04 Nisan 2014 21:03

AOÇ’de mahkeme tanınmadı

Koruma Kurulunun Kültür ve Turizm Bakanlığının Tarihi SİT’ler Koruma ve Kullanma Koşulları” konulu ilke kararını dayanak göstererek verdiği kararda Başbakanlık Hizmet Binası’na yeşil ışık yaktı. Mahkeme kararıyla AOÇ ana planı durdurulmasına karşın kurulun verdiği bu karar “siyasi ve hukuksuz” olarak yorumlandı. Koruma Kurulunun bir üyesinin AKP’den aday adayı olduğu ortaya çıkmıştı.

AOÇ’de  mahkeme  tanınmadı
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Koruma Kurulunun  Kültür ve Turizm Bakanlığının Tarihi SİT’ler Koruma ve Kullanma Koşulları” konulu ilke kararını dayanak göstererek verdiği kararda Başbakanlık Hizmet Binası’na yeşil ışık yaktı. Mahkeme kararıyla AOÇ ana planı durdurulmasına karşın kurulun verdiği bu karar “siyasi ve hukuksuz” olarak yorumlandı. Koruma Kurulunun bir  üyesinin AKP’den aday adayı olduğu ortaya çıkmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 1996 tarihli ve 421 Sayılı “Tarihi SİT’ler Koruma ve Kullanma Koşulları” konulu ilke kararı yenilendi. İlke kararındaki değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 16 Ocak’ta Başbakanlık Hizmet Binası’nın devamını sağlayacak ilke kararı da değiştirildi ve 271 sayılı ilke kararı kabul edildi. 17 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ilke kararının ardından 20 Mart’ta Koruma Kurulu toplandı. Koruma Kurulu Resmi Gazete’de yayımlanan 271 sayılı ilke kararını  dayanak göstererek Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) Başbakanlık Hizmet Binası’nın devam etmesi gerektiğini karar altına aldı. Ancak AOÇ’de uzun süredir süren yapılaşmaya karşı açılan AOÇ ana plan davasında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

‘YASA DIŞI KARAR’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu yasa dışı bir karardır. Oysa 763 sayılı ilke kararı da var ve bu karara göre de Başbakanlık Hizmet Binası’na devam edilmemesi gerekiyor” dedi. Bu karara imza atan Koruma Kurulu üyeleri hakkında hukuki süreci başlatacaklarını belirten Candan, Kuruldaki öğretim üyeleri hakkında YÖK’e de başvuracaklarını söyledi. Resmi Gazete alınan kararın dayanak gösterilerek talanın önünün açıldığına dikkat çeken Candan, Koruma Kurulunun siyasallaştığını söyledi.

KORUMA KURULU BAŞKANI AKP ADAY ADAYI

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak ise, Koruma Kurulu üyelerine dikkat çekti. Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Ayrancı’nın son yerel seçimlerde AKP aday adayı ve AKP siyaset akademisi hocası olduğunu dile getiren Kolçak, bu konunun takipçisi olacaklarını ifade etti. “YÖK’e başvurarak akademisyenlik sıfatlarının değiştirilmesine kadar mücadele edeceğiz” diyen Kolçak, Kültür Bakanlığına elden verdikleri itiraz dilekçesinin ise ciddiye alınmadığını söyledi.

Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya da iktidarın sit alanları ve diğer birçok yerde rant politikaları uyguladığını dile getirdi. Koruma kurullarının baskı altına alındığını belirten Demirkaya, daha önce de Ayvalık Cunda adasında restore edilen bir kilise nedeniyle suç duyurusunda bulunan koruma kurulu üyelerinin görevden alındığını hatırlattı.

ÖNCEKİ HABER

Vinç devrildi: 1 ölü, 2 ağır yaralı

SONRAKİ HABER

Önce yık, sonra borçlandır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...