18 Haziran 2011 02:46

Demirtaş: 2 bin arkadaşımız serbest bırakılırsa helalleşme olur

Hakkari milletvekili ve BDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki ‘hellaleşme’ çağrısına ilişkin, “2 bin arkadaşımız tutuklu. Bunların serbest bırakılması için yasal düzenleme yapılırsa helalleşme o zaman olur” dedi.İMKB Hattat Hamid Aytaç İlköğretim

Demirtaş: 2 bin arkadaşımız serbest bırakılırsa helalleşme olur
Paylaş

İMKB Hattat Hamid Aytaç İlköğretim Okulu birinci sınıfında okuyan kızı Delal Demirtaş’ın karne dağıtım törenine katılan Demirtaş basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın seçim öncesi muhalefet liderlerine, gazeteci ve yazarlara açtığı davaları geri çekmesine ilişkin soruya şu yanıtı verdi; “Bizim Hakkari’de CHP ile 5 maddelik yazılı anlaşma yaptığımız yalanı kendisinin yalanıdır. Kürtleri Zerdüş ilan edip Apo’yu Peygamber ilan ettiğimiz yalanı kendi yalanıdır. Bizim yurtlara molotof attırdığımız yalanı kendi yalanıdır. Kürtçe ezan yalanı kendi yalanıdır. Şimdi bütün bunları düzeltiyor mu düzeltmiyor mu? Bu kadar hakaret ve yalan üzerine bir kampanya yürüttü. Şimdi diğer partiler ve köşe yazarları ile ilgili açtığı davaları geri çekmiş. Güzel bir gelişme. Fakat, bizimle ilgili savcıların açtığı 2 bin 500 yıllık hapis davaları var, onlar ne olacak. Onları geri çekme konusunda yasal düzenleme önüne koyuyor mu? Helalleşme olacaksa böyle olur. 2 bin 500 yıl, 3 bin yıl hapis cezaları ile yargılanacağız, Başbakan bize söylemediğini bırakmayacak, seçimde istediğini elde ettikten sonra çıkıp ‘hadi helalleşelim’ diyecek. Böyle bir yaklaşım doğru değil. Ortada ilkeler olur, ilkeler çerçevesinde uzlaşmada olur, helalleşmede olur. 2 bin arkadaşımız tutukludur. Bunların serbest kalması için yasa değişikliği teklifimizi kabul edecek mi? Helalleşme olacaksa böyle olur. Yoksa ‘size hakaret ettim, her türlü şeyi söyledim, ondan sonra açtığım davaları geri çekiyorum böylece helalleştik’ demekle bu işin içinden çıkamaz.”

‘MEŞRUYETİMİZ BAHÇELİ’YE BAĞLI DEĞİL

Demirtaş, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin BDP’liler ile bir daha tokalaşmayacağı yönündeki sözlerinin ahtırlatılması üzerine de “Sayın Ahmet Türk ve sayın Bahçeli’nin 23. dönem başındaki tokalaşması bir defa insani bir ilişkiydi, siyasi bir ilişki değildi. Onun siyasi bir ilişkiymiş gibi yorumlanmasını doğru bulmayız. Bizim meşruiyetimiz sayın Bahçeli’nin tokasına bağlı değildir” dedi.

‘ÇATI PARTİSİ KURMAYA YAKINIZ’

Diyarbakır’da yarın düzenleyecekleri toplantıda seçilen bağımsız milletvekilerinin bir araya geleceğini belirten Demirtaş, “Tabii önümüzde parlamentonun ilk olarak yapması gereken işler var. Bunlarla ilgili bizimde hazırlık yapmamız gerekiyor. Öncelikle BDP grubu oluşacak. BDP’nin bir grubu olacak parlamentoda. Hangi arkadaşın gruba geçeceği, grup içindeki görev dağılımı, kimin hangi komisyonda görev alıp seçileceği divan üyelerinin seçimi, meclis başkanlığı ile ilgili görüşümüzün oluşturulması gibi şimdiden hazırlık yapılması gereken konular tartışılacak. BDP grubu Meclis’te oluşacak ve kendi içinde görev dağılımı yapacak. Çatı partisi ise, içinde BDP’nin de olduğu bu Blok’un bir çatı partisi hareketine dönüşmesi çalışmasıdır. Bu defa çatı partisini oluşturmaya sanırım çok yakınız. Eğer güçlü bir çatı partisi oluşursa önümüzdeki seçimlere artık o çatı partisi girecektir” şeklinde konuştu. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

MEB, özelleştirme ve kadın ayrımcılığından takdir getirdi

SONRAKİ HABER

Batman'da gözaltılara billboardlu protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...