02 Nisan 2014 06:00

Sinemacı Ekinci Varto’yu yönetecek

Muş’un Varto ilçesi ikinci kez kadın belediye başkanı tarafından yönetilecek. BDP’nin belediye eş başkanlığını kazanan Sabite Ekinci eğitimci, oyuncu ve sinemacı kimliğiyle öne çıkıyor.

Sinemacı Ekinci Varto’yu yönetecek
Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul


Muş’un Varto ilçesi ikinci kez kadın belediye başkanı tarafından yönetilecek. BDP’nin belediye eş başkanlığını kazanan Sabite Ekinci eğitimci, oyuncu ve sinemacı kimliğiyle öne çıkıyor. 18 yıllık eğitim emekçisi olan Ekinci iki çocuk annesi.

Türkçede kuzen anlamına gelen ‘Dotman’ ve ‘Her Şey Bembeyaz’ isimli iki kısa belgeseli bulunan Ekinci, altı hayat kadınını konu alan “Bedensiz Ruhlar” adlı belgeseliyle ise birçok ödül aldı. Belgesele 48. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Belgesel’ ödülü verildi.

Gazetemize konuşan Sabite Ekinci, feodal bir coğrafyada zorlu bir görev üstlenmesinin kendisi için onur verici olduğunu belirterek, Varto halkına da teşekkür etti. Varto’nun ikinci kez kadın belediye başkanı seçtiğini de hatırlatan Ekinci ilk hedefini dair şunları söyledi: “Kadın olarak töre ya da çocuk evliliği adı altında dört duvar arasında hapsedilen, erkeğin namusu olarak görülen kadını bu kavramlardan kurtarmak için çalışacağım. Kadının kişi olarak hayatta dik durabileceğini, ikinci cins olarak gösterilmesini azaltabilirsem bu benim için en büyük mutluluk olacaktır. Bunun dışında 30 yıllık bir savaş söz konusu. Ölümün yanında yaşamın olduğunu hatırlatmak istiyorum, anlattıklarıma dair yönelik proje ve çalışmalar yapmak beni mutlu edecektir.”  Türkiye’de 20 milyon Kürt’ün olduğunu belirten Ekinci, “Kimliği, kültürü ile dezavantaj sıkıştırılmış bu halkın Türkiye gibi gelişkin bir coğrafyaya model olabilecek toplumsal eş başkanlık yönetimi hakkını partim siyasette veriyor. Partimle de gurur duyuyorum. Benim açımdan hem çok önemli, hem de yapabileceğime inandığım projeleri yapmamda bana güven ve cesaret verdi. Bu eş başkanlık modelinin dünyada örnek olacağını düşünüyorum. Dünyanın başka yerlerinde olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

KADINLARA CESARET VERDİ

Belediye başkanlığı kazanmasına özellikle kadınların sevindiğini anlatan Ekinci, şunları dile getirdi: “Töre cinayetine maruz kalmış kadınları görmüş bir ilçe Varto. İkinci kez kadının belediye başkanının seçilmiş olması kadınların kendilerine olan güvenini artırıyor. Hem de kadınlara cesaret veriyor. Bir erkeğin yaptığı başarısız iş yine erkeğe mal edilirken, bu durum kadın için aynı değil. Bir kadının başarısızlığı bütün kadınları mal edilebiliyor. ‘Kadındır başaramaz’ anlayışının yıkılması gerekiyor.
Sinemacı kimliğini ise Varto için bir şans olarak değerlendirmek istediğini kaydeden Ekinci, özellikle gençlerin kültürel ve sanatsal olarak kendilerini ifade etmeleri için üzerine düşeni yapmaktan geri durmayacağını anlattı. İlçenin kültürel ve sosyal alanını sanatla ileriye taşımakta kararlı duracağını söyleyen Ekinci, var olan ilişkilerini bunun için seferber edeceğini de kaydetti. Ekinci, ilçede film festivali yapmayı düşündüğünü belirtti.

ÖNCEKİ HABER

‘Ceylanpınar’da iç savaş görüntüsü var’

SONRAKİ HABER

Tayfun Cengiz sürgün de edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...