07 Nisan 2014 06:00

Her seçimin kaybedeni, öğretmenler

30 Mart yerel seçimleri geride kaldı. Fakat seçimlerde yaşanan tartışmalarda görülmeyen ise eğitim emekçilerinin yaşadıkları oldu. Sandıklarda zorunlu göreve tabi tutulan öğretmenler bütün gün boyunca kölelik koşullarında ve türlü baskılar altında çalıştı.

Her seçimin kaybedeni, öğretmenler
Paylaş

Metin AKARSU
İstanbul


30 Mart yerel seçimleri geride kaldı. Fakat seçimlerde yaşanan tartışmalarda görülmeyen ise eğitim emekçilerinin yaşadıkları oldu. Sandıklarda zorunlu göreve tabi tutulan öğretmenler bütün gün boyunca kölelik koşullarında ve türlü baskılar altında çalıştı.

Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu şube geçtiğimiz gün yaptığı açıklamayla öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmişti. ‘Biz Köle Değiliz’ başlığı ile yapılan açıklamada öğretmenlerin 27-28 saat çalıştırıldığını ve sandık görevlilerine bir bardak su bile verilmediğini dile getirmişti.

Ceza tehdidiyle görev verilen öğretmenler sandıklarda oy kullanma bittikten sonra da uzun saatler ilçe seçim kurullarında bekletildi. Gece yarısı çıktıkları ilçe seçim kurullarından eve dönmek içinse herhangi bir ulaşım aracına binebilmek için kimisi kilometrelerce yürümek zorunda kaldı. Saatlerce bekletildikleri ilçe seçim kurullarında sinir krizi geçiren, düşüp bayılan, hastaneye kaldırılan öğretmenler oldu. Yetmedi bir de siyasi parti görevlilerinin baskısıyla uğraşıldı.

Bakırköy bölgesinde sandık görevlisi olan öğretmenlerden Bahar Aktaş, gece 4’e kadar çalıştıklarını belirtiyor. Oturacak yer olmayan ve ağzına kadar dolu ilçe seçim kurulunda saatlerce insanlık dışı koşullarda beklediklerini aktaran Aktaş, kendilerine ilçe seçim kurulunda numaralar verildiğini ve numara gelene kadar beklemeye mecbur olduklarını kaldıklarını anlattı.
Aktaş, gece saat 4’te çıktıktan sonra da kendilerini eve bırakacak bir araç olmadığını ve öğretmenlerin zorluk yaşadığını ifade etti. “Benim evim yakın olduğu için gece de olsa 20 dakika yürüyerek eve ulaştım. Fakat ilçe seçim kurulundan çıktığımızda yürüyerek eve dönemeyecek birçok öğretmen vardı” diyen Aktaş, “resmen çile çektik” dedi.

ÖĞRETMENE SU YOK!

Bahçelievler bölgesinde görev yapan öğretmenlerden Metin Zengi ise sabahın erken saatlerinde başladıkları sandık görevinde, özellikle AKP’nin görevlileri tarafından birçok baskıya kaldıklarını dile getirdi. Zengi, gece 01.00’e kadar çalıştıklarını, kendilerinden sonra gelen öğretmenlerin ise gece 3 hatta 4’e kadar ilçe seçim kurulunda beklediklerini kaydetti. Gün boyunca sandıklarda görevli partilerin görevlilerinin getirdiği yemekleri yemek zorunda kalan öğretmenlere YSK tarafından bir bardak su bile verilmedi. Gece ilçe seçim kuruluna gittiklerinde polisler tarafından tek sıra halinde saatlerce oturtulmadan bekletildiklerini aktaran Zengi, gece çıktıktan sonra ise kilometrelerce yürüdüklerini aktardı.

TALEPLER

Seçim boyunca, Anayasa’da bulunan ‘Angarya yasaktır’ hükmünün bizzat YSK tarafından çiğnendiğine dikkat çeken öğretmenler taleplerini ise şöyle sıraladı:
* Görev gönüllülüğe bağlı olsun.
* Koşullar iyileştirilsin.
* Çalışanların yemek, yol, her türlü ihtiyacı kar
şılansın.
* Seçim ücreti en az 500 TL olsun.

ÖNCEKİ HABER

AKP seçimlerden zaferle mi çıktı?

SONRAKİ HABER

Hersh: Suriye\'deki kimyasal saldırının arkasında Türkiye var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...