08 Nisan 2014 06:00

Bırakın da yaşayalım!

Roboskî’de asker evleri bastı, iki kişiyi gözaltına aldı. Sınıra asker yığınağı yapılıyor. Roboskîli Hikmet Alma asker baskısına isyan etti

Bırakın da  yaşayalım!
Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul


Roboskî’de asker baskısının ardı arkası gelmiyor. 34 kişinin can verdiği katliamın ardından, cezalar, gözaltılar, tutuklamalarla geçen 2 yılı aşkın sürede devlet köylüleri adeta canından bezdirdi. Köyde dün de sabaha karşı evlere baskın yapıldı, 2 kişi gözaltına alındı. Köyde olan biteni konuştuğumuz Hikmet Alma, “Bu zulüm bir türlü bitmedi artık bıraksınlar da yaşayalım” dedi.

EVLERE BASKIN YAPILDI

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî (Ortasu) ve Gülyazı (Bejuh) köylerine dün sabah saatlerinde baskın düzenlendi. Gülyazı Karakoluna bağlı askerler tarafından yapılan baskınlarda Abdulkadir Encü ve Ramazan Encü gözaltına alındı. Abdulkadir Encü, Uludere Jandarma Karakoluna götürülürken, Ramazan Encü bir süre sonra serbest bırakıldı. Gözaltıların ardından telefonla konuştuğumuz Roboskî köylülerinden Hikmet Alma, “Sabah erken evleri bastılar. Ramazan’ı bir süre sonra serbest bıraktılar. Abdulkadir’i ise dinledikleri telefonundaki bazı görüşmeler nedeniyle aldıkları söyleniyor. Onu ilçeye götürdüler. Mahkemeye çıkarılacağını öğrendik” dedi.

‘ELLERİNDE GÖZALTI LİSTESİ VAR’

28 Aralık 2011’de gerçekleşen ve 34 yakınlarını yitirdikleri katliamdan bugüne üzerlerindeki baskının, devlet zulmünün bitmediğini söyleyen Hikmet Alma, “Bir liste yapmışlar, bu listede sınırda çıkan arbedelerden, yapılan eylemlerden 90’ın üzerinde kişinin ismi var. Seçim sonrasını beklediler ve şimdi operasyonlar yapıyorlar. Seçim bitti şimdi yoğunlaşacak bu baskınlar ve gözaltılar” dedi.

‘BU ZULÜM BİTSİN ARTIK’

Köyde, sınır bölgesinde son 4 gündür çok ciddi bir askeri yoğunluk yaşandığını da söyleyen Alma, “Çok büyük bir askeri sevkiyat var. Onlarca zırhlı aracı sınıra getirdiler, çok sayıda asker bu bölgede konaklamaya başladı. Sürekli skorsky ve kobra helikopterleri dolaşıyor. Askerler katliamın gerçekleştiği bölgenin yakınına yerleştirildi” bilgisini verdi. Zaten hep diken üstünde olan köylülerin tedirginliğinin son günlerde arttığını belirten Alma, “Asker baskısı, gözaltılar, ev baskınları artık bu zulme son versinler, bıraksınlar da yaşayalım” dedi.

‘GÜVENLİK YOLU’NA SEÇİM ARASI!

Sınırda yapılmak istenen ‘güvenlik yolu’ nedeniyle çıkan gerilimleri ve haftalar önce sık sık sınırın diğer tarafından PKK gerillalarının iş makinelerini durdurmak için ateş açtığını, askerin de buna karşılık verdiğini, helikopterlerin PKK gerillalarının bulunduğu bölgeyi bombaladığını hatırlatan Alma, Güvenlik yolu inşaatında çalışan iş makinelerinin seçimden kısa süre bölgeden ayrıldığını ama seçimden sonra tekrar getirildiklerini söyleyen Alma, “Bu iş makineleri şu anda beklemede. Öyle tahmin ediyoruz ki güvenlik yolu yapımına yeniden başlamadan önce, PKK’lilerin bulunduğu sınırın ötesine bir operasyon yapacaklar” dedi.

‘BURALARDA HİÇ BARIŞ HAVASI YOK’

Sınır bölgesindeki askeri hareketliliğin uzun süredir olmadığı kadar yoğunlaştığını ve daha dün 15 zırhlı aracın daha getirildiğini anlatan Hikmet Alma, “Bu sıra Karaçalı bölgesinde bir operasyon yapabilir askerler, halkta tedirgin bir bekleyiş var burada. Barış süreci diyoruz ama burada tam savaş hali görüntüleri var. Hiç barış havası yok buralarda” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

KA.DER\'de yönetim değişti

SONRAKİ HABER

DTK: İl seçim kurulları AKP teşkilatı gibi çalıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...