04 Nisan 2014 13:21

'Erdoğan'a cumhurbaşkanlığı yolu açıldı'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 Mart yerel seçim sonuçlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Çankaya yolunu açtığını iddia etti. Arınç, Twitter yasağına dair AYM kararı hakkında ise, 'Sayın Başbakan saygı duymuyorum ama uygulamak zorundayız demişti. Biz de elbet uygulamak zorundayız' dedi.

\'Erdoğan\'a cumhurbaşkanlığı yolu açıldı\'
Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter’a ilişkin aldığı kararı uygulamaya koyduklarını belirti ve hiçbir özgürlüğün sınırsız olmadığına vurgu yaptı. Arınç, 30 Mart yerel seçim sonuçlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Çankaya yolunu açtığını da iddia etti
NTV televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arın, Anayasa Mahkemesinin Twitter’a ilişkin aldığı kararı uygulamaya koyduklarını ifade ederek, hiçbir özgürlüğün sınırsız olmadığına söyledi.

“UYGULAMAK ZORUNDAYIZ BU EMSAL KARAR”

Arınç, “İdari mahkemenin de bir kararı olmuştu. Anayasa Mahkemesi'ne de bir bireysel başvuru olmuştu mahkeme önce o kararın verilmesini ve uygulanmasını bekledi. Mahkeme tamamen kapatılmasının anayasal özgürlüğün ihlali olduğuna açılması gerektiğine kara verdi. TİB de bunu uyguladı. TİB bazı sayfaların kapatılmasını istemişti Twitter’dan. Başka ülkelerin mahkeme kararlarını uygulayan Twitter bizimkileri uygulamadı. Bunun üzerine tamamen kapatıldı. Anayasa Mahkemesi de 'Tek tek sayfaların kapatılması veya mahkeme kararlarının uygulanması mümkündür tamamen iletişime kapatılması doğru değildir' dedi. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular üzerine yaptığı uygulamaları takip ediyorum. Uzun tutukluluk süreleri ile ilgili, hak ihlalleri ile ilgili olarak verdi, bunların hepsini ben şahsen uygun buldum. Bu kararı da Sayın Başbakan saygı duymuyorum ama uygulamak zorundayız demişti. Bizde elbet uygulamak zorundayız. Bence bu emsal karar tek başına uygulanabilecek durumda” dedi.

“HİÇ BİR ÖZGÜRLÜK SINIRSIZ DEĞİL”

Gerçek dünyada suç olan her şeyin sanal dünyada da suç olduğunun kabul edilmesi gerektiğini savunan Arınç, “İnsanları suça teşvike eden özel hayata ilişkin saldırılarda bulunan, gizli kalması gereken konuları deşifre eden ve bunu Twitter yoluyla yapanların bir şekilde engellenmesi lazım. Burada da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin özellikle bilişim konularında kabul edilmiş genel geçer kuralların da uygulanması lazım. 'Anayasa Mahkemesi 140 karakterden korkulmaması gerektiğini ortaya koydu' diyor Kemal Kılıçdaroğlu. 3-5 karakterli Twee atarsınız ama bu suça teşvik olabilir. Öncelikli konu kim bunu yapıyorsa onun sayfasının kapatılmasına yönelik bir karar verilmesidir. Mutlaka bir mahkeme kararı olmasıdır. Bence Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı'mız Pazartesi günü bir sunum yaparsa bu konuda bakanlar kurulunda bir eksiklik varsa onun giderilmesi konusunda bir şeyler yapılması gerekebilir. Başka ülkelerin mahkeme kararlarını uygulayan Twitter bizim mahkeme kararlarını uygulamadı. Kavga da bundan çıktı. AYM'nin bireysel başvurular üzerine 2010'dan beri uygulamalarını takip ediyorum. 'Sayın Başbakan bugün saygı duymuyorum ama uygulamak zorundayım' dedi, evet uygulamak zorundayız. Bu emsal bir karar” şeklinde konuştu.
Muhalefetin seçimde eleştirdiği AA Genel müdürünün bilgisi dahilinde AKP Genel Merkezine geldiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında da konuşan Arınç açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“AK PARTİ SEÇİMLERDE BAŞARILI OLDU”


“Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tabi Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa 2015’e kadar kim başbakan olacak, 2015’te nasıl bir şekillenme göreceğiz, 3 dönem yasağı kalkacak mı hepsi bağlı konular. Hiçbir zaman bir gerginlik olmaz, zamanı gelince kendi içimizde bu mesele çok rahat çözülür demiştik. İki tespit yapmak istiyorum. Seçimlerin hemen ardından cumhurbaşkanlığı tartışmasına girmek muhalefetin bir taktiği olabilir. AK Parti bu seçimlerde başarılı oldu muhalefetin tümü başarısız oldu. Muhalefetle birlikte hareket eden şu anda bir siyasi yapılanma içinde olabileceğini varsaydığımız bir grupta onlarda bu seçimi kaybettiler. Dolayısıyla kendi başarısızlıklarını ve bunun üzerinde konuşulmasını perdeliyor olabilirler. Bence hala 30 Mart’ı konuşmalıyız.

“1. TURDA YÜZDE 51’İ BULABİLECEĞİMİZE İNANIYORUM”


Temel konu Recep Tayyip Erdoğan mı cumhurbaşkanı olacak Gül mü ikinci kez olacak? Üçüncü bir isimden hiç bahsetmiyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu bir televizyon kanalında belki biraz da boş bulundu 'Erdoğan ve Gül’den birisi aday olsa biz hangisine oy verirsiniz' deyince Abdullah Gül deyi vermişti. Şimdi ondan vazgeçtiği anlaşılıyor. 'Üçüncü bir adayın ve ismin ortak bir aday olarak belirlenmesi' diyor. Bazen yine iyi tarafına geliyor 'Bir kadın aday niye olmasın' diyor. Bu sadece günübirlik kendilerinin bir düşüncesi olarak görüyorum. Başbakanımız aday olmak isterse bence Gül buna saygı gösterecektir ve destekleyecektir. Birbirlerine soracaklardır birisi de ifade edecektir. Arada bir zamanda var şimdi ne olur ne biter. Bu iki arkadaşımızın durumunda veya parti içinde bir gelişme olduğu taktirde ne olur bilemeyiz. Muhalefet liderleri ve hatta bazı yazarlarda artık Recep Tayyip Erdoğan’a Çankaya yolunun kapalı olduğuna dair 30 Mart’a kadar bir düşünce ortaya çıkmıştı. Ama 30 Mart gösterdi ki Çankaya yolu açık. Bugün bir genel seçime gitseydik bana göre yüzde 50’den aşağı almazdık. Ben rahatlıkla birinci tursa yüzde 51’i bulabileceğimizi düşünüyorum.”

3 DÖNEM KURALI


“Ben Cumhurbaşkanımız bizim ilk başbakanımız bence son referansı çok daha önemli Türkiye'de örnek bir cumhurbaşkanlığı yapıyor. Halkın sevdiği, takdir ettiği bir insan olarak tarihe geçti. Dolayısıyla tekrar siyasete bu en tecrübeli çağında dönmesi ve kendi kurduğu partisini tekrar başarılara götürmesi ve tekrar başbakanlık noktasında görev yapmasını kalben arzu ederim. Tabi bu arada bizler için üç dönem kuralı var. Sayın başbakanımız hepimizin bildiği düşüncesini bu sabahta tekrarlamış. Ben de katılıyorum. Ama AK Parti kimlerle yola devam ederse etsin 2015 seçimlerini inşallah başaracaktır.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

\'Bağışlayıcı ol Büyük Sultan\'

SONRAKİ HABER

Maden\'de başına demir düşen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...