03 Nisan 2014 11:48

Şili, depremin yaralarını sarıyor

Şili'de 4 yıl aradan sonra yeniden görülen depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Çarşamba günü meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki depremde 6 kişi hayatını kaybetmişti. Şili Afet Bakanlığı, ölümlerin kalp krizi ve sıkışmaktan kaynaklı olduğunu ve tsunami tehlikesi nedeniyle 900 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Şili, depremin yaralarını sarıyor
Paylaş

Şilide 4 yıl aradan sonra yeniden görülen depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Çarşamba günü meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki depremde 6 kişi öldü.

Şili Afet Bakanlığı, ölümlerin kalp krizi ve sıkışmaktan kaynaklı olduğunu ve tsunami tehlikesi nedeniyle 900 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Akşama doğru tsunami alarmı kaldırıldı ancak Richter ölçeğine göre 6.6'yı bulan artçı depremler devam ediyor. Deprem uzmanları bölgede daha büyük bir depremin beklendiğini bildirdi. Deprem sonrası kaçan 300 kadın mahkumdan 131'i gönüllü olarak dönüp teslim oldu.

ŞİLİLİLER SAKİN VE ORGANİZE

Peru'da da hissedilen deprem sonrası Şili halkının bilinçliliği can kaybının artmasını önledi. Depremle içiçe yaşamaya alışık Şili halkı hızla tehlike altındaki yerlerden tahliye edildi. Dr. Chirstoper Anich, tsunami alarmı verildikten sonra herkesin sakince evlerine terketmeye başladığını anlattı. Tahliye çalışmalarının hızla yapıldığını belirten Anich, dış basında gösterildiği gibi çok yoğun paniğin olmadığını 2010 depreminden ders alan Şilililerin oldukça organize hareket ettiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Afet ve Riskleri Azaltma Komisyonu Şili Başkanı Ricardo Mena, 2010 depremi sonrası tsunami alarmı ve tahliye sistemi için ülkede çok önemli yatırımların ve eğitim harcamalarının yapıldığını, bu kadar güçlü deprem karşısında hızla hareket edebilmelerinin bu çalışmalarının meyvesi olarak nitelendirdi.

BÖLGE ÜLKELERİNDEN ACİL YARDIM

Deprem ardından başta Arjantin ve Brezilya tüm Güney Amerika ülkeleri Şili'ye yardım için seferber oldu. Arjantin depremden en çok hasar gören Tacna, Mowuigua ve Arequipa bölgelerine ilk etapta 400 megavatlık elektrik enerjisi transferi yaptı.

"DAHA BÜYÜK DEPREMLER KAPIDA"

ABD Jeoloji Ajansı (USGS), Şili'de daha büyük yıkıcı depremlerin beklendiği uyarısında bulundu. 8.2 büyüklüğündeki depremin yeni depremler için yer hazırladığını ve tetikçi etkisinin bulunduğunu açıklayan Ajans, Nazca ve Güney Amerika plakasında 137 senedir biriken enerjinin çok daha büyük depremlere neden olacağından endişe ediyor. Deprem sonrası çeşitli büyüklükte 60'tan fazla deprem meydana geldi.

BACHELET'İN KÖTÜ ŞANSI!

Şili'de 4 yıl önce 2010'da meydana gelen ve 500 kişinin hayatına mal olan 9.2 büyüklüğündeki deprem dönemin devlet başkanı Michelle Bachelet'in iktidarının son günlerine denk gelmişti. Yeni seçilmiş başkan Sebastian Pinera'ya görevini devretmeden son günlerini deprem yardım çalışmalarıyla geçiren Bachelet, ikinci kez başkanlık yemini etmesinden yaklaşık 1 ay sonra yeniden büyük bir faciayla karşılaştı. Ancak Bachelet'in bir kez daha ülkesinin yaşadığı felaket sonrası aldığı önlemler ve sağduyulu tavrı, tüm dünya ülkelerinin yardım ve geçmiş olsun dileklerinin yanında övgüyle karşılandı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ergenekon\'da gerekçeli karar yayınlandı

SONRAKİ HABER

Akıllı telefonlar unutkanlığı artırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...