05 Nisan 2014 08:37

CHP, Ankara'da seçimin iptalini isteyecek

Ankara İl Seçim Kurulu, CHP'nin oyların yeniden sayılması talebini reddetti. Bunun üzerine CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, YSK'ye 'Tam kanununsuzluk' gerekçesiyle seçimin iptali için başvurucaklarını bildirdi. AKP'nin Yalova'da seçim sonuçlarına ilişkin itirazı da reddedildi.

CHP, Ankara\'da seçimin iptalini isteyecek
Paylaş

Ankara İl Seçim Kurulu, CHP'nin Büyükşehir Belediye seçim sonuçlarının yeniden sayılması ile ilgili yapılan itirazları reddetti. Bunun üzerine CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Yüksek Seçim Kurulu'na 'Tam kanununsuzluk' gerekçesiyle seçimin iptali için başvurucaklarını bildirdi.

Twitter üzerinen açıklama yapan Yavaş, "Sevgili Ankaralılar, Pazar günü Yüksek Seçim Kurulu'na 'Tam kanunsuzluk' nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye seçiminin iptali için başvuruyoruz. Oyların yeniden sayılması ümidiyle bugüne kadar bekledik. Talebimiz reddedilince seçimin iptali başvurusu yapmaktan başka çaremiz kalmamıştır." ifadelerini kullandı.

CHP Ankara İl Başkanlığı, dün İl Seçim Kuruluna yeniden sayım yapılması, iptal edilen oyların yeniden değerlendirilmesi ve birleştirme tutanaklarına ilişkin itirazda bulunmuştu. CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın tarafından yapılan itirazı değerlendiren Ankara İl Seçim Kurulu, oyların yeniden sayılması için verilen başvurunun reddedildiğini bildirdi. İl Başkanlığından itirazın reddine ilişkin CHP'ye sözlü bildirimin yapılmasının ardından gerekçenin daha sonra gönderileceği öğrenildi.

Ankara İl Seçim Kurulu'nun kararı üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinen açıklama yapan CHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, Pazar günü Yüksek Seçim Kurulu'na seçimlerin iptali için başvuruda bulunacaklarını belirtti. Bu seçenekten başka çarelerinin kalmadığına değinen Yavaş şu ifadelerini kullandı: "Sevgili Ankaralılar, pazar günü Yüksek Seçim Kurulu'na 'Tam kanunsuzluk' nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye seçiminin iptali için başvuruyoruz. Oyların yeniden sayılması ümidiyle bugüne kadar bekledik. Talebimiz reddedilince seçimin iptali başvurusu yapmaktan başka çaremiz kalmamıştır." (CİHAN)


YALOVA'DA BELEDİYE CHP'NİN OLDU

Öte yandan, AKP'nin Yalova'da seçim sonuçlarına ilişkin İl Seçim Kurulu’na yaptığı itirazlar reddedildi. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, seçimi CHP’li Vefa Salman’ın kazandığını söyledi.

AKP tarafından İl Seçim Kurulu’na yapılan itirazların değerlendirilmesi ardından CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, adayları Vefa Salman’ın seçimi kazandığını ve Yalova’nın yeni belediye başkanı olduğunu belirtti. İnce, "Gözün aydın Yalova" dedikten sonra "Pazar günü Vefa Salman sandıktan belediye başkanı çıktı. İlçe Seçim Kurulu'na itiraz ettiler. Salı günü sandıktan yine Vefa Salman belediye başkanı çıktı. Yetmedi İl Seçim Kurulu’na itiraz ettiler. Cumartesi itibariyle Vefa Salman yine Yalova’nın belediye başkanı. 1-0 yetmedi, 2-0 yetmedi, 3-0 yetmedi" dedi.

İnce, AKP yetkililerine çağrıda bulunmak istediğini anlatırken şöyle konuştu:

"Siyasette yenmek var, yenilmek var. Bu işi daha fala uzatmayın. İnsanları kapılarda süründürmeyin. İnsanlar soğukta burada bekliyor. Bu işin hakkı bu. Yani say da say. Saydıkça artıyor zaten sayı. Buna gerek yok. Bakın yüzünüz olsun. Yarın o belediye binasına gidecek, belediye başkanımızın çayını kahvesini içeceksiniz. Oraya gitmeye yüzünüz olsun. 'Daha fazla bunu uzatmayın' diyorum. Benim onlara tavsiyem budur. 'Hayırlı uğurlu olsun' diyorum. Yazı elimde. Rakamlara ayrıntılara girmeye gerek yok. Zaten AKP’nin itirazlarının reddine karar verilmiş. Geçmişteki bilgiler, sayılar, rakamlar aynen korunuyor. Bu ayrıntılara girmeye gerek yok. Bugün sizinle bu konuda paylaşımda bulunacağız."

Resmi olmayan sonuçlara göre Yalova Belediye Başkanı seçilen CHP’li Vefa Salman ise, sqora düşkün olduğunu anlatırken, "3 attık; 1 saydılar. Her zaman bize yakışan asaletimizi koruyalım. Tevazu içinde olalım, mütevazı olalım. Sakın ola ki bir polemiğe girmeyin. Bunu huzurla, mutlulukla yaşayalım. 5 sene sonra ben ne böyle Muharrem İnce’yi üzeceğim ne sizi üzeceğim, ne de buradaki memur arkadaşları üzeceğim. Bu fark böyle olmayacak" dedi.

İTİRAZ SÜRECİ

Pazar günü yapılan seçimi AKP adayı Yakup Koçal’ın 1 oy farkla kazandığının açıklanması ardından CHP, 1137 numaralı sandıkta partilerine çıkan 154 oyun 1 olarak görüldüğünü, oylarının HDP’ye yazıldığını belirterek itirazda bulundu. Yapılan bu itiraz, Yalova Merkez İlçe Seçim Kurulu’nca değerlendirmeye alındı. AKP de 59 sandıkta geçersiz oylar için itirazda bulundu. CHP de 65 sandıktaki geçersiz oylar için itiraz etti. Partilerin itiraz ettikleri 124 sandıktaki geçersiz oylar yeniden sayıldı. Sayım sonucu Yalova Belediye Başkanlığı’nı resmi olmayan sonuçlara göre CHP’li Vefa Salman, 6 oy farkla aldığı belirtildi. Vefa Salman, 27 bin 229 oyla Yalova’nın yeni belediye başkanı oldu. AK Parti diğer sandıklardaki geçersiz oylar için İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Bu itiraz, İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Pamir, yan villanın havuzunda ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Dörtlü Final: Florida ve Üç Uyurlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...