03 Nisan 2014 06:00

Böyle oyun görülmedi

Gaziantep’te çuval, tekstil, prefabrik sektörlerinde üretim yapan Atmaz Grup işçileri, ücretleri ödenmeden kapı önüne kondu.Firmanın içi boşaltıldıktan sonra icra iddiasıyla usulsüz olarak damadın elinden, kayınpedere geçirildiğini anlatan işçiler, sadece işçilerin mağdur edildiğini söylediler.

Böyle oyun görülmedi
Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Gaziantep


Gaziantep’te çuval, tekstil, prefabrik sektörlerinde üretim yapan Atmaz Grup işçileri, ücretleri ödenmeden kapı önüne kondu. İşçiler çıkış kağıtları verilmediği için işsizlik maaşı da alamıyor. Firmanın içi boşaltıldıktan sonra icra iddiasıyla usulsüz olarak damadın elinden, kayınpedere geçirildiğini anlatan işçiler, sadece işçilerin mağdur edildiğini söylediler. Sorunlarını anlatacak muhatap bulamadıkları için 150 kişinin imzasıyla valiye dilekçe verdiklerini aktaran işçiler, validen de yanıt alamadıklarını anlattılar. İşçiler haklarını almak için firma önünde nöbet tutuyor.

Firmanın patronlarından İbrahim Atmaz’ın SANKO Holding’in sahibi Konukoğlu’nun damadı olduğunu dile getiren işçiler, firmanın icra kanalıyla Konukoğlu tarafından alındığına işaret ettiler. İşçiler haciz geldiği söylenen makinelerin de kaçırıldığını iddia ettiler. Firma önünde bekleyen işçilerin yanına gittiğimiz sırada işçiler şirketin kapısını yeniden çalarak görüşme talep ettiler. Ancak kapı açılmadı. İşçiler içeride olduğunu düşündükleri patrona “Muzaffer (Atmaz) dışarı, “Atmaz şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganlarıyla seslendiler.

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ’

18 yıldır Atmaz Tekstil’de çalıştığını söyleyen Mehmet Aykurt, “Gecemi gündüzüme katarak, yaz kış demeden çalıştım. Hakkımı istiyorum” diye konuştu. Ücretlerin yanı sıra fazla mesailerin de ödenmediğini aktaran Aykurt, karşılarına bir tek yetkili çıkmamasına öfkeli. Aykurt şöyle devam etti: “Bizim artık güvenimiz kalmadı. Hakkımızı istiyoruz, sadaka istemiyoruz. Yetkililer de duysun, gereğinin yapılmasını istiyoruz.” Mağdur edildiklerini ifade eden Aykurt, bazı arkadaşlarının cebinde dolmuş parası olmadığını, çocuklarının okul harçlıklarını dahi veremediklerini dile getirdi. Aykurt firmanın icralık olmasına ilişkin sorumuza da şöyle yanıt verdi: “ÇİMKO, SANKO, Finansbank, ‘Biz buraya icra kaldırdık’ diyorlar. Fabrikanın anahtarlarını değiştirdiler. Patron, gecenin üçüne dördüne kadar kamyon kamyon mal kaçırdı. Kendiler alacaklarını aldılar götürdüler, işçiler mağdur kaldı.”
Patronların mal kaçırmasına istemeden ortak olan 10 yıllık operatör de şunları anlattı: “Bilmeden yükleyip götüren benim. Patron Muzaffer Atmaz’ın bilgisi dahilinde yüklemeler yapıldı.”

Yine 18 yıllık Atmaz Çuval işçisi olan Mehmet Güneş de yetkililerin kendilerine sahip çıkmayışına öfkeli: “Koskoca Gaziantep Valisi, gelip de şurayı göremiyor” diyor.

İŞSİZLİK MAAŞI DA ALAMIYORLAR

İşsizlik maaşı için İŞKUR’a gittiklerinde mahkemelere yönlendirildiklerini fakat sonuç alamadıklarını belirten işçiler, bu duruma isyan ediyorlar: “İşsizlik maaşından yararlanamıyoruz, ücretimizi, tazminatımızı, hatta çıkışımızı da alamıyoruz ki başka bir yerde işe girelim. Biz gariban adamız, bir ay boşta gezsek, iki ay onun açığını kapatamayız. Elektrik, su, ev kirasını ödeyemeyenler var burada. Koskoca Konukoğlu duysun bunu. İcra işlemi hep anlaşmalı bunların. Malı başka yere kaçırıyorlar, fabrikayı boş bırakıyor, işçilere para yok! ‘Para bulursak veririz’ diyorlar. Bunlar iş adamı nasıl para bulamıyorlar? Onlar bulamıyorsa biz nereden bulacağız kiramızı, faturamızı?​” 15 yıllık Prefabrik İşçisi Cuma Yıldırım, 13 yıllık tekstil işçisi Harun Tümer’in anlattıkları da arkadaşlarını destekler nitelikte.

‘16 SAATE VARAN MESAİLER VAR’

Çalışma koşullarını sorduğumuz operatör şunları anlatıyor: “12 saat hatta 16 saat çalıştığımız oluyor. Saat yok, iş bitene kadar. Fazla mesai alıyorduk ama bankaya yatan asgari ücret.” Ücretlerin kalan kısmını ve fazla mesai ücretlerini elden aldıklarını belirten işçiler, patronun bu yolla vergi kaçırdığını ileri sürdüler. İşçiler asgari geçim indirimi ödemelerinin ise patronun isteğine göre yapıldığını söylediler.

İŞ KAZALARINA TUTANAK BİLE TUTULMAMIŞ

Atmaz Prefabrik’te iş kazası geçirdiğini söyleyen öfkeli işçi parmağını gösteriyor bize ve anlatıyor başından geçenleri: “Sen kendi imkanlarınla gidebilirsen git dediler. Ben kendi imkanımla nasıl gideyim tedaviye?​” İki iş kazası mağduru daha geliyor yanımıza, sakatlanan işçilerden birinin ayağına platin takılmış. Ayaklarını gösteren işçiler de diğer işçi gibi hiçbir kazada iş kazası tutanağı tutulmadığını söylüyorlar. 6-7 ay yatmak zorunda kalan işçiler, söyledikleri parayı bile vermediklerini belirtiyorlar. Söze giren bir başka işçi, iş kazalarında işçilerin yalnızca anlaşmalı oldukları özel bir hastaneye götürüldüğünü dile getirerek bu şekilde tutanak tutturmadıklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

\'Sevgili Halil Kardeş\'

SONRAKİ HABER

Bu seçimlerde işçiler ne kazandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...