02 Nisan 2014 19:06

Almanya'da kamu alanında uzlaşma sağlandı

Almanya’da 2.1 milyon kamu çalışanı ile ilgili toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlandı. Uzun süren uyarı grevleri sonrası 31 Mart ve 1 Nisan’da kamu çalışanlarını temsilen Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di) ve Memurlar Birliği ile kamu işverenleri arasında yapılan görüşmelerde iki tarafta kendi deyimleriyle ‘acıtacak ölçüde tavizler vererek’ anlaşmaya vardılar.

Almanya\'da kamu alanında uzlaşma sağlandı
Paylaş

Almanya’da 2.1 milyon kamu çalışanı ile ilgili toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlandı. Uzun süren uyarı grevleri sonrası 31 Mart ve 1 Nisan’da kamu çalışanlarını temsilen Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di) ve Memurlar Birliği ile kamu işverenleri arasında yapılan görüşmelerde iki tarafta kendi deyimleriyle ‘acıtacak ölçüde tavizler vererek’ anlaşmaya vardılar. Kamu çalışanları adına ver.di Genel Başkanı Frank Bsirske ve Kamu İşverenleri Adına Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière tarafından açıklanan uzlaşmaya göre maaşlar 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak şekilde bir yıllığına yüzde 3 artırıldı. Gelecek yıl da maaşlara yüzde 2.4’lük bir zam yapılacak. Böylelikle iki yıl geçerli olan sözleşme ile toplam yüzde 5.4’lük bir zam garanti edilmiş oldu.

Yapılan açıklamada özellikle dar gelirlilerin sözleşmeden en kazançlı çıktıkları, ceplerine her ay en az 90 avro fazla para gireceği iddia edildi. Alt kademelerden ücretlendirilenler için bu yüzde 7,6 oranında zam anlamı taşıyor. Çıraklar  2014 yılında 40 avro, gelecek yıl ise ek olarak  20 avro daha fazla aylık alacak. Kamu alanında çalışanların tatil süresi herkes için geçerli olmak üzere 30 gün olarak belirlenirken, çırakların tatil süresi de 27 günden 28 güne çıkarıldı. İçişleri Bakanı de Maiziere,  geçen yıllardaki TİS’ler dikkate alındığında ücret artışının en alt düzeyde olduğuna dikkat çekerek, kendileri açısından kabul edilebilir bir anlaşmadan söz etti. De Maiziere, devlet memurlarının da sözleşme koşullarından yararlanacağını söyledi.

SENDİKALAR TAVİZ VERDİ

Varılan uzlaşma ver.di sendikası açısından önemli tavizler içeriyor. ver.di, bir yıl geçerli olacak bir TİS, yüzde 3.5’lik ücret artışı, bir kereye mahsus olmak üzere herkese 100 avro verilmesi, kitle ulaşım araçlarında çalışanlara yüklerini azaltmak için haftalık ek izin günü veya ek ödeme, hastanelerde çalışanlara gece vardiyası ek ödemelerin 75 cent zam talep etmişti. Şimdiki sözleşme ise iki yıllığına imzalandı ve böylece yüzde 5.4’lük zamla ver.di’nin talebi olan iki yıllığına yüzde 7’nin epey altında kalındı. Kitle ulaşım araçları  ve hastanelerde çalışanlar için talep edilenlerden ise vazgeçildi.  Sendika ile işverenler arasında varılan uzlaşma nisan ayı sonuna kadar sendika üyelerinin onayına sunulacak. Üyelerin onay vermesi halinde imzalanarak uygulamaya sokulacak. Sözleşme 29 Şubat 2016’ya kadar geçerli olacak. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Atina\'da AB bakanları protesto edildi

SONRAKİ HABER

AKP\'li Harran belediye başkanı kalp krizi geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...