03 Nisan 2014 06:00

‘Demokrasi’ çöplerden çıkıyor

Seçim öncesi her türlü eleştiriye karşı sandığı gösteren ve “Demokrasiyi sandıktan ibaret” olarak gören Erdoğan ve AKP Hükümeti eliyle şimdi de “demokrasi” gasbediliyor. Birçok ilde, ilçede, bölgede muhalefet partilerine kullanılan oylar yakılmış halde tuvaletlerde, çöplerde çıkarken, halk da kullandığı oylara sahip çıkıyor.

‘Demokrasi’ çöplerden çıkıyor
Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara


Seçim öncesi her türlü eleştiriye karşı sandığı gösteren ve “Demokrasiyi sandıktan ibaret” olarak gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti eliyle şimdi de “demokrasi” gasbediliyor. Birçok ilde, ilçede, bölgede muhalefet partilerine kullanılan oylar yakılmış halde tuvaletlerde, çöplerde çıkarken, halk da kullandığı oylara sahip çıkıyor.

Parlamentodaki parti temsilcileri de “Sandığı gösterenlerin sandıktan kaçtığını”, “İktidarın halkın iradesini, oyunu gasbetmeye çalıştığını”, “Halkın ise iradesine sahip çıktığını” söylediler.

‘HALKIMIZ OYLARINA SAHİP ÇIKIYOR’

AKP’nin seçim öncesi tüm baskı ve saldırılarına, bölgede uyguladığı şiddete rağmen halkın kararlılıkla sandık başına gittiğini ve tercihini kullandığını belirten BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, halkın oylarının, iradesinin gasbedilmek istendiğini söyledi. “Başta Urfa Viranşehir ve Ceylanpınar olmak üzere birçok yerde oylarımızın yakılmış olduğuna, çöp kutularından çıktığına, halkın iradesinin gaspına tanıklık ettik” diyen Buldan, AKP’nin bölgede uyguladığı tüm baskı ve şiddete rağmen sandık başına gidip, tercihini kullanan halkın oylarına da sahip çıktığını dile getirdi.

“Ne yazık ki, AKP iktidarı bölgede halkın iradesine saygısızlık göstermiş, oylarını gasbetmeye çalışmıştır” diyen Buldan, itirazlarını il ve ilçe seçim kurullarına, YSK’ye ilettiklerini hatırlattı. Hükümeti ve YSK’yi bir an önce tavrını değiştirerek, halkın iradesine saygı göstermeye çağıran Buldan, “Bu konuda tavrımız nettir, oylarımızın arkasındayız ve gasbettirmeyeceğiz. Halkımız da meydanlarda, seçim kurulları önünde oylarına sahip çıkmıştır, çıkmaktadır” dedi.

‘RAYINDAN ÇIKTI’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de kimsenin AKP’ye de, onun seçim kuruluna da güvenmediğini söyledi. Tüzel, YSK’nin bir yargı kurulu olmasına rağmen, Başbakanın kutuplaştırıcı, kışkırtıcı politikalarının oraya da yansıdığını söyledi.

Sayım sonuçlarının kitle tepkisine dönüştüğünü, elektrik kesintisinden, yanık oylara, kaydırılmış oylara bakıldığında bu ülkede hiçbir zaman sayımların güvenlikli olmadığını ama AKP’nin girdiği hattın, Başbakanın kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı politikalarının bu işi hepten yolundan, rayından çıkardığını dile getiren Tüzel, “demokrasi” denildiğinde sandığı gösterenlerin, şimdi sandık sonuçlarına müdahale ettiğini, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

‘HÜKÜMET BU TESTTEN SINIFTA KALDI’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de Türkiye’nin bir testten geçtiğini, yurttaşların yüzde 90’larda seçimlere katılarak “Demokrasi testinden büyük bir başarı ile çıktığını” söyledi.  Oy kullananların tek beklentisinin, “Oyların şeffaf ve hızlı şekilde sayılarak sonuçların açıklanması” olduğunu belirten Tekin, “Ama son 48 saatte yaşananların hükümetin bu testten sınıfta kaldığını gösterdiğini” dile getirdi.

Hükümet aylardır milli iradenin adresi olarak “seçim sandığını” işaret ettiğini hatırlatan Tekin, şimdi seçim sandığını milletten kaçırdığını dile getirdi. “Dünyanın neresinde oy veren seçmen oylarını çöplerde arar?​” diye soran Tekin, “Madem sandık kutsaldır o zaman sandığın namusunu zedelemeyeceksin” dedi.Sadece kendi oyları değil, AKP’nin oyları çalınsa ona da itiraz edeceklerini kaydeden Tekin, “Biz sadece adalet istiyoruz. Seçime güvenmezsek, neye güveneceğiz?​” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Enerji Bakanlığı altın madeninin vekili mi?

SONRAKİ HABER

Hırsızlığı balkon değil yargı temizler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...