03 Nisan 2014 06:00

Bu seçimlerde işçiler ne kazandı?

Yerel seçimin yankıları, oy hırsızlığı ve hile tartışmalarıyla devam ederken, yaşananları 50 günü aşkın bir süredir direnişte olan Greif işçilerine sorduk.

Bu seçimlerde işçiler ne kazandı?
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul


Yerel seçimin yankıları, oy hırsızlığı ve hile tartışmalarıyla devam ederken, yaşananları 50 günü aşkın bir süredir direnişte olan Greif işçilerine sorduk.

Ülkede kışkırtılan ve seçim sürecinde daha da tırmandırılan siyasi kamplaşma, Greif’e de yansımış. Ancak öncelikleri direniş olduğundan pek öne çıkmamış. İşçilerin çoğuna “Biz evimize ekmek götürmek derdindeyiz, burada siyaset olmaz” düşüncesi hakim. Özellikle AKP’li işçiler, tüm ısrarımıza rağmen, seçimlerle ilgili değerlendirmede bulunmaktan kaçındı. Görüşebildiğimiz işçiler ise seçim sonuçlarının kendilerine bir şey kazandırmadığında hemfikir. Bu süreçte siyaset ve siyasi partilerle ilgili düşüncelerinde değişikliğe neden olan şeyler de yaşadıklarını dile getiren işçiler, “Mücadeleyle kazanacağız” diyorlar.

EKMEK FİYATI DA ÜCRET ZAMMI DA SİYASET

İşyeri Temsilcisi Ferhat Alsaç, sandığa gitmemiş. Kendisini temsil eden bir parti olmadığını söylüyor. “Belediyecilik anlayışı ortada. İşçiler cephesinden bir şeyin değişmediği ortada. Buradan oy kullanmaya giden arkadaşlar, seçimlerin sonucu ne olacak demekten çok, biz ne olacağız diye sorarak oy kullandı” diyen Alsaç, işçiler kendi çıkarlarını savunmadığı sürece hiçbir şeyin değişmeyeceğine inanıyor.

Fabrikada her kesimden işçi olduğunu hatırlatarak AKP’nin yarattığı kamplaşmanın Grief’te de yaşandığını belirten Alsaç, “Ancak buradaki sıkıntımız ortak olduğu için ve işçiler direnişte olduğu için etkisi çok az oldu” diyor. Direnişin bazı işçilerin seçiminde değişim yarattığını dile getiren Alsaç, bunu, işçilerin direniş boyunca üyesi oldukları partilere gitmelerine rağmen destek alamamalarına bağlıyor. “Fabrikadaki bir çok arkadaş birbirimizi kırarız ya da karşı taraf ne düşünür, düşüncesiyle siyaset yapmaktan kaçınıyor” diyen Alsaç’a göre siyasetten uzak durmak mümkün değil, çünkü ekmeğe gelen zam da ücretlerin yükseltilmesi de “siyaset”.

MENFAATİMİZİ BU PARTİLERDE ARAMAYACAĞIZ

Yolsuzluklara işaret ederek “İnsanlar son yaşananlardan sonra bir şeylere dur demek için seçimleri bekliyordu, ancak seçimlerin çözüm olmadığını gördüler” diyen Emel Özyön, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çözümün mücadelede olduğunu belirtiyor.

Ayhan Fuan da benzer şekilde düşünüyor. “Bugünkü iktidarın verdiği hangi zam işçileri memnun etmiş ki bundan sonra atacağı adımlar memnun etsin? Yardım istemeye gittiğimiz Hadımköy, Esenyurt, Arnavutköy gibi belediyelerden kovulduk. Yıllardır bu partiye gönül vermiş, bu parti için çalışmış işçi arkadaşlarımızın kovulması çok zoruna gitti. Bunu da komite toplantılarında arkadaşlarımız dile getirdiler” diye anlatan Fuan, “Biz menfaatimizi bu partilerde aramayacağız” diyor.  

HERKES YOLSUZLUKLARIN FARKINDA

Müzeyyen Balcı seçimlerden umduğunu bulamamış. “Maalesef yine sömürenleri, yine insanların hakkını yiyenleri baş tacı ettik. Bu kadar yolsuzluk çıkmasına rağmen insanlar göz göre göre gidip aynı partiye oy verdi. İsterdim ki başka biri gelsin, onu da bir deneyelim. Yine ezileceğiz ve sömürüleceğiz. Haklarımız yine gasbedilecek, yine kölelik düzeni devam edecek” diyor.

Tarih boyunca hiç bir hükümetin, liderin bu kadar devleti soymadığını, insanların bütün bu yolsuzlukları gördüğünü ama ‘Herkes yapıyor’ düşüncesiyle hareket ettiğini dile getiren Balcı, “Yaşananlar karşısında hayretler içerisinde kalıyorum” diye konuşuyor. Bir çok arkadaşıyla tartıştığını anlatıyor Balcı: “12 yıldır bu iktidar var, ne kazandınız diyorum. Bana dedikleri şey; ‘Başkaları gelse daha mı iyi, en azından bu komünist değil’. Bunu da anlamış değilim. Farklı birini denememiz lazım, o da olmazsa onu da değiştirelim.”

ÖNCEKİ HABER

Böyle oyun görülmedi

SONRAKİ HABER

Sağlık muayenesine Kürtçe tercüman engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...