırlattı.

Hersh aynı zamanda silahın “ev yapımı-lokal üretim” olduğunu ve bilinen hiçbir terminolojiye uygun olmadığını belirtti. Hersh, Suriye’nin sahip olduğu silahlara dair önemli bilgi sahibi olunduğunu ve bu silahın o envantere uymadığını tekrarladı. ABD'li gazeteci, “Tekrar söylüyorum. İnceleme-araştırma ekibinden birisiyle konuştum ve o füzelerin ev yapımı olduğundan ve Suriye ordusuna ait olmadığından son derece emin” ifadesini kullandı.

HIGGINS’TEN YANIT

Elliott Higgins, brown-moses.blogspot.com’da Hersh’ün sözlerine yanıt verdi. Higgins, Hersh’ün “Bu füzeler 1 ya da 2 kilometreden daha uzak bir mesafeden ateşlenmedi” iddiasının doğru olup olmadığını bilemeyeceklerini, volkan füzelerinin en az 2 kilometre mesafe kat edebildiğini gösteren videoların olduğunu ve menzillerinin daha uzun olmasının da olası olduğunu belirtti. Higgins, “Silahlar ev yapımı. Bilinen hiçbir terminolojiye uymuyor” iddiasına yönelik de volkan füzelerinin daha önce Suriye ordusu tarafından kullanıldığına dair kanıt oluşturabilecek videoların olduğunu belirtti. Silahların terminolojiye uymama sebebini de Suriye ordusu tarafından geliştirilmesi ve 21 Ağustos’a kadar neredeyse bilinmiyor oluşuna bağladı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İbrahim Dayı’mızı kaybettik

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da 14 saatlik su kesintisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...