24 Şubat 2011 22:14

Kadın katliamları yüzde bin 400 arttı

AKP hükümeti döneminde kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 oranında artış olurken, yılbaşından bu yana sadece medyaya yansıyan boyutuyla 30’a yakın kadın katledildi.AKP döneminde kadına yönelik şiddet görülmemiş ölçüde arttı. Her fırsatta AKP’nin muhafazakar bir parti olduğunu söyleyen, 2010’da Dol

Kadın katliamları yüzde bin 400 arttı
Paylaş
Nagihan Akarsel

AKP hükümeti döneminde kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 oranında artış olurken, yılbaşından bu yana sadece medyaya yansıyan boyutuyla 30’a yakın kadın katledildi.
AKP döneminde kadına yönelik şiddet görülmemiş ölçüde arttı. Her fırsatta AKP’nin muhafazakar bir parti olduğunu söyleyen, 2010’da Dolmabahçe’de kadınlarla yaptığı açılım toplantısında ‘kadın erkek eşitliğine inanmadığını’ itiraf eden, evlere baba ocağı diyen, kadınlara 8 Mart’ta ‘üç çocuk doğurun’ talimatı veren Başbakan Recep Tayip Erdoğan döneminde kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 oranında artış oldu.
Küreselleşmenin getirdiği yıkım politikaları da dahil olmak üzere birçok etki ile beraber dünyada da kadına karşı şiddet artıyor. Örneğin İsveç’te yapılan bir araştırmada kadına karşı şiddetin son 10 yıl içerisinde yüzde 5 oranında arttığı belirlenmiş. Farklı olan, Türkiye’de yüzde bin 400’lere varan oranda bir artışın olması. Araştırmalara göre, dünyada tarihin herhangi bir evresinde her hangi bir ülkede günde 5 kadının öldürüldüğü bir dönemin olmadığı ortaya çıkıyor. Kadınların ailelerindeki erkekler tarafından ‘Beyaz tayt giydi. Tuzluğu uzatmadı. İzinsiz sokağa çıktı. Cilveli saat sordu. Sık banyo yapıyor. Telefonla mesajlaştı. Yemeği zamanında hazırlamadı’ şeklinde gerekçelerle öldürüldüğü, bunların magazinleştirildiğini ve kadınlara yönelik cinayeti meşrulaştırdığı ortaya çıktı. Necla, Ayşe, Sakine, İpek, Arzu, Remziye, Adile. Kimi 18’inde, kimi Ayşe Paşalı gibi 42’sinde kimi ise daha yeni Adana’da katledilen Semiha gibi 51’inde. Kimi başörtülü, kimi şalvarlı, kimi mini etekli. Ortak noktaları katledilmeleri. Katillerinin eş, baba ya da kardeş olması ise dikkat çekici.

İSTATİSTİKLER VAHİM

Kadın cinayetlerinin resmi verileri, yani yedi yıldaki yüzde bin 400’lük artış oranı, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın verdiği bir soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in verdiği yanıtla ortaya çıktı. 2002’de 66 olan kadın cinayeti sayısı, 2009’un ilk yedi ayında 953 oldu. “Peki bunca cinayetin failleri yakalanmış, cezalandırılmış mıydı?​” sorusunun yanıtı yine Bakan Ergin’den geldi: “2002’den Temmuz 2009’a kadar; şiddet ve cinayetler nedeniyle toplam 12 bin 678 dava açıldı. Bu davalarda 15 bin 564 kişi yargılanırken, bunlardan 5 bin 736’sı mahkûm oldu. Bu davalarda bin 859 kişi için beraat, 794 kişi için de denetimli serbestlik kararı verildi.”
 

KADINLARIN YÜZDE 42’Sİ ŞİDDET GÖRÜYOR

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün ‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’ şöyle. Türkiye’de kadınların yüzde 41.9’u fiziksel ve cinsel şiddete uğruyor. Yüzde 49.9’la en fazla şiddete maruz kalan kadınlar ‘düşük gelir’ grubundan oluşuyor. Şiddet ‘yüksek gelir düzeyi’nde de azımsanmayacak oranda: Yüzde 28.7. Eğitimi olmayan ya da ilköğretimini bitirmemiş kadınların yüzde 55.8’i şiddet mağduruyken, lise ve üzeri eğitim alan kadınlardan şiddet görenlerin oranı yüzde 27.2. Türkiye genelinde yaşadığı şiddeti kimseye anlatmayan kadın oranı yüzde 48.5. Düşük gelir düzeyinde bu oran yüzde 54.1, yüksek gelir düzeyindeyse yüzde 37.5. Türkiye genelinde ‘ekonomik şiddete’ uğrayan kadın oranı yüzde 23.4. Erkeklerin ‘işten çıkmaya neden olma veya çalışmaya engel olma’ oranı düşük gelir seviyesindeki kadınlarda yüzde 21.5 iken, yüksek gelir düzeyindeki kadınlarda neredeyse aynı: Yüzde 21.2. Şiddet yaşamış kadınların yüzde 33.7’si ‘hayatına son vermeyi düşündüğünü’ söylüyor. Düşük ve yüksek gelir grubunda bu fikri aklından geçiren kadın oranı aynı: Yüzde 34.6. Eğitimsiz kadınların yüzde 34.1’i, eğitimlilerinse yüzde 37.6’sı ‘yaşamına son vermeyi’ düşünmüş. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kadına yönelik şiddete son

SONRAKİ HABER

Kadın Emek Örgütüleri Platformundan 8 Mart çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...