03 Nisan 2014 20:50

Sivas'ın Ulaş ilçesinde seçim tekrarlanacak

AKP'nin itirazı üzerine daha önce aldığı bir ceza nedeni ile seçime yeterlilik kararı bulunmadığı açıklanan CHP'li Ulaş Belediye Başkan Adayı Hüseyin Gülkanat, Sivas 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, 'Memnu hakların iadesi' kararını aldırdı.

Sivas\'ın Ulaş ilçesinde seçim tekrarlanacak
Paylaş

AKP'nin itirazı üzerine daha önce aldığı bir ceza nedeni ile seçilme yeterlilik kararı bulunmadığı açıklanan CHP'li Ulaş Belediye Başkan Adayı Hüseyin Gülkanat, Sivas 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, 'Memnu hakların iadesi' kararını aldırdı.

Bu kararla birlikte İlçe Seçim Kurulu'nun seçimlerin yeniden yapılması yönündeki kararına itiraz edileceği belirtildi. Mahkeme Gülkanat'ın seçim ve devlet memurları kanunu ile diğer kanunlardan kaynaklanan her türlü yasaklanmış hakların geri verilmesini kararlaştırdı.

Gülkanat, mahkemenin memnu hakları iade kararı vermesi ile daha önce kendisiyle ilgili verilen 'seçilme yetersizliği' kararının hukuken ortadan kalkacağını belirterek, dolayısıyla seçimin yenilenmesi kararının da geçersiz kalacağını söyledi.

Bu konuda İl Seçim Kurulu'na gerekli başvuruyu yaptıklarını belirten Gülkanat, bir an önce mazbata verilmesini beklediklerini dile getirdi.

SEÇİMİ CHP'Lİ ADAY KAZANMIŞTI

30 Mart'ta yapılan seçimlerde 702 oy alan CHP adayı evli 5 çocuk babası 67 yaşındaki Hüseyin Gülkanat, en yakın rakibi AKP'li İsrafil Göçgün'ün 37 oy önünde belediye başkanlığına seçilmişti.

Ancak AKP Ulaş İlçe Başkanlığı, Hüseyin Gülkanat'ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesi ile İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na müracaatta bulunmuş gerekçe olarak Gülkanat'ın 1998 yılında Sivas 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla açılan davadan 1 yıl hapis ve 1 yıl süreyle memuriyetten yoksun bırakılma cezası göstermişti. İlçe Seçim Kurulu, yapılan itirazı inceleyerek kabulüne karar vermiş, Gülkanat'ın cezanın infazından sonra 'memnu hakların iadesine' ilişkin bir kararı aldırmadığı gerekçesiyle mazbata verilmemesi kararlaştırılmıştı.

Daha önce ilçede SHP'den 1994 yılında belediye başkanı seçilen ve 5 yıl bu görevi sürdüren Hüseyin Gülkanat, CHP İl Başkanlığı ile birlikte İlçe Seçim Kurulu'nun vermiş olduğu kararla ilgili olarak Sivas İl Seçim Kurulu Başkanlığı'na itirazda bulunmuş ilçedeki diğer partiler BBP ve MHP de bu şartlarda seçimlerin tekrarlanması istemiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, 1 Haziran 2014 tarihinde seçimin tekrarlanmasını kararlaştırmıştı.(Sivas/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yavaş: Karşı taraf \'Seçilsen bile seni vurdururuz\' der gibi

SONRAKİ HABER

Ahlat\'ta 9 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...