01 Nisan 2014 16:40

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya kadar bu işi götüreceğiz

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, düzenlediği basın toplantısında İlçe Seçim Kurulları'na itiraz ettiklerini, Ankaralıların da seçime şaibe karıştığını düşündüklerini belirterek, "Biz seçimi bunlara rağmen kazandığımıza inanıyoruz. Kısacası oyumuzu çaldırmayacağız" dedi

Anayasa Mahkemesi\'ne bireysel başvuruya kadar bu işi götüreceğiz
Paylaş

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, düzenlediği basın toplantısında İlçe Seçim Kurulları'na itiraz ettiklerini, Ankaralıların da seçime şaibe karıştığını düşündüklerini belirterek, "Biz seçimi bunlara rağmen kazandığımıza inanıyoruz. Kısacası oyumuzu çaldırmayacağız. Gerekçeli şekilde itirazlarımızı yapıyoruz. Gerekçeli itirazlarımıza rağmen reddedilirse, şiddetli bir şekilde özellikle o sandıklarda oyların sayılmasını ancak bu taleplerimiz reddedilirse, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya kadar bu işi götüreceğiz. Gerekçemiz de şudur: Vatandaşın tercihinin tam yansıması gerekir. Sandıkta kazanılanın masada kaybedilmesi çok yanlıştır. Oyumuzu çaldırmayacağız. Kirli siyasete rağmen kazandığımızı düşünüyoruz. Bugün yada yarın kesin sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz. Seçimi kaybedersek dünyanın sonu değil. Ama adil bir seçim olmalı. Ankara'nın hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Oyumuzu çaldırmayacağız" diye konuştu.

‘2009'DA ADAY OLDUĞUMDA DA ELEKTRİKLER KESİLMİŞTİ’


Mansur Yavaş, "2009 yılında da ben aday olduğumda elektrik kesilmesi ve benzer, TV yayınlarının kesilmesi gibi bir çok olayla karşı karşıya kalmıştık" dedi.

‘AA'NIN BİLGİ AKIŞI SAĞLAMASIYLA AKP'NİN ÖNDE OLDUĞU ALGISI YARATILDI’

Seçim sonuçlarına ilişkin Anadolu Ajansı'nın tarafsız yayın yapmadığını belirten Yavaş şöyle konuştu; "Şimdi ise yine seçim akşamı nasıl olduğu anlaşılmaz bir şekilde, CİHAN hiçbir bilgi akışı sağlayamazken sadece AA'nın bilgi akışı sağlamasıyla AKP'nin önde olduğu algısı yaratılarak, sandık başındaki görevlilerin, sandık başlarını terk etmeleri amaçlanmıştır. Bu arada biz basın toplantısı yaparak henüz CHP'nin oyunun kuvvetli olan yerlerden sonuçların gelmediğini, geldiği andan itibaren seçimi kazanacağımızı belirttik. Sandık başındaki görevli arkadaşlara sandık başından ayrılmayınız mesajını çektik."

Yavaş, "Anadolu Ajansı'nın başındaki şahsın, seçimler açıklandığı anda nerede olduğunun da araştırılması lazım. Ajans genel müdürlüğünden mi, başka yerden mi yönetti? Şimdilik bu kadarını söylemekle yetiniyorum" diye konuştu.

‘CİHAN NASIL HACKLENDİ?​’

Cihan Haber Ajansı'nın nasıl hacklendiğinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyleyen Yavaş, "Daha sonra sonuçlar gelmeye başladı. Ancak her nasılsa, TV'lerde gördünüz, ilgisiz sonuçlar gelmeye başladı. Daha sonra birden bire bilgi akışı durdu. Bu arada tabi Cihan Haber Ajansı'nın nasıl hacklendiği ortaya çıkarılması lazım" dedi.

‘4-5 SAAT VERİ AKIŞI GELMEDİ’


Seçim gecesi 4-5 saat hiçbir veri akışının gelmediğini belirten Yavaş, "Yoğun akış başladı ve +3 bin, +9bin, +27 bine kadar uzadı. Biz bu sonuçlara göre, bundan sonra gelecek sandıkların da aynı şekilde, Çankaya ve Yenimahalle'den geleceğini bildirmiştik. Fakat bütün Türkiye izledi. 4-5 saat hiçbir veri akışı gelmedi. Birden bire Altındağ Sincan'dan toplu sonuçlar geldiği söylendi. Hatta Bala'dan. Bala'dan seçmen sayısı bellidir. Sabahtan akşama kadar sonuç gelmemesi söz konusu olamaz" ifadelerine yer verdi."

‘ANKARALILAR'IN HAKKINI SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Ankaralıların seçimlere şaibe karıştırıldığını düşündüğünü açıklayan Yavaş, "Ankaralılar seçimlere şaibe karıştırıldığını düşünüyorlar. Elbette biz de Ankaralıların hakkını sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

‘12 BİN KÜSÜR SANDIK TEK TEK ISLAK İMZALI TUTANAKLAR’

İlçe Seçim Kurulları'na itiraz ettiklerini belirten Yavaş, "Bugün İlçe Seçim Kurulları'na itirazlarımızı yaptık. Bir sürü yanlış tespit ettik. Özellikle CHP'ye gelen oyların bir alta bir üste yazılmak suretiyle, tutanaklar düzenlendiğini tespit ettik. Bunlar birleştirme tutanaklarına gönderdik. Geçici tutanakların kesinleştirilmemesini ve bu süreye kadar 12 bin küsür sandığın, tek tek ıslak imzalı tutanaklarla incelenmek suretiyle, karşılaştırıp hareket edeceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz." dedi.

‘EKSİK TUTANAKLARI ALDIK’

Sandık sonuçlarına ilişkin 600 kişinin yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ettiğini belirten Yavaş, "Sabah diğer partilerden de eksik tutanaklarını aldık. 600 gencimiz devir daim yapmak suretiyle müthiş bir şekilde, gençler sahip çıkıyor. Organize bir hareket yok. Yine üç noktadaki seçim merkezlerinin önünde toplananlar vatandaşlardır. Ankaralılar bu seçimin adil yapılmadığına kesinlikle inanmamaktadırlar" diye konuştu.

‘ÖNCELİKLE İL SEÇİM KURULUNA YAPILAN İTİRAZLAR SONUÇLANACAK’

YSK'dan önce il seçim kuruluna yapılan itirazların sonuçlanması gerektiğini söyleyen Yavaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "YSK'ya müracaat etme aşamasında değiliz. Öncelikle il seçim kuruluna yapılan itirazlar sonuçlanacak. Buraya da yapılacak itirazlardan sonra YSK'nın önüne geçecektir. YSK önünde bizim yapacağımız hiçbir şey yoktur. Başından beri kirli siyasetinin yürütülmesi, kamu kaynaklarının da siyasete alet edilmesi nedeniyle adil bir seçim yapılmadığını düşünüyoruz."

‘DEĞİŞİKLİKLER VAR AMA KESİN RAKAM VEREMEYECEĞİM’


Yavaş, "YSK tamamen işlemedi sonuçları. Biz o kadar sonucu girdikten sonra aynı ekranda YSK'nın girdikleri sonuçları görüyoruz. Ona göre kesin sonucu herhalde bugün akşam veya yarın alacağımızı umuyorum. Epey değişiklikler var ama kesin rakam veremeyeceğim şu anda" dedi.

‘AK PARTİ'YE FAZLA YAZILMIŞ’


Oyların yanlış yazıldığını ileri süren Yavaş, "Önde ya da arkada bir şey diyemiyorum. Çünkü bir kısmı HEPAR, HDP gibi partilerden aktarılmış, bir kısmı Ak Parti'ye fazla yazılmış. Ancak Çankaya gibi çok oy aldığımız yerlerde sıfıra yakın oy çıktıysa, bir kısım kişinin seçime şaibe için epey hareket ettiğini tespit etmiş bulunuyoruz. Twitter, internet ortamında da benzer tutanaklar uçuşuyor. Oralarda bugün birleştirme tutanakları var, bunların kesinleşmemesine yönelik dilekçemizi verdik" ifadelerine yer verdi.

‘İLÇE SEÇİM KURULLARI'NA SANDIKLAR BAZINDA İTİRAZIMIZI YAPTIK’

İlçe Seçim Kurulları'na sandıklar bazında itiraz ettiklerini belirten Yavaş, "İtirazların belli sürede sonuçlandırılması gerekiyor. İlçe Seçim Kurulları'na sandıklar bazında itirazımızı yaptık. İtiraz gerekçemiz hakimler seçim kurulu tarafından incelenecek. Buna taraflar itiraz edebilecekler" dedi.

‘BAKAN ORAYA GİTTİĞİ ZAMAN BASKI ARACI OLDUĞU KESİN’

Yavaş, "Bir Bakan'ın oraya gittiği zaman baskı aracı olduğu kesin ve vatandaşlarımız bakan aracını orada gördükçe daha fazla tepki gösteriyorlar" dedi.

‘GEREKİRSE OYLARIN KOMPLE SAYILMASINI İSTEYECEĞİZ’

Yavaş, oyların tamamının sayılmasını isteyebileceklerini belirterek, "Gerekirse oyların komple sayılmasını isteyeceğiz" dedi.

‘SEÇİMİ KAYBEDERSEK DE DÜNYANIN SONU DEĞİL’

Seçimin kaybedilmesinin dünyanın sonu olmadığı ifade eden Yavaş, "Seçimi kaybedersek de dünyanın sonu değil. Ankaralının iradesi bu şekilde tecelli etmiş demesini bileceğiz. Ancak şu olaylar gösteriyor ki, Ankara'da seçim adil bir şekilde yapılmıyor. Bunun da adil şekilde sonuçlanmasını beklemiyoruz. Ankaralının hakkını kimseye yedirmek istemeyiz" açıklamasında bulundu.

‘İTİRAZIMIZ, BİRAZ DA SÜREYİ KESMEK İÇİNDİ’

Yavaş, "İtirazımız, biraz da süreyi kesmek içindi. Ankaralının hakkını kimseye çaldırmaya niyetimiz yok. Şu anda 12 bin 400'e yakın bütün pusulaları seçim kurulunda hala girmedikleri var. O girmedikleri ile karşılaştırdıktan sonra rakam bazında net bir şey söyleyebileceğiz. Gerekçelerimiz var" dedi. (DHA)

YSK ÖNÜNDE BEKLEYENLERE POLİS SALDIRISI

ÖNCEKİ HABER

Kozluk’ta BDP’nin itirazı reddedildi

SONRAKİ HABER

AKP\'den BDP\'ye geçen Bitlis Belediyesi\'nde evraklar çalındı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...