01 Nisan 2014 21:33

Gece uykusu kanserden koruyor

Vücudu kanserden koruyan melatonin salgısını sadece gece salgılandığını ifade eden Argon, “Uykusuzluğun kanserle ilişkisi kanıtlanmıştır

Gece uykusu kanserden koruyor
Paylaş

Kanser, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu ve gelişen tedavilere rağmen hâlâ en ciddi sağlık sorunları arasında yer alıyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle kansere davetiye çıkaran çevresel faktörlerden korunmanın yolları hakkında bilgi veren  Onkoloji Uzmanı Prof. Dr.   günde 30 dakikadan fazla telefonla konuşulmaması gerektiği ve mutlaka kulaklıkla konuşulması gerektiğini belirtti.  Argon ayrıca, evde cep telefonu yerine ev telefonu kullanmayı öneriyor.

GECE SALGILANIYOR

Vücudu kanserden koruyan melatonin salgısını sadece gece salgılandığını ifade eden Argon, “Uykusuzluğun kanserle ilişkisi kanıtlanmıştır. Gece uykusu ciddi oranda kanserden koruyan bir faktördür. En geç gece yarısı saat 01.00’de ışıksız bir ortamda uykuya geçmemiz lazım ki bizi kanserden koruyan melatonin hormonu salgılanmaya başlasın. Erişkinlerin günde 7.5 saat aralıksız uyumaları zorunludur. Gündüz telafi uykuları aynı faydayı sağlamaz. Vücut kanserden koruyan melatonin salgısını sadece gece ve karanlıkta salgılıyor. Bu nedenle gece çalışanlar ve uykusuz kalanlarda kanser riski düzenli uyuyanlara göre daha fazla.” şeklinde konuştu.

Haftada 3 gün spor yapılması gerektiğini söyleyen Argon, “Gerek ideal kilomuzu korumak, gerekse de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için haftada en az 3-4 gün, ideali her gün yapılacak olan yarım saatlik tempolu koşu aslında yeterlidir. İlaveten yapılacak aletli, aletsiz egzersizler sağlığımıza ek katkılar sağlayacaktır. İşe gidiyormuş gibi spor salonuna gitmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz” diye belirtti. (İstanbul/CİHAN)

ÜTÜ KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr Argon, “Ütü, saç kurutma makinesi ve su ısıtıcısı gibi hemen her gün kullandığımız küçük ev aletleri ciddi derecede elektromanyetik radyasyon yayıyor. Özellikle kadınların zamanlarının önemli bir kısmı mutfakta geçiyor. Isıtıcıların bulunduğunuz ortamdan 2 metre uzaklıkta olmasına dikkat edin. Gece yatarken odanızda kablosuz modem, cep telefonu vs. bulundurmayın” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yalova\'da oylar yeniden sayılacak

SONRAKİ HABER

Otizmli bireyler hayata sporla bağlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...