18 Haziran 2011 08:01

31 yıl sonra Evren’den darbe savunması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘12 Eylül’ darbesinin üzerinden geçen 31 yılın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, darbe karşıtlarının tüm yargılanma talebine rağmen sadece ifadesine başvurmakla yetinilen dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in verdiği ifadenin ayrıntıları ortaya çıktı.“12 Eyl&

31 yıl sonra Evren’den darbe savunması
Paylaş

“12 Eylül darbesi” ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 yıl sonra ifadesi alınan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, savunmasında darbeyi savunmaya devam etti. Darbeye bilerek zemin hazırlandığı ve ABD desteğini yalanlayarak, darbe yapılması konusundaki baskılara uzun süre direndiğini öne süren Evren, “Suç, samur kürk olsa kimse giymez” benzetmesiyle temize çıkmaya çalıştı.

‘POLİSE SİLAH KULLANMA YETKİSİ İSTEDİK, VERMEDİLER’

İfadesinde 12 Eylül 1980 tarihi öncesi yaşanan katliamları sıralayan Evren İç Hizmet Kanunu’nun 35’inci maddesinin TSK’ya cumhuriyeti koruma ve kollama görevi verdiğini öne sürerek “12 Eylül öncesi bu terör olayları nedeniyle kuvvet komutanları olarak bir araya geldik. Ülkenin kötü gidişatının engellenmesi amacıyla 27 Aralık 1979 tarihinde Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk aracılığıyla siyasi parti başkanlarına uyarı mektubu verdik. Komutanlar olarak bir kısım kanunların çıkarılmasını, örneğin polise silah kullanma yetkisinin verilmesini istedik ancak bunlar yapılmadı” şeklinde darbe yapma gerekçelerini sıraladı.

DARBE YAPMAK TSK’YA AİT

“12 Eylül 1980 öncesi 19 ilde sıkıyönetim ilan edilmiş ve devam ediyor olmasına rağmen neden suçluları yakalayıp yargı önüne çıkarmadınız da darbe yapmaya gerek gördünüz?​” sorusuna Evren “Anarşiyi önlemek polise aitti. TSK ancak İçişleri Bakanlığı yardım istediği takdirde onlara yardımcı oluyordu. Sıkıyönetim komutanlıklarının bulunduğu yerlerde suçlular yakalanıyordu ancak hapishanelerden toplu olarak kaçışlar söz konusuydu. Sıkıyönetim komutanlıklarının silah kullanma yetkisi yoktu. 19 ilde sıkıyönetim vardı ama olaylar diğer illerde de meydana geliyordu” şeklinde cevap verdi.
Ordunun 12 Eylül 1980 öncesi sıkıyönetim süresince olaylara engel olmak için kasten tedbir almadığı askeri müdahaleye zemin hazırladığı  yönündeki sözlere karşı söylenenlerin iftira olduğunu iddia eden Evren “TSK’nın insanların ölümünü bekleyip, sonuçta bunu fırsat olarak değerlendirip, yönetime el koyması düşünülemez” diye konuştu.

DARBEDE ABD’NİN BİLGİSİ VE DESTEĞİ OLMADIĞINI İLERİ SÜRDÜ

Darbe kararından ABD’nin bilgisinin ve desteğinin olmadığını iddia eden Evren. “Ancak 12 Eylül günü ben genelkurmaydayken tahminime göre 02.00 sıralarında Amerikan yardım kuruluşu JUSMAT’ın bulunduğu yere tanklar gitmiş. Emir subayım bana söz konusu yere tankların gitmesinden dolayı Amerikalıların soru sorduğunu söyleyip “Ne diyelim” dedi. Ben de “Zaten müdahaleye 2 saat kaldığı için söyleyin yönetime el koyuyoruz” dedim. Durum bundan ibarettir” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Blok halkla buluşmayı sürdürüyor

SONRAKİ HABER

325. Cumartesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...