03 Nisan 2014 06:00

Enerji Bakanlığı altın madeninin vekili mi?

Kanun kapsamında siyanürlü maden hakkında bilgi isteyen Avukat Yıldırım’ı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ‘vekaletiniz yok’ diye geri çevirdi.

Enerji Bakanlığı altın madeninin vekili mi?
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Erzincan’ın İliç İlçesi yakınlarındaki altın madeni ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bilgi vermiyor. Avukat Barış Yıldırım’ın madenle ilgili bilgi talebini “vekaletiniz yok” diye geri çevirmesi şaşkınlık yaratırken, “bakanlık madendeki hukuksuzlukları gizlemek mi istiyor” yorumlarına neden oldu.

İliç’e 3 kilometre uzaklıkta, Fırat nehrinin kolu olan Karasu nehrine 200 metre yakınlıktaki Çöpler altın madeni yıllardır siyanür liçi ile üretim yapıyor. Eğimli bir arazide, Karasu Nehrine bu kadar yakın bir konumda yapılan siyanürle altın işletmeciliğinin taşıdığı riskler yıllardır dile getirilse de yetkililerden bu konu ile ilgili en küçük bir açıklama gelmedi. Erzincan tulumunun kaynağı olan küçükbaş hayvancılığın her geçen yıl yok oluşa doğru gittiği yöre de bal üreticileri de dertli. Arıcılar son yıllarda altın madeninin çalışmasının ardından kovan sayılarının yarı yarıya azaldığından dert yanıyor.

VEKALET İSTEDİLER

“ÇED olumlu” belgesi bulunan altın madeni ile ilgili açılan hiçbir davanın bulunmaması ise dikkatlerden kaçmıyor. Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) üyesi Avukat Barış Yıldırım, geçtiğimiz aylarda altın madenini görmek için İliç’e gitmiş, yöre halkı ile görüşmüştü. Madenin yarattığı tehdidin büyüklüğünü yakında gören Yıldırım, madenle ilgili bir dava sürecinin başlatılması için çeşitli kurumlara dilekçeler yazarak bilgi-belge talebinde bulunmuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından istediği bilgileri alan Yıldırım’a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise istediği bilgileri vermedi. Bakanlıktan altın madeninin arama ruhsatı, işletme ruhsatı ve işletme izninin örneklerini isteyen Yıldırım’a Maden İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Arif Kara imzasıyla gönderilen yanıtta “ilgili ruhsat sahası ile ilgili vekaletinizin olmadığı tespit edildiğinden konu hakkında bilgi verilememiştir” denildi.

İŞLETMEYİ KORUMA REFLEKSİ

Bakanlığın bilgi talebini geri çevirmesinin açıkça yasalara aykırı olduğunu belirten Av. Yıldırım, şunları söyledi: “Bilgi Edinme kanununu geçin, Çevre Kanunu’nun 30. maddesi son derece açık. Kanun da çok açık bir biçimde “Herkes, 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında çevreye ilişkin bilgilere ulaşma hakkına sahiptir” deniliyor. 4982 sayılı yasada bilgi istenen konuya ilişkin doğrudan bağlantı zorunluluğu olmadığı gibi kamusal alanlara ilişkin meselelerde herkesi ilgilendiren bilgilerin istenmesi meselesinde vekalet gibi ayrıca bir belge talep edilmesi de hukuksuz. Doğrudan Ankara İdare Mahkemesi’nde İptal Davası açacağız.”

Daha önce de benzer yüzlerce Bilgi Edinme Dilekçesi’nde kullanılan usulle yaptıkları başvurunun bu gerekçelerle çevrilmesini altın madenindeki usulsüzlüklerin ve hukuksuzlukların gizlenmesi çabasına bağlayan Yıldırım, “İliç gibi devasa altın üretimi yapan işletmeyi koruma refleksinden kaynaklı bu. Çünkü müthiş hukuka aykırılıklar var. Ve bunların araştırılması istenmiyor. Kaldı ki aynı maden için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiğimiz dilekçeye olumlu yanıt verilmişti” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mülksüzleştirme yoluyla birikim

SONRAKİ HABER

‘Demokrasi’ çöplerden çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...