03 Nisan 2014 11:17

Ağrı'da AKP'nin itirazı bir kez daha reddedildi

Ağrı'da İlçe Seçim Kurulu, AKP'nin "oylar yeniden sayılsın" talepli itirazını reddetti. Ağrı'da BDP'nin seçimi kazanmasının ardından AKP'nin itirazı üzerine YSK'ya gönderilen "oyların yeniden sayılması" itirazı, bugün İl Seçim Kurulu'na iade edilmişti. İlçe Seçim Kurulu, İl Seçim Kurulu'nun gönderdiği AKP itirazı için toplandı. Toplantıda, kurul üyeleri itirazı oy çokluğuyla reddetti.

Ağrı\'da AKP\'nin itirazı bir kez daha reddedildi
Paylaş

Ağrı'da İlçe Seçim Kurulu, AKP'nin "oylar yeniden sayılsın" talepli itirazını reddetti. Ağrı'da BDP'nin seçimi kazanmasının ardından AKP'nin itirazı üzerine YSK'ya gönderilen "oyların yeniden sayılması" itirazı, bugün İl Seçim Kurulu'na iade edilmişti. İlçe Seçim Kurulu, İl Seçim Kurulu'nun gönderdiği AKP itirazı için toplandı. Toplantıda, kurul üyeleri itirazı oy çokluğuyla reddetti.

Ağrı'da 30 Mart'ta yapılan seçim sonucunda BDP'nin kazanması üzerine AKP itirazda bulundu. Kentte AKP'lilerin itirazları ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in "Sonuç değişebilir" açıklamasına karşı tepkiler üzerine başlayan gerginlik 4 gündür sürüyor. Kentte bu sabah saatlerinden itibaren başta adliye önü, Kağızman, Işıklar, Dörtyol ve eski Van caddeleri adeta polis ablukasına alındı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), usulsüzlük iddialarıyla oyların yeniden sayılması talebiyle AKP'nin yaptığı itiraza ilişkin kendileri ve İl Seçim Kurulu'nun karar vermesinin usulen uygun olmadığını belirterek, itirazın muhatabının İlçe Seçim Kurulu olduğuna dikkat çekti. YSK'nin İl Seçim Kurulu'na iade ettiği itiraz gün içerisinde İlçe Seçim Kurulu'na gönderildi. İlçe Seçim Kurulu, AKP itirazı için toplandı. Toplantıda, kurul üyeleri itirazı oy çokluğuyla reddetti.

İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANI İZNE AYRILDI

Bu arada İlçe Seçim Kurulu hakimi gün içerisinde rapor alarak izne ayrıldı. Yaşananlara ve yetkili hakimin rapor alarak izne ayrılmasına dair Dörtyol'da açıklama yapan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, gözlerin çevrildiği İlçe Seçim Kurulu hakiminin izne ayrılması tarihine dikkat çekerek, AKP'nin her türlü oyunu oynadığını söylemişti. Halkın iradesinin hiç kimse tarafından yok sayamayacağını vurgulayan Aksoy, "AKP seçim kurulunda bulunan insanları arayarak 'sizlere daha iyi parayla iş temin ederiz' teklifinde bulunmuş. Oyunlarından biride İlçe Seçim Kurumu Hakimi İsmail Güleç'in gün gün sağlık raporu alarak izne ayrılması akıllara farklı soru işaretlerini getiriyor" demişti.

DEMİRTAŞ DUYARLILIK ÇAĞRISI YAPTI

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı'da yaşananlara ilişkin "Bütün hazırlıklardan anlaşıldığı üzere İl Seçim Kurulu seçimi AKP lehine çevirmek üzere bir plan içine girmiş, emniyet ve valilik de olası halk tepkisini sert bir şekilde bastırmak üzere kentte sıkıyönetim hazırlığı yapmıştır" derken, yaşananlara ilişkin kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı'da yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Demirtaş, Ağrı'da BDP'nin başarısı sonucunda AKP'nin yaptığı itirazların reddedildiğini ancak buna rağmen AKP'nin sudan gerekçelerle itirazlar yaparak Sırrı Sakık'ın mazbata almasının önüne geçmeye çalıştığını kaydetti. Demirtaş, "Son olarak YSK'ya yapılan itiraz da reddedilerek dosya tekrar Ağrı İl Seçim Kurulu'na iade edilmiştir. Ancak her ne hikmetse Ağrı İl Seçim Kurulu'nda AKP'nin haksız itirazlarını reddeden hakim aniden 6 günlük izne ayrılmıştır. Bu arada çevre illerden yüzlerce polis Ağrı'ya sevk edilerek bütün şehir ablukaya alınmış ve AKP'nin yapacağı yeni itiraz sonucunda seçimin AKP lehine sonuçlanmasının alt yapısı ve hazırlığı tamamlanmıştır. Bütün hazırlıklardan anlaşıldığı üzere İl Seçim Kurulu seçimi AKP lehine çevirmek üzere bir plan içine girmiş, emniyet ve valilik de olası halk tepkisini sert bir şekilde bastırmak üzere kentte sıkıyönetim hazırlığı yapmıştır" diye kaydetti.

"Tüm bu olanlar AKP hükümetinin ateşle oynamasından başka bir şey değildir. Halkın iradesini hileler yoluyla hiçe sayma geleneği Ağrı'da ilk defa gerçekleşmiyor. 2009 seçimleri de aynı şekilde hırsızlıkla AKP lehine çevrilmişti" ifadesini kullanan Demirtaş, açıklamanın devamında şunları kaydetti: "Ancak bütün bu olanlar AKP'nin çirkin yöntemlerden vazgeçmediğini göstermektedir. Partimiz üst düzeyde bir Genel Merkez heyetini daha Ağrı'ya gönderecektir. Umut ediyor ve diliyoruz ki Ağrı'da bir kez daha küçük hesaplar içerisine girilmez ve halkın iradesine saygı duyulur. Aksi durumda halkımızın öz gücüyle ve bütün meşru yollarla her yerde geliştireceği direnişi durdurmaya AKP'in gücü yetmeyecektir. Halkımızı Ağrı'yla dayanışmaya, demokratik kamuoyunu Ağrı konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz." . (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Enflasyon, \'beklenenden\' fazla yükseldi

SONRAKİ HABER

Umut Oran, Arınç\'a sordu: @fuatavni siz misiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...