03 Nisan 2014 09:48

Bitlis kadın rengiyle şekillenecek

BDP, yerel seçimlerde ilk defa kazandığı Bitlis'te eş başkanlık sistemiyle kenti yeniden inşa etmeye hazırlanıyor. BDP Belediye Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlis'i kadın rengiyle şekillendireceklerini söyledi. Dilek Hatipoğlu ise, Hakkari'nin ilk kadın belediye başkanı olma özelliğini taşıyor.

Bitlis kadın rengiyle şekillenecek
Paylaş

BDP, yerel seçimlerde ilk defa kazandığı Bitlis'te eş başkanlık sistemiyle kenti yeniden inşa etmeye hazırlanıyor. BDP Belediye Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlis'i kadın rengiyle şekillendireceklerini söyleyerek, "Bitlis'te yeniden dirilişi yaratacağız. Demokratik özekliğin inşasında Bitlis'te yerine alacaktır. Bitlis bir daha sistemin kalesi olmayacak" dedi.

Bitlis, yüz yıllardır Türkmen, Kürtler ve Ermeni haklara ev sahipliği yaptı, yapıyor. İl olduğundan bugüne kadar hep sistem partileri tarafından yönetilen Bitlis, geçmişte büyük medeniyetlere beşiklik etti. Buna rağmen Bitlis bugüne kadar olması gereken "yerel hizmeti" göremedi, bir köy görünümüyle bugünlere geldi. İktidar patileri tarafından yönetilen kentte kadın yok denecek kadar sınırlı alanlara mahkum edildi. Çarşı merkezde erkeklerin sadece kol gezdiği kentte, BDP eş başkanlık sistemiyle yeni bir çığır açtı. Yerel seçimlere Hüseyin Olan ve Nevin Daşdemir Dağkıran'la katılan BDP, yüzde 43.9 oyla Bitlis'i aldı. Kentte BDP'nın eş başkanları, demokratik özekliğin inşa edeceklerini belirtti. İlk defa feodal yapısıyla biline Bitlis'i yönetecek olan BDP Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlis'i ve tarihini DİHA'ya değerlendirdi.

İşletme mezunu olan Dağdemiş, 15 yıldır Norşın Belediyesi'nde Halkla İlişkiler Birimi'nde kadın sorunları ile ilgilendi. DİSK Tatvan Şubesi'nde çalışan Dağdemiş, sendikal faaliyetlerinde bulundu. Şu an aktif siyaset dışında Sosyoloji Bölümü'nü okuyan Dağdemir, Bitlis'in tarihi bir kent olduğunu, yüz yıllardır üzerinde kirli oyunların oynandığı dile getirdi. Bitlis halkına karşı oynanan kirli oyunlarla tahakküm altına alındığını söyleyen Dağkıran, 2014 yerel seçimlerinin Bitlis'te birçok şeyi değiştirdiğine dikkat çekti. Bitlis halkın yüz yıllardır dayatılan sömürüye karşı yerel seçimlerde tarihi yazdığını dile getiren Dağkıran, "Devletin sistemini Bitlis halkı iradesini ortaya koyarak kaldırdı" dedi. Yerel seçimlerde en büyük desteği kadınlardan aldıklarını dile getiren Dağkıran, "Bundan sonra daha büyük sorunluluklarımız var. AKP belediyesi Bitlis halkı için hiç bir şey yapmamıştır. Sadece kendine ve çevresindekiler için çalışmış. Bu yüzden yükümü ağırdır ama biz halkımızla birlikte üstleneceğimiz bu sorumluluğu anlımızın akıyla yerine getireceğiz" dedi.

'BİTLİS'İN RENGİNİ KADINLAR VE GENÇLER DEĞİŞTİRDİ'
Çalışmalarını ağırlıklı olarak kadınlar ve gençlik üzerinde yapacağını söyleyen Dağkıran, "Bitlisin rengini kadınlar ve gençler değiştirdi. Kadın kendi rengini verdi Bitlis'e ve bu sisteme değiştirdi" dedi. Bitlis'te yıllardır sürdürülen kirli siyasetin bir ayağını da hep kadınların aracılığıyla sürdürüldüğünü belirten Dağkıran, "Sistem partileri burada ilk önce kadının oyunu kazanmak için çaba harcamış ve dini kullanarak kadını kirli sistemin bir parçası haline getirmiştir. Bitlis'te şu açık bir şekilde gözüküyor ki; sistem patileri kadınlar için hiç bir şey yapmamıştır. Büyük bir kenttir Bitlis ama, kadınlar çarşıda gezemez ve ihtiyaçlarını giderecek bir olanağı yoktur. Tüm ihtiyaçlarını karşılamak için farklı kentleri tercih etmek zorunda bırakılıyor" diye konuştu.

'BİTLİS BİR DAHA SİSTEMİN KALESİ OLMAYACAK'
Sistem partilerinin kadına karşı yaklaşımlarını gördüğü için oylarını BDP'ye verdiğini dile getiren Dağkıran, "Kadın için ev açacağız. Kreşler ve sağlık merkezleri kuracağız. Öyle yapacağız ki kadınlar artık evde durmasın ve tüm toplumsal ve siyasal alanda kendi temsil etsin. Artık yaşamda ben de varım diye bilsin. Bizler alternatif yaşam alanları yaratacağız" diye konuştu. Eş başkanlık sisteminin kadınları yaşam alanları geliştirmek amacıyla önemli olduğunu dile getiren Dağkıran, "Bizler bu gün Bitlis'te kazandıksak bu eş başkanlık sistemin de katkısı vardır. Bizler sistemimizi mahallelerde kadınlara anlattı" dedi. AKP'nın ekonomik olarak tüm elindekileri malzemeleri kazanmak için seferler ettiğini dile getiren Dağkıran, "Bunlara rağmen yine başarıya ulaşamadı. Çünkü halktaki inancı kıramadı. Halkta büyük bir umut yarattık. Bu umuda cevap olabilmek için elimizden geleni yapacağız. Bitlis'te yeniden dirilişi yaratacağız. Ve bir daha Bitlis'i kimseyi vermeyeceğiz. Demokratik özekliğin inşasında Bitlis'te yerine alacaktır. Bitlis bir daha sistemin kalesi olmayacak" dedi.


HAKKARİ'DE İLK KADIN BAŞKAN

Yıllardır erkek başkanlar tarafından yönetilen Hakkari kentine, halkın büyük desteğiyle seçilen Dilek Hatipoğlu, ilk kadın belediye başkanı olma özelliğini taşıyor. Kadın olarak öz güçlerini kullanarak büyük başarı elde edeceklerini aktaran Hatipoğlu, “Vargücümüz ile çalışacağız” dedi.

Hakkari il olduğundan bu yana belediye yönetiminde erkek başkanlar bulunurken, bu seneki yerel seçimlerde BDP tarafından Hakkari'ye kadın kotası verilmesi ile Dilek Hatipoğlu, oyların yüzde 66’sını alarak, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı olarak seçildi. Yıllardır erkek başkanlar tarafından yönetilen kent, Muş Varto doğumlu, Alevi ve üniversitede işletme bölümünden mezun olan Hatipoğlu'nun yönetimine hazır. Aday olduğunda birçok konuda sıkıntı yaşamasına rağmen yerel seçimlerde halkın takdirini kazanan Hatipoğlu, kendisinin başkan oluşunu şu sözlerle özetliyor: "Ben Kürdistan'ın adayıydım. Şimdi de Kürdistan halkının hizmetçisiyim." Eş başkan adayı Nurullah Çiftçi ise, Hakkari Belediyesi’nde 5 yıl boyunca yaptığı belediye meclis üyeliği görevinden edindiği tecrübeyi, yönetime aktarmaya hazır. Çiftçi de Hakkari'nin hizmet konusunda yaşadığı sıkıntılara çözüm üretmek için çaba göstereceklerini ve halkı en etkin düzeyde yönetime katacaklarını aktardı.

HAKKARİ'DE İLK DEFA BİR KADIN BAŞKANLIK YAPACAK
Yerel sçeimleri geride bıraktıklarını hatırlatan Hatipoğlu, kendilerine verilen her oyun özgürlüğe atıldığına dikkat çekerek, “Biliyorsunuz Hakkari'de ilk defa bir kadın belediyede başkanlık yapacak. Hakkari halkı özellikle kadına bakış açısını ortaya koymuştur. Biz Kürt özgürlük hareketinde kadına çok önem veriyoruz. Özellikle Sayın Öcalan buna çok vurgu yapıyor. Bizler de bu anlamda kadın olarak, öz gücümüzü kullanacağız. Vargücümüz ile çalışacağız" diye konuştu. Hatipoğlu, kadın belediye başkanlarının büyük başarı göstereceğini belirterek, BDP’den seçilen diğer kadın belediye başkanlarına da başarılar diledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

22 yıl sonra Cizre\'ye başkan olarak döndü

SONRAKİ HABER

ABD\'li eski asker, 3 askeri öldürüp intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...