03 Nisan 2014 13:07

'Erdoğan bölge için hoş olmayan örnek'

Financial Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı David Gardner, 'Bireysel haklara sahip vatandaş fikri, Türkiye, Mısır ve Irak liderlerine yabancı gibi görülüyor' görüşünü savundu ve 'otoriter' olarak nitelediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'bölge için hoş olmayan bir örnek' oluşturduğunu yazdı.

\'Erdoğan bölge için hoş olmayan örnek\'
Paylaş

Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen Financial Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı David Gardner, “Bireysel haklara sahip vatandaş fikri, Türkiye, Mısır ve Irak liderlerine yabancı gibi görülüyor” görüşünü savundu ve “otoriter” olarak nitelediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "bölge için hoş olmayan bir örnek” oluşturduğunu yazdı.

David Gardner “Otoriter Erdoğan hoş olmayan bir örnek oluşturuyor” başlığını taşıyan yazısında, geçen yaz Türkiye’deki “kitlesel isyan” sırasında demokrasinin sadece seçimden ibaret olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “mesaj alındı” da dediğine dikkat çekerek, "Ancak çabuk öfkelenen Erdoğan’ın ise o zaman tek bildiği ‘Ne mesajı?​’ oldu” ifadelerini kullandı.

O zamandan bu yana Erdoğan’ın, kendi görüşüne göre tek önemli olan şeyin seçimler olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Gardner, “Erdoğan, yargı bağımsızlığı gibi hukuk üstünlüğünün direklerini bir kenara itti, devletin Twitter ve YouTube gibi ifade özgürlüğü araçları üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdı ve intikamcı bir yaklaşım ile yargı, polis ve casuslar arasında kendine karşı dönen, eski müttefiklerinin köklerini kazmaya yemin etti” savlarını öne sürdükten sonra şu görüşleri de dile getirdi:
“2002’den bu yana üç genel seçim, üç belediye seçimi ve iki referandumu kazanmış olan neo İslamcı Başbakan, ‘sandığın kutsallığı’na başvurarak milyonlarca destekçisini sandıkta muhaliflere bir ‘Osmanlı tokatı’ indirmeye çağırdı. Şimdi de bunu, iyi bir tekme ile sürdürmeyi planlıyor gibi.”

David Gardner, “AB’ye katılma hırsının etkisiyle de Türkiye, kökleri kurumlarda olan bir Müslüman demokrasini tesis etmekte olduğu gibi gözükse de Erdoğan’ın otoriterliği Türkiye’yi bölge için daha az çekici bir kalıba dönüştürüyor” görüşünü öne sürdükten sonra bu ay Irak’ta, Mayıs ayında ise Mısır’da seçim yapılacağını anımsattı.
Söz konusu ülkelerde yapılacak seçimler için de “Sandık, yoğun bir kurumsal doku ve kurallar konusunda temel bir konsensüs olmadığı yerlerde kurulduğunda sadece yenmek için kullanılan diğer bir sıfır toplamlı siyaset aletidir” yorumunu yaptı. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Greif işçileri Boğaz Köprüsü\'nü kapattı

SONRAKİ HABER

HDP, kendilerine yazılan CHP oylarını yayınladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa